Çavuşoğlu, KKTC'li mevkidaşı Ertuğruloğlu'yla görüştü

Cenevre'de düzenlenecek 5+1 formatındaki gayriresmi Kıbrıs zirvesi öncesi KKTC'yi ziyaret eden Çavuşoğlu, Türkiye ve KKTC'nin ortak tutumunu belirleyeceklerini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Resmi temaslarda bulunmak üzere Kuzey Kıbrıs'ı ziyaret eden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, KKTC'li mevkidaşı Tahsin Ertuğruloğlu ile bir araya geldi. Ay sonunda İsviçre'nin Cenevre kentinde yapılacak Kıbrıs konulu 5+1 formatındaki gayriresmi toplantı öncesi Kıbrıs müzakereleriyle ilgili görüş alışverişinde bulunmak için KKTC'ye ziyaret gerçekleştirdiklerini kaydeden Çavuşoğlu, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın başkanlığında heyetlerle bu konuyu tüm detaylarıyla ele alacaklarını belirtti. 

"Türkiye ve KKTC son derece yapıcı yaklaşım içinde oldu ama Kıbrıs Türk halkıyla hiçbir şeyi paylaşmak istemeyen Rum kesimi ve onun destekçisi Yunanistan tüm çözüm önerilerini ya referandumda ya da masada reddetti" diyen Çavuşoğlu, müzakere öncesi Türkiye ve KKTC'nin ortak tutumunu belirleyeceklerine işaret ederek Cenevre'ye gitmeden önce son toplantının Ankara'da yapılacağını, daha sonra Ankara'dan Cenevre'ye birlikte gitmeyi planladıklarını ifade etti.

'53 YIL FEDERASYONU MÜZAKERE ETTİK'

Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Katı bir tutum ya da inat değil, 53 yıl federasyonu müzakere ettik. Bu 53 yılda Türkiye ve KKTC son derece yapıcı yaklaşım içinde oldu, iyi niyetini gösterdi ama Kıbrıs Türk halkıyla hiçbir şeyi paylaşmak istemeyen Rum kesimi ve onun destekçisi Yunanistan tüm çözüm önerilerini ya referandumda ya da masada reddetti, masayı devirdi. 53 yılda bu olumsuz sonuçlanan müzakerelerin sonunda Rum kesimi ödüllendirildi, KKTC ve Kıbrıs Türk halkıysa cezalandırıldı. Bizim artık buna tahammülümüz yoktur. O nedenle, egemen eşitlik temelinde iki devletli bir çözümü öneriyoruz.

'DENDIAS'IN TAVRİ HAKLI OLDUĞUMUZUN KANITIDIR'

KKTC Dışişleri Bakanı Ertuğruloğlu da, Çavuşoğlu'nun Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ile görüşmesine atıfta bulunarak, "Yunan Bakanın, 'Abi' Avrupa Birliği (AB) kartıyla ana vatanımızı tehdit eden, terbiye sınırlarını aşan söylem ve tavrı, bizlerin ay sonu Cenevre'de gerçekleşmesi 5+BM toplantısında AB'nin niye masada olmaması yönündeki duruşumuzun ne kadar yerinde ve haklı olduğumuzun kanıtıdır" ifadelerini kullandı. 

'İKİ AYRI KIBRIS OLDUĞU GERÇEĞİ KABUL EDİLMELİ'

Cenevre'deki toplantının tek bir gündemi olduğunu vurgulayan Ertuğruloğlu, bunun da tarafların ileride müzakere edebilecekleri ortak bir zemin olup olmadığının ortaya çıkmasını sağlamak olduğunu, ortak zeminin de 'toplumlararası' bir müzakere değil, 'devletlerarası' bir müzakere süreci olduğunu vurguladı. Ertuğruloğlu, "Eğer Kıbrıs'ta 'yasal bir Kıbrıs' yaratılması düşünülüyorsa önce Kıbrıs'ta 'iki ayrı Kıbrıs' olduğu gerçeği kabul edilmelidir. İki ayrı Kıbrıs varsa yasal tek bir Kıbrıs gündeme gelebilir" diye konuştu. (AA)