Cavit Arı: İller Bankası CHP’li belediyeleri yok sayıyor

CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı, İller Bankası'ndan destek alan belediyeler arasında siyasi ayrım yapıldığını, muhalefette olan belediyelere hak ettiği desteklerin verilmediğini söyledi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı, yerel yönetimlere kredi desteği sağlayan, belediyelerin altyapı yatırımlarını destekleyen İller Bankası’nın da, kamu bankaları gibi CHP’li belediyelere kredi vermemesine tepki göstererek, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a cevaplaması istemiyle soru önergesi vererek TBMM gündemine taşıdı.

Cavit Arı önergesinde, şu ifadelere yer verdi:

"Türkiye’de yerel yönetim birimlerinin kentsel ihtiyaçları karşılayabilmelerinde İller Bankasının yeri ve önemi büyüktür. Yerel yönetim birimlerinin ihtiyaç duyduğu hizmet ve yatırımın altında imzası bulunan İller Bankası, kurulduğu tarihten itibaren yaşam kalitesini artırabilmek amacıyla çağdaş kent alanlarının oluşturulmasına ve geliştirilmesine öncülük eden uzman kurum olmuştur.

İller Bankası, yerel yönetim birimlerine kentsel ihtiyaçları karşılayabilmeleri için proje üreterek, kredi temininde bulunarak, teknik ve danışmanlık hizmeti vererek sürdürülebilir ve yaşanılabilir şehirleşmeye katkıda bulunmak, finansman temin etmek, proje geliştirmek ve yürütmek gibi görevleri bulunmaktadır.

Yerel yönetim birimlerine yerel hizmetlerin sağlanmasında yardımcı olan bir yatırım ve kalkınma bankası olan İller Bankası 2011 yılında hizmetlerin daha etkin ve verimli bir şekilde yürütülebilmesi için Banka, 6107 sayılı İller Bankası Anonim Şirketi Hakkında Kanun ile İller Bankası A.Ş. olarak yeniden yapılandırılmıştır. 6107 sayılı Kanuna göre Banka, anonim şirket statüsüne sahip kamusal sermayeli ve mevduat kabul etmeyen bir yatırım ve kalkınma bankası olmuştur.

İller bankasının bu özellikleri nedeniyle kredi ve proje desteklerinde eşit, adil ve siyasi ayrım taşımadan belediyeler arasında hakkaniyetli olmak zorundadır. Ancak geldiğimiz süreçte iller bankasından destek alabilen belediyeler arasında siyasi ayrım yapıldığı muhalefette olan belediyelere hak ettiği desteklerin verilmediği bilinmektedir. Bu durum uygulamada İller Bankası’nın kamu kuruluşu olarak tarafsızlığını zedelemektedir.

İller Bankası Yönetimi şunu iyi bilmelidir ki, CHP’li belediyeler bu ülkenin kamu kuruluşudur ve kamu görevi yerine getirmektedir. Bugün CHP’li belediyeler kısıtlı imkânlarla ülkemize ve milletimize var gücüyle hizmet etme noktasındadır, kimse partiler arası ayrım yaparak buna engel olamaz ve halkımızın hizmet almasını engelleyemez."

'DESTEK VERİLEN BELEDİYELERİN PARTİLERE GÖRE DAĞILIMI NEDİR?'

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a şu soruları yöneltti:

"2019-2024 yılları arasında arasında hangi belediyeler veya bağlı kuruluşları kredi kullanma talebinde bulunmuş, hangi belediye veya bağlı kuruluşlarına kısa orta ve uzun vadeli talebi kabul edilerek kredi açılmış, hangileri reddedilmiştir. Kredi talebinde bulunan belediyelerden kredi talebi karşılanan belediyelere veya bağlı kuruluşlara ne kadar tutarda kredi kullandırılmış ve kredi ve diğer desteklerin verildiği belediyelerin siyasi partilere göre dağılımı nedir?”