Çavuşoğlu açıkladı: İsveç ve Finlandiya ile yeni toplantı 9 Mart'ta

Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Szijjarto ile ortak basın açıklamasında konuşan Çavuşoğlu, "İsveç Finlandiya ile daimi mekanizmanın üçüncü toplantısı 9 Mart'ta düzenlenecek" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto ile ortak basın açıklaması düzenlendi. 

"İsveç-Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunda taahhütleri var. Bizim bu adımları görmeden İsveç’in NATO üyeliğine evet dememiz mümkün değil. 3’lü muhtıranın unsurlarının uygulanıp uygulanmadığı gözden geçirilecek" diyen Çavuşoğlu, "İki toplantı yapıldı, üçüncü toplantıyı Kur'an yakma eyleminden sonra da erteledik. 3’üncü toplantının Brüksel’de olmasında fayda var. 9 Mart’ta düzenlenecek, İsveç’in yükümlülüklerini yerine getirmediğini açıkça görsünler" ifadelerini kullandı.

Bu mekanizmanın bir müzakere olmadığına işaret eden Çavuşoğlu, bunun iki ülkenin üyeliği için müzakere amacıyla kurulmadığını, mekanizmanın bu muhtıranın uygulanıp uygulanmadığını görmek ve anlamak için kurulduğunu söyledi ve şöyle devam etti: "Cumhurbaşkanı Erdoğan da açıkça söyledi. Peter'a (Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto), Blinken'a (ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken) ve NATO Genel Sekreteri'ne (Jens Stoltenberg) söyledik. 'İsveç ve Finlandiya'nın üyelik sürecini ayırabiliriz.' dedik. Finlandiya'nın üyeliğine İsveç'e göre daha olumlu baktığımızı bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan da söyledi."

Szijjarto ise şöyle konuştu:

"Türk halkını dost ve kardeş olarak gördüğümüz için deprem sonrası derhal yardıma koştuk. Beraberimizde 10 tonluk yardım malzemesi getirdik. Askeri takviye uçağını tamamen doldurarak yardım malzemelerini ulaştırdık. Bunlar ilaçlardan ve diğer malzemelerden oluşuyor." (DIŞ HABERLER)