Çatalhöyük'te ilk kez merdiven bulundu
Çatalhöyük Neolitik Kenti’nde sürdürülen kazılarda, 8 bin 500 yıllık bir ahşap merdiven parçası bulundu. ‘Neolitik merdiven’ 1960’larda başlayan tarihi kentin kazılarında ilk olma özelliği taşıyor.
DUVAR- Konya’nın Çumra ilçesinde yer alan ve Anadolu kültür tarihinin en önemli merkezlerinden biri olan Çatalhöyük ilk ev mimarisi, ilk manzara resmi ve ana tanrıça kültü gibi özgün buluntuları ile insanlık tarihine ışık tutmaya devam ediyor.
arkeolojikhaber.com'un özel haberine göre, Doç. Dr. Ali Umut Türkcan başkanlığında süren kazılarda neolitik döneme ait bir ahşap merdiven kalıntısı ortaya çıkarıldı.
Türkcan şöyle konuştu: “Çatalhöyük’te daha önce merdivene ait delilleri ocakların kenarındaki duvarlarda alçı sıvada diagonal izlerden ve olası çatıdan girişin altında küçük yükseltilmiş sıvadan platformlar ile anlayabiliyorduk, ama ilk kez yanmış bir mekânda böyle kütlesel ve basamakları gözüken bir merdiven parçasını net olarak görebildik. Benzerlerini bugün görmek zor olsa da, yakın geçmişte benzerlerinin veya aynısının Anadolu’da kullanımda olduğunu bilmekteyiz.”
Tarihin bilinen en eski metropol kenti olan Çatalhöyük’te evler birbirine yakın bir şekilde inşa edilmişti. Neolitik dönem insanının ekinlerini korumak için tarla ve bahçesinin yanına küçük kulübeler kurduğu biliniyor.
Aralık bırakılmaksızın yan yana inşa edilen evler, sur yerini tutacak bir savunma hattı meydana getirmişti. İnsanların evlerine çatıda açılan bir delikten, tahta bir merdiven yardımıyla girip çıktığı biliniyordu. Ancak bugüne kadar hiç merdiven bulunamamıştı.