Çankaya’da işçiler eyleme gitti: Sadaka değil toplu sözleşme

Ankara Çankaya’da belediyeye bağlı çalışan işçiler, imzalanan toplu iş sözleşmesinin yeterli olmadığını belirterek eylem yaptı ve çöpleri toplamadı. İşçiler, "Sadaka değil toplu sözleşme” dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Ankara’nın merkez ilçelerinden Çankaya Belediyesi’ne bağlı Çanpaş A.Ş. ve DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası arasında imzalanan Toplu İş Sözleşmesi’ne (TİS) tepki gösteren bin 500 temizlik işçisi dün gece iş bıraktı ve ilçe sınırlarındaki çöpleri toplamadı. İşçiler üyesi oldukları Genel-İş’i, TİS görüşmelerinde istedikleri zamda ısrarcı olmadığını belirterek tepki gösterdi.

Çankaya Belediyesi işçileri, aldıkları aylık 5 bin 300 TL’lik maaşın içerisinde risk, yol, yemek, aile geçim yardımı, çocuk parası ve ayda iki günlük mesai parası olduğunu belirterek zam taleplerinde ısrarcı olduklarını ifade ettiler.

İş bırakma eylemi yapan işçiler Çankaya Belediyesi’nin avlusunda bir araya gelerek açıklama yaptı. Genel-İş 1 No’lu Şube Başkanı Hanım Akkuş’un yaptığı açıklamada, TİS görüşmelerindeki taban ücret teklifinin gerçeği yansıtmaması üzerine genel başkanlarını davet ettiklerini, genel başkanın şubenin onaylamayacağı hiçbir TİS’i imzalamayacağını söylediğini, ancak buna rağmen şubenin iradesini tanınmadığını ifade ederek, “İşçinin işverene karşı bu dönemdeki tek kozu olan grev kararını almalarını istedik, ancak yetki kendilerinde olmasına rağmen bu kararı almamışlardır” dedi.

Eylem sırasında işçiler “Sadaka değil toplu sözleşme” sloganı atarken Genel- İş 1 No’lu Şube Başkanı Hanım Akkuş şunları kaydetti:

“Bu süreçte SODEMSEN ile yürütülen TİS görüşmelerinde taban ücret teklifi gerçeği yansıtmadığından dolayı genel başkanımızı davet ettik. Genel-İş genel başkanımız şubemizin onaylamayacağı hiçbir TİS sözleşmesini imzalamayacağını defalarca beyan etmiştir. Fakat kendi söylemlerini hiçe sayarak şubemizin ve işçimizin iradesini tanımamıştır. İşçinin işverene karşı bu dönemdeki tek kozu olan grev kararını almalarını istedik, ancak yetki kendilerinde olmasına rağmen bu kararı almamışlardır.”

‘İNSANCA YAŞANACAK BİR ÜCRET İSTİYORUZ’

TİS’in tüm işçilerin ve çocuklarının geleceği olduğunu belirten Akkuş, aynı işyerinde çalışan işçilerin arasında büyük maaş farkı olmasını kabul etmediklerini belirterek, “Tüm işçiler 40 saat çalışırken güvenliklerin 45 saat çalışmasını kabul etmiyoruz. Diğer işçiler 60 gün ikramiye alırken Çanpaş İşçisine 30 gün dayatılmasını kabul etmiyoruz. Havuzlarda çalışan işçilere esnek çalışma dayatılmasını kabul etmiyoruz. İnsanca yaşanacak bir ücret istiyoruz” dedi.

Çankaya işçilerinin eylemine Tüm Bel-Sen yöneticileri de destek verdi. Tüm Bel-Sen İşyeri Temsilcisi Devrim Kahraman, belediyenin işçileriyle var olduğunu, TİS yaparken gasp edilen emeklerinin karşılığını istediklerini söyledi.

TAŞDELEN: ÇOK ÜZGÜNÜM

Çankaya’da çöplerin toplanmamasıyla ilgili yazılı açıklama yapan Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen, DİSK Genel İş Sendikası ile toplu iş sözleşmesi imzaladıklarını ve çalışanlara en düşük taban aylığına net yüzde 34, sosyal haklarla birlikte yüzde 40 ücret artışı sağladıklarını söyledi. “Buna rağmen bazı işçilerimiz eyleme geçti ve dün gece çöpler toplanmadı” ifadelerini kullanan Taşdelen, “Çok üzgünüm. Tedbirleri almakla birlikte sevgili Çankayalılardan özür dilerim” açıklaması yaptı.

Genel İş Sendikasıyla yeni toplu iş sözleşmesi imzaladıklarını, belediyede asgari ücreti net 4 bin 850 TL yaptıklarını ve artış oranının yüzde 34 olduğunu belirten Taşdelen’in açıklaması şu ifadelerle devam etti:

“Parklar ve süpürgedeki işçimiz hafta sonu zammı ile net 5 bin 300 TL. Çöp toplayan işçimiz hafta sonu ve gece zammı ile net 6 bin 500TL. Çöp kamyonu şoförlerimiz ise hafta sonu ve gece ile net 6 bin 750 TL alacaklar. İkramiye ve sosyal haklarla artış oranı yüzde 40 oldu. Yapılan bu zamlar Türkiye'deki tüm toplu iş sözleşmelerinde verilen en yüksek oranlardır. Buna rağmen bazı işçilerimiz eyleme geçti ve dün gece çöpler toplanmadı. Çok üzgünüm. Tedbirleri almakla birlikte sevgili Çankayalılardan özür dilerim.”

BELEDİYENİN AÇIKLADIĞI TOPLU SÖZLEŞME RAKAMLARI

Çankaya Belediyesi’nden yapılan açıklamada Genel-İş Sendikası ile imzalanan toplu sözleşmenin ücretle ilgili maddeleri ise şu şekilde sıralandı:

-119,25 TL olan 1.grup ücret ilk yıl 160 TL'ye, 2.yıl 175 TL’ye, 129,06 TL olan 2.grup ücret ilk yıl 165 TL'ye, 2.yıl 180 tl'ye, 138,29 TL olan 3.grup ücret ilk yıl 170 TL'ye, 2.yıl 185 TL'ye yükseltilmiştir. Böylelikle en düşük taban ücretine yüzde 34 artış yapılmıştır.

-Mevcut düzenimizde hafta sonu ve gece çalışması yapılan yerlerde aylık net maaşlar aşağıdaki gibi olmuştur: Katı atıkta hafta sonu ve gece mesaisi yapan kamyon arkası grubu aylık net 6.500 TL katı atıkta hafta sonu ve gece mesaisi yapan şoför grubu aylık net 6.750 TL özel güvenlik görevlilerinde hafta sonu ve gece mesaisi yapanlar aylık net 6.000 TL.

-Temizlikte 2 hafta sonu gelen süpürgeciler aylık net 5.300 TL park bahçelerde 2 hafta sonu gelen park görevlileri aylık net 5.300 TL gece ve hafta sonu gelen operatörler aylık net 7.000 TL.

Bunların dışında kalan diğer kalemler için;
Öğle yemeği; 1.yıl 35 TL, 2.yıl 37 TL.
Yakacak yardımı; yıllık 410 metreküp.
Çocuk yardımı; aylık 35 TL.
Giyim yardımı; yıllık 1.100 TL.
Gıda yardımı; yıllık 800 TL
Bayram yardımı; yıllık 200 TL. İkramiye;
15 artı 15 30 gün ikramiye, sorumluluk zammı günlük 7 TL operatörler 12 TL seviyesine gelerek en düşük taban ücreti için giydirilmiş ücret zammı yüzde 40'a ulaşmıştır.

ANKARA BÜYÜKŞEHİR ÇALIŞANLARI ÇÖPLERİ TOPLAMAYA BAŞLADI

Çankaya Belediyesi çalışanlarının TİS sürecinde talepleri kabul edilmemesi üzerine iş bırakma ve çöpleri toplamama kararının ardından Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı temizlik görevlileri ilçe sınırları içerisindeki çöpleri toplamaya başladı.
Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada, “Özellikle pandemi döneminde yaşanan bu gelişme nedeniyle, halkımızın sağlığı ve kentimizin güvenliği için Çankaya ilçemizde Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından çöp toplama çalışmaları yapılmıştır” denildi ve şunlar kaydedildi:
“Çankaya Belediyemizin gün boyu iyi niyetle sürdürdüğü girişimlerin bir an önce karşılık bulmasını diliyor, bu süreç tamamlanana kadar halkımızın sağlığı için Çankaya Belediyemizin çöp toplama hizmetine destek vereceğimizi bildiriyoruz. Üstlenmek zorunda kaldığımız bu görev, emeğe veya hak arayışına müdahale değil, halk sağlığını önceleyen insan odaklı Belediyecilik anlayışımızın bir gereğidir.” (DUVAR)