Çavuşoğlu: Kurtarma ekiplerinin dönüşüyle ilgili dezenformasyon yayılıyor

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Bosna Hersekli mevkidaşı Konakoviç ile bir araya geldi. Çavuşoğlu, depremin ardından Bosna Hersek'ten 234 kişilik 13 arama-kurtarma ekibinin geldiğini aktardı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Elmedin Konakoviç, bakanlıktaki görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu, Maraş merkezli depremlerin ardından Türkiye’ye gelen uluslararası arama-kurtarma ekipleri hakkında da bilgi verdi.

AA’nın aktardığına göre, ‘uluslararası toplumdan büyük destek ve dayanışma gördüklerini’ kaydeden Bakan Çavuşoğlu, "Şu ana kadar yardım teklifinde bulunan ülke sayısı 100, şu anda sahadaki arama kurtarma ekibi bakımından ülke sayısı 76, personel 7 bin 606, ekip göndermesi beklenen 2 ülke daha var. Yani aşağı yukarı 712 civarında ilave personel de yurt dışından gelecek” bilgisini paylaştı.

Çavuşoğlu’nun açıklamasına göre, depremlerin ardından Bosna Hersek'ten 234 kişilik 13 arama-kurtarma ekibi, depremin hemen ardından Türkiye'ye geldi. Çavuşoğlu, “Hatay, Adıyaman ve Kahramanmaraş'ta canla başla çalışıyorlar ve 26 kişiyi enkazdan kurtardılar 12 Şubat itibarıyla. Yine depremzedeler için çadır gönderdiler, nakdi yardım taahhüdünde bulundular” dedi.

‘12 EKİP ÜLKELERİNE GERİ DÖNDÜ’

Bakan Çavuşoğlu, ‘deprem bölgesinde görevini tamamlayıp dönen yabancı ekipler de olduğunu’ belirterek, "Bazı ekipler deprem bölgesinde arama faaliyetleri bitince başka bir yere gitmek istediğini, orada devam etmek istediğini söylüyor, bazıları da bitirdikten sonra ülkesine dönüyor. Şu ana kadar 12 ülkeden arama kurtarma ekipleri o bölgelerdeki görevlerini tamamlayarak ülkelerine döndü" açıklamasında bulundu.

Çavuşoğlu, deprem bölgelerine yurt dışından gelen arama-kurtarma ekiplerinin dönüşüyle ilgili ‘özellikle sosyal medyada dezenformasyon yayıldığını, çirkin iftiralar atıldığını’ söyledi. Çavuşoğlu, "Maalesef bunları yapanların önemli bir kısmı kendi medyamız, kendi sosyal medya kullanıcılarımız. Yani buradaki amaçları nedir, burada ne kar elde ediyorlar, onu anlayamıyorum ama bu ülkelere de ayıp ediyoruz. Çünkü onlar iyi niyetle gelmişler bize yardım ediyorlar” dedi.

Bakan Çavuşoğlu, şöyle devam etti: "Elbette her şey mükemmel değil. İlk başta koordinasyonda eksiklik olabilir, bazı sıkıntılar olabilir ama kısa süre içinde sistem oturdu ve hepsi de diğer ülkelerden gelen ekipler, Türkiye'den devlet kurumlarımız, AFAD, Jandarma, Kızılay, diğer taraftan Türkiye'deki sivil arama kurtarma kuruluşları, bunların hepsiyle dayanışma içinde bu çalışmaları yaptılar, yapıyorlar. Bazıları bitirdi dönüyor, biz hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyoruz." 

‘BÜTÜN KRİZLERDE İLK TÜRKİYE’DEN İNSANLAR GELDİ’

Ortak basın toplantısında konuşan Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Elmedin Konakoviç de Türkiye'nin Bosna Hersek'e desteğine ilişkin, "Bosna Hersek'te bütün krizlerde ilk Türkiye'den insanlar geldi. Buna her zaman müteşekkiriz. 2014'te büyük seller oldu, birçok insan hayatını kaybetti ve maddi kayıplar da oldu. İlk Türkiye'den arama kurtarma ekipleri geldi ve bize büyük destek verdiler" dedi. Bugün Adana'ya uçakla gidip oradan Hatay'a geçeceğini aktaran Bakan Konakoviç, Maraş ve diğer depremden etkilenen bölgelere de gitmek istediğini ancak bunun çok zor olduğunu söyledi.

Ne olmuştu?

Maraş merkezli depremlerin ardından başlayan arama-kurtarma çalışmalarında birçok ülkeden ekipler görev alırken, enkazlardan yüzlerce kişinin canlı kurtarılmasını sağlayan ekipler 'güvenlik' ve 'koordinasyonsuzluk' eksikliklerini de gündeme getirmişti. Adana Havalimanı üzerinden ülkelerine dönen İspanyol ve Slovak arama kurtarma ekipleri, çalışmalarını tamamlamalarının nedenini, 'enkazlarda iş makinelerinin çalışmaya başladığı' iddiasıyla açıklamıştı. 

İspanya kamu yayıncısı RTVE kanalına konuşan İspanyol ekibin üyesi Pedro Frutos, "Türk hükümeti enkazlara iş makineleriyle girme kararı verdi. İş makinelerini koymak, zaman kazanmak demek. Fakat böyle bir şey, bir sürü insanın ölmesi demek. Bunun bir parçası olmayacağız" demişti. 4 gün boyunca bölgede kurtarma yapan Slovakya ekibinden bir görevli de "Bize bugün döneceğimiz söylendi. Çünkü artık tam bir insanlık krizi ortaya çıkıyor. Hükümet iş makineleriyle enkaza girmeye karar vermiş" diye konuşmuştu.

Avusturya ve Almanya'dan gelen uluslararası kurtarma ekiplerinin, bir gün önce 'güvenlik kaygıları' nedeniyle çalışmalarını durdurmuş olmasına ise İçişleri Bakanı Süleyman Soylu 'iftira' karşılığını vermişti. (DIŞ HABERLER)