Çandar: 'Cumhurbaşkanı 'anız' demiş bitirmiş olayı, neyin tahkikatını yapacaklar'

DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Cengiz Çandar, Diyarbakır ve Mardin'de çıkan yangına ilişkin, "Cumhurbaşkanı 'anız' demiş bitirmiş olayı, adli makamlar neyin tahkikatını yapacaklar" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Cengiz Çandar, Meclis Genel Kurulunda 20 Haziran’da Diyarbakır’ın Çınar ve Mardin’in Mazıdağı ilçeleri arasında çıkan yangına ilişkin konuştu. “Şu sırada, Sermaye Piyasası Kanunu’nun 3. maddesi üzerine konuşmak bana, Bizans’ın kuşatılmış olduğu sırada meleklerin cinsiyetini tartışmak gibi geliyor” diyerek konuşmasına başlayan Çandar, Cumhurbaşkanı ve MHP Genel Başkanı’nın, grup toplantılarında yaptıkları konuşmalarda yangının çıkış sebebini “anız” olarak göstermelerine tepki gösterdi. Çandar, konuyla ilgili olarak “Cumhurbaşkanı “anız” demiş bitirmiş olayı, adli makamlar neyin tahkikatını yapacaklar!” ifadelerini kullandı.

AK Parti Diyarbakır Milletvekili Galip Ensarioğlu’nun, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ile ilgili iddialarına Meclis kürsüsünden yanıt veren Çandar, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin söz konusu iddialara karşılık yayınladığı açıklamayı aktardı ve “Cumhurbaşkanı’nın cümlelerini okuyunca, Galip Ensarioğlu’nun yaptığı konuşmanın mazur görülmesi gerektiği kanısındayım” dedi. Çandar, “Lafı, polemiği bırakın ve bir an önce o bölgeyi afet bölgesi olarak ilan edin” diye konuştu.

Çandar’ın konuşmasından satırbaşları:

“Şu sırada, Sermaye Piyasası Kanunu’nun 3. maddesi üzerine konuşmak bana, Bizans’ın kuşatılmış olduğu sırada meleklerin cinsiyetini tartışmak gibi geliyor. Muazzam bir felaket yaşadık, büyük bir yangın yaşadık. 15 can kayboldu, binlerce hayvan telef oldu, evlere ateş düştü. Bu vesileyle hemşerilerime, Diyarbakır halkına, Mardin halkına, bölge halkına başsağlığı diliyorum.

Bugün Cumhurbaşkanı’nı dinledik; Cumhurbaşkanı neredeyse bu büyük felaketten bir hafta sonra Diyarbakır ve Mardin’i hatırladı ve başsağlığı diledi. Ama hatırlarken, yanlış bir hatırlama yaptı, konuşmasına girerken “20 Haziran Perşembe günü Diyarbakır Çınar ve Mardin Mazıdağı'nda çıkan anız yangını milletçe hepimizin yüreğini yakmıştır” dedi. Anız yangını olduğunu tespit etti. Ortağı da dün “anız yangını” olarak tespit etmişti. Herkesin, savcılık dahil olmak üzere DEDAŞ’ı tespit ettiği bir yerde Cumhurbaşkanı da ortağı da nedense anız yangınında ısrar ediyor. Bir süre sonra Cumhurbaşkanı diyor ki; “adli ve idari tahkikat neticesinde yangının çıkış nedenleri hiçbir soru işaretine mahal bırakmayacak şekilde ortaya konacaktır.” E ortaya konmuş zaten, anız denmiş, adli makamlar neyin tahkikatını yapacaklar, “Cumhurbaşkanı “anız” demiş bitirmiş olayı!”

'YANGININ SORUMLULUĞU, BELEDİYELERİN ÜSTÜNE YIKILDI'

Cumhurbaşkanı konuşmasının bir yerinde diyor ki: “Yangına müdahale öncelikle büyükşehir belediyelerinin sorumluluğunda olmasına ve bunlar görevlerini yapmamalarına rağmen…” Cümle bu! Şimdi bu 68 kilometreye yayılmış olan yangının sorumluluğu, belediyelerin üstüne yıkılmış durumda. Cumhurbaşkanı’nın bu cümlelerini okuyunca, dün Galip Ensarioğlu’nun burada AKP grubu adına yaptığı konuşmanın mazur görülmesi gerektiği kanısındayım. Çünkü onun konuşmasında ileri sürdüğü bütün iddialar bizzat Cumhurbaşkanı tarafından üstlenilmiş durumda.

'BELEDİYEYE YÖNELİK ELEŞTİRİLER OLMAYAN, MUHAL ŞEYLER ÜZERİNDEN YAPILDI'

AKP sözcüsünün dünkü konuşmasına karşılık, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi bugün bir açıklama yaptı: “Galip Ensarioğlu’nun iddia ve ithamları manipülasyondan ibarettir” diye rakam rakam çürütüyor dünkü konuşmada ileri sürülen her bir iddia ve cümleyi. Vakit darlığı nedeniyle sadece son cümleyi okuyacağım, “Milletvekilinin, konuşmasının devamında İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığımız bünyesinde görevli bir müdürün eşine ait arsasında imar değişikliği yapıldığına dair iddiası da “çamur at, izi kalsın” deyiminden öteye geçmemektedir. 5393 Sayılı Belediye Kanunu ve 5216 Sayılı Büyükşehir Belediye Kanunlarını asgari düzeyde bilen herkes bilir ki imar değişikliği ancak seçilmiş meclis kararı ile alınmaktadır. Dolayısıyla Büyükşehir Belediyesi’nin Meclis Kararları incelendiğinde böylesi bir kararın olmadığı görülmektedir.” Dün belediyeye yönelik bütün itham ve eleştiriler olmayan, muhal şeyler üzerinden yapılmıştır. Bunu Diyarbakır Milletvekili olarak, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi üzerinden dile getirmiş olayım.

'DİYARBAKIR İTFAİYESİ İLK İHBARDAN 16 DAKİKA SONRA OLAY YERİNDEYDİ'

Bu arada Sayın Cumhurbaşkanı’nın “belediyeler görevini yapmamıştır” dediği noktaya tekrar dönerek şunu söyleyeyim, Diyarbakır Büyükşehir İtfaiye Daire Başkanlığı olayın hemen ertesinde bir rapor yayınladı ve raporda şu söyleniyor; yangının başladığı gün saat 22.09’da ihbar alınıyor, 22.10’da ilk itfaiye aracı yola çıkıyor ve saat 22.25’te Çınar ilçesinde, 16 dakika sonra olay yerinde müdahale yapılmış durumda ve bütün itfaiyeler; Mardin, Diyarbakır ve bölge itfaiyeleri yangına koşmuş durumdalar, canla başla hala çalışmaktalar. Bugün Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk bir açıklama yaptı, afet bölgesi ilan edilmesini istedi aynı isteği Serra Bucak da yapmıştı. Lafı, polemiği bırakın ve bir an önce o bölgeyi afet bölgesi olarak ilan edin."