Çandar, HÜDA PAR ve AK Parti'ye seslendi: Hiçbir alakasınız yoksa Diyarbakır'daki saldırıları kınayın

Cengiz Çandar, Diyarbakır'daki saldırılarla ilgili, "Hizbullah’ın devamı değilse, saldırılarla hiçbir alakası yoksa HÜDAPAR bunları şiddetle kınamalıdır ve siz de AKP olarak kınamalısınız" dedi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - DEM Parti Milletvekili Cengiz Çandar, Diyarbakır’daki saldırı olaylarına ilişkin CHP tarafından sunulan araştırma önergesi üzerine söz aldı.

AK Parti tarafından Bağlar Belediye Başkanı olarak atanan Hüseyin Beyoğlu hakkında açılan rüşvet davasında tutuklama kararı çıkmasını değerlendiren Çandar, “2019 seçimlerinde Zeyyat Ceylan, HDP adayı olarak yüzde 70 oy almıştı, ona mazbata verilmedi. Şu anda yakalama ve tutuklama kararı çıkmış olan, yüzde 25 oy almış olan AKP’li adaya verildi” dedi.

Diyarbakır’daki bir sitenin havuzunda kadınlara yönelik gerçekleştirilen saldırıdaki faillerin “Sizin ağa babalarınızı öldürmüşüz, daha mezarları belli değil, siz kiminle konuşuyorsunuz” sözlerini Genel Kurul kürsüsünde hatırlatan Çandar, “Bu saldırılar, Diyarbakır’da 90’lı yıllarda o ‘domuz bağları’yla terör estiren, birtakım suikastları gerçekleştiren Hizbullah’ı hatırlatıyor” diyerek HÜDA PAR ve AKP’ye seslendi: “Hizbullah’ın devamı olduğunu şiddetle reddeden ve meşruiyet sınırları içine girmekte ısrar eden HÜDA PAR’a ve HÜDA PAR’ı bu sıralara taşıyan AKP’lilere seslenmek istiyorum. Çünkü daha 1 yıl önce seçimler sırasında, sizin eski İçişleri Bakanınız HÜDA PAR’ı devletin stratejik aklı olarak ilan etmişti. Eğer Hizbullah’ın devamı değilse, bu saldırılarla hiçbir alakası yoksa HÜDAPAR bunları şiddetle buradan kınamalıdır ve siz de AKP olarak kınamalısınız ve bunu ispatlamak için de öncelikle yapacağınız CHP’nin verdiği bu önergeyi desteklemek olmalıdır. Oradan, samimiyetinizi görelim.”

Cengiz Çandar’ın Meclis Genel Kurul’unda yaptığı konuşma şöyle:

"Bağlar Belediye Başkanı olarak atanmış olan AKP’li Hüseyin Beyoğlu’na tutuklama ve yakalama kararı çıktı. Tabi ki fikir suçu, siyasi suçlamadan ötürü değil; rüşvet, yolsuzluk bunlarla ilgili olarak çıktı bu karar. (AKP sıralarından “Gözünüz aydın” diye seslenen vekillere cevaben) Evet, elbette gözümüz aydın. Bu karar Türkiye’nin şu haldeki yargısı bile tutuklama ve yakalama kararını AKP’li atanmış, kayyım rolüne girmiş olan Bağlar’ın bir önceki Belediye Başkanı sıfatını taşıttırdığınız kişi için vermiş durumda. Niçin atanmış diyorum, 2019 seçimlerinde Zeyyat Ceylan HDP adayı olarak yüzde 70 oy almıştı, ona mazbata verilmedi. Şu anda yakalama ve tutuklama kararı çıkmış olan, yüzde 25 oy almış olan AKP’li adaya verildi. O da rüşvetten bugün tutuklama ve yakalama kararıyla karşı karşıya kalmış oldu.

Şimdi bunun CHP’nin az önce dile getirdiği öneriyle ilişkisi nedir? Şudur: Diyarbakır’da 31 Mart’tan sonraki gelişmeler ve hiç beklenmedik bir şekilde halk iradesi ortaya konduktan sonra, halkın yaşam biçimine müdahaleler başladı. Bu müdahalelerin başında, 9 Haziran’da az önce dile getirilen (Swingamed isimli dans okulunun gösterisine yapılan) saldırı, sonra 23 Haziran’da tekrar eden kafelere saldırı ve en sonunda 11 Temmuz’daki saldırılar arka arkaya geldi. Öyle ki ilk iki saldırı Kayapınar’da, son saldırı Suriçi’nde oldu ve Kayapınar’daki saldırıdan sonra saldırganlar “Sizin ağa babalarınızı öldürmüşüz, daha mezarları belli değil, siz kiminle konuşuyorsunuz” diye tehdit ettiler saldırıya karşı çıkmak isteyenleri ve bu saldırıları da daha sonra en son 11 Temmuz’da olmak üzere iki kez devam ettirdiler. Şimdi Diyarbakır’ın Kent ve Dayanışma Platformu diye tüm sivil toplum örgütlerinin üye olduğu bir kuruluşu var, bütün Diyarbakır halkını temsil ediyor. Son depremde de olağan üstü şekilde hem Diyarbakır’ın hem de diğer illere yardıma koşmakta çok örnek bir rol oynadılar. Bu saldırıları toplumsal barış için tehlike ve kentimizin birlikte yaşam kültürü için tehlike olarak nitelediler.

'SALDIRILAR DİYARBAKIR’DA 90’LARDAKİ HİZBULLAH’I HATIRLATIYOR'

Geleceğim nokta şudur: Bu saldırılar, Diyarbakır’da 90’lı yıllarda o ‘domuz bağları’yla terör estiren, birtakım suikastları gerçekleştiren Hizbullah’ı hatırlatıyor. Bütün Diyarbakır, bu son saldırıların faillerini böyle algılıyor. Şimdi ben buradan, Hizbullah’ın devamı olduğunu şiddetle reddeden ve meşruiyet sınırları içine girmekte ısrar eden HÜDA PAR’a ve HÜDA PAR’ı bu sıralara taşıyan AKP’lilere seslenmek istiyorum. Çünkü daha 1 yıl önce seçimler sırasında, sizin eski İçişleri Bakanınız HÜDA PAR’ı devletin stratejik aklı olarak ilan etmişti. Eğer Hizbullah’ın devamı değilse, bu saldırılarla hiçbir alakası yoksa HÜDAPAR bunları şiddetle buradan kınamalıdır ve siz de AKP olarak kınamalısınız, karşı çıkmalısınız ve bunu ispatlamak için de öncelikle yapacağınız, CHP’nin verdiği bu önergeyi desteklemek olmalıdır. Oradan, samimiyetinizi görelim."