Canlı blog | Joe Biden 'birlik' vurgusuyla yemin etti, Trump'ın kararlarını tersine çevirmeye başladı

Joe Biden, ABD'nin 46'ıncı başkanı olarak yemin ettikten sonra yaptığı ilk konuşmada birlik mesajı vererek "Söz veriyorum, tüm Amerikalıların başkanı olacağım" dedi. Biden, Beyaz Saray'a gelir gelmez de Trump'ın tartışmalı kararnamelerinin birçoğunu iptal etti.

Google Haberlere Abone ol
PARİS İKLİM ANLAŞMASI VE DSÖ'YE DÖNÜŞ

 Joe Biden, Trump yönetiminin tartışmalı adımlarını geri çeviren bir dizi kararnameyi imzaladı.

Biden, Paris İklim Anlaşması'na ve Dünya Sağlık Örgütü'ne yeniden katılmaya yönelik başkanlık kararnamelerini imzaladı.

Trump yönetiminin bazı Müslüman ülkelere uyguladığı sehayat yasağının kaldırıldığı kararnameye imza attı.

Trump'ın başkanlık vaadi olarak inşasına başladığı, Meksika sınırındaki duvara fon aktarımını sağlayan acil durum kararnamesine son verdi. 

Federal binalara maske zorunluluğu getirdi. 

GAZETECİYE 'YUMRUK SELAMI'

Biden, Beyaz Saray'a başkan olarak ilk kez adımını attı.

CNN'in haberine göre, Beyaz Saray'a girerken gazetecilerin durduğu alana yönelen Biden, bir muhabirle yumruk selamlaşması yaparak "Yaptığınız şeyi yapmaya devam edin" dedi. 

BİDEN MEÇHUL ASKER ANITI'NA ÇELENK BIRAKTI

Biden ve Harris, yemin töreninin ardından başkanlık konvoyuyla Kongre'den Arlington Ulusal Mezarlığı’na giderek Meçhul Asker Anıtı'na çelenk bıraktı. Biden'a eski başkanlar George W. Bush, Bill Clinton ve Barack Obama da eşlik etti. 

BAŞKAN OLARAK İLK RESMİ BELGELERİ İMZALADI

Biden, başkanlık yemininin ardından Kongre binasındaki Başkanlık Ofisi'nde ilk resmi belgeleri imzaladı. Biden, Göreve Başlama Bildirisi'nin ardından kabinesinde görev almaları için aday gösterdiği isimlerin listesine imza attı.

BIDEN: DEMOKRASİ BAŞARISINI KANITLADI

Joe Biden, ABD başkanı olarak ilk konuşmasında birlik mesajını vurguladı. "Bu, Amerika'nın günü. Bu demokrasinin günü" diyen yeni başkan, ABD'de sonuç olarak demokrasinin üstün geldiğini söyledi.

Biden, Trump döneminde yaşananlara atıfla "Beyazların üstünlüğünü savunanların yükselişine ve iç terörizme karşı koymalıyız" ifadelerini kullandı; "Birbirimizi rakip olarak görmeden, birlik olmalıyız. Bunu yapamazsak ilerleme sağlayamayız. Ulus değil, kaos devleti oluruz. Yolumuz birlik olmaktan geçmektedir" dedi. Biden, ABD'nin onarması ve yeniden tesis etmesi gereken çok fazla şey olduğunu söyledi.

Trump yanlılarının seçim sonuçlarını değiştirmek için düzenlediği Kongre baskınını kınayan Biden, "Böyle bir şey bir daha asla olamayacak" diye konuştu.

Biden, 'bütün ruhunu Amerika'yı yeniden birleştirmeye adayacağını' belirtti, "Olguların manipüle edildiği hatta üretildiği kültürü reddetmemiz gerekiyor" diye konuştu.

ABD'nin yeni başkanı, "Yeni bir sayfa açalım ve birbirimizi dinlemeye başlayalım. Bize oy vermeyenlere de sesleniyorum: Anlaşmazlık, bölünme anlamına gelmez. Tüm Amerikalıların başkanı olacağım. Beni desteklemeyenler için de çok çalışacağım" ifadelerini kullandı.

Biden, "Kişisel çıkar değil, kamu yararı doğrultusunda çalışacağım" dedi.

Biden, korona virüsüyle mücadele sözü verip, salgında ölenler için saygı duruşu yapılmasını da istedi.

BIDEN YEMİN ETTİ

 Joe Biden, ABD'nin 46'ıncı başkanı olarak yemin etti.

KAMALA HARRIS YEMİN ETTİ

 Kamala Harris, ABD'nin ilk kadın, ilk siyah ve ilk Asyalı başkan yardımcısı olarak yemin etti.

MİLLİ MARŞI LADY GAGA SÖYLÜYOR

Törende ABD'nin milli marşını şarkıcı Lady Gaga söyledi. 

YEMİN TÖRENİ BAŞLADI

 Biden ve Harris'in yemin töreni başladı. Harris'in TSİ 19.45, Biden'ın 20.00'da yemin etmesi bekleniyor.

BERNIE SANDERS'IN KIYAFETİ DALGA KONUSU OLDU

Joe Biden'ın yemin törenine katılanlar birer birer yerlerini alıyor. Covid-19 tedbirlerinin gölgesinde yapılacak törene eski başkanlar George W. Bush, Bill Clinton ve Barack Obama'nın yanı sıra çok sayıda Kongre üyesi de katılacak.

Demokrat Senatör Bernie Sanders ise rahat kıyafetiyle dalga konusu oldu. Sanders'ın parmaksız eldivenleri ve kolunun altındaki posta zarfı, "Törenden sonra postaneye gidecek" şakalarına yol açtı.

BIDEN'DAN EŞİNE 'AŞK MESAJI'

Joe Biden,  ABD başkanı olarak yemin etmesine yaklaşık bir saat kala Twitter hesabından eşi Jill Biden'a hitaben bir 'aşk mesajı' paylaştı. Biden, "Seni çok seviyorum Jilly ve önümüzdeki yolculukta yanımda sen olduğun için daha fazla minnettar hissedemezdim" ifadelerini kullandı.

KAMALA HARRIS NASIL YEMİN EDECEK?

Kamala Harris'in, ABD'nin ilk kadın, siyah ve Güney Asyalı başkan yardımcısı olarak yemin etmesine yaklaşık bir saat kaldı.

Harris, yeminini, ülkenin ilk Latin Yüksek Mahkeme Yargıcı olan Sonia Sotomayor'un önünde gerçekleştirecek. 

Yemin sırasında biri ABD'nin ilk siyah Yüksek Mahkeme yargıcı Thurgood Marshall'a ait olmak üzere, iki İncil kullanılacak.

BIDEN KONGRE BİNASINDA

Joe Biden ve seçilmiş başkan yardımcısı Kamala Harris'in konvoyları, yemin töreninin yapılacağı Kongre'ye ulaştı. İkiliyi, binaya girişte Kongre liderleri karşılayacak. Yemin töreninin TSİ 20.00'da başlaması planlanıyor. 

PENCE TÖREN ALANINA GELDİ

 Seçim sonuçlarına itiraz sürecinde Donald Trump'ın hedef aldığı kişilerden biri haline gelen Başkan Yardımcısı Mike Pence, Biden'ın yemin törenine katılmak için Kongre binasına geldi. Trump ise törene katılmıyor.

YÜKSEK MAHKEME'DE BOMBA ALARMI

Joe Biden'ın görülmemiş güvenlik önlemleri altında yemin etmesine yaklaşık bir buçuk saat kala, ABD Yüksek Mahkemesi'nde bomba alarmı verildi.

CNN kanalı, bir yetkiliye dayandırdığı haberinde mahkeme binasının tahliye edildiğini ve çevredeki Ulusal Muhafızların sayısının artırıldığını duyurdu. 

OBAMA ÇİFTİ KONGRE'DE

Eski başkanlardan Barack Obama ve eşi Michelle Obama, yemin törenine katılmak üzere Kongre binasına geldi. Biden, Obama döneminde başkan yardımcılığı yapmıştı... 

BIDEN'DAN İLK MESAJ

Donald Trump'ın Beyaz Saray'ı terk etmesinden kısa süre sonra, Joe Biden'ın Twitter hesabından "Amerika'da yeni bir gün" mesajı paylaşıldı.

TRUMP BIDEN'A NOT BIRAKTI

 Donald Trump'ın Oval Ofis'ten çıkmadan önce, Amerikan geleneklerine uygun olarak selefi Joe Biden'a bir not bıraktığı açıklandı. 

ABD'de görev süresi dolan başkanların seleflerine not bırakmaları, Ronald Reagan dönemine uzanıyor.

Trump'ın Biden'a ne yazdığı ise şu an için bilinmiyor.

BIDEN KİLİSEDE

Joe Biden, başkanlık yeminine üç saatten kısa süre kala, şu an Washington'daki Aziz Matthew Kilisesi'nde bir ayine katılıyor. Eşi Jill Biden ve başkan yardımcısı seçilen Kamala Harris de Biden'a eşlik ediyor. Biden, yemin etmesinin ardından John F. Kennedy'den sonra ABD'nin ikinci Katolik başkanı olacak.

TRUMP 'MY WAY' İLE WASHINGTON'DAN AYRILDI

Biden'ın yemin törenine katılmayacak olan Trump, başkanlık uçağı Air Force One ile Florida'ya uçtu. Bu sırada Frank Sinatra'nın 'My Way' şarkısının çalması dikkat çekti. 

TRUMP: GERİ DÖNECEĞİM

Başkan sıfatıyla Beyaz Saray'ı son kez terk eden Donald Trump, Andrews Hava Üssü’ndeki veda konuşmasında kendi yönetimini överek, "Bu sadece şimdilik bir veda ama bir şekilde geri geleceğiz" ifadelerini kullandı.

"Amerikan ordusunu yeniden inşa ettik, uzaya yönelik yeni bir askeri güç ortaya koyduk. Biz sıradan bir yönetim değiliz" diyen Trump, şöyle devam etti: "Yaptıklarımızı gördüğünüzde bizi hatırlayın. Ekonomimiz, müthiş bir ilerleme kaydetti. Salgın tüm ülkeler gibi bizi de etkiledi ancak kimse kendisini kurtaramadı. Biz ise tıbbi bir mucizeye imza atarak dokuz ayda aşı ürettik."

Törene, Trump'ın seçim sonuçlarını Kongre'de tersine çevirmeyi reddettiği için eleştirdiği Başkan Yardımcısı Mike Pence'in katılmaması dikkat çekti. Trump bununla birlikte Pence'e ve Kongre'ye teşekkür etti.