Çavuşoğlu'ndan 'Kabil' açıklaması: Katar'la beraber diğer havalimanlarını da işletiriz

Malezyalı mevkidaşıyla bir araya gelen Çavuşoğlu, düzenlediği basın toplantısında, "Şartlar uygun olursa Katar'la beraber sadece Kabil değil ülkedeki diğer havalimanlarını da işletiriz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Malezya Dışişleri Bakanı Dato’ Sri Saifuddin Abdullah ile görüşmesinin ardından düzenlediği basın toplantısında, "Şartlar uygun olursa Katar'la beraber sadece Kabil değil ülkedeki diğer havalimanlarını da işletiriz" ifadelerini kullandı. Başkent Ankara'da Malezyalı mevkidaşıyla bir araya gelen Çavuşoğlu, Türkiye-Ermenistan ilişkileri ve yerli aşı Türkovac'la ilgili de değerlendirmelerde bulundu. 

'İSTANBUL-ERİVAN UÇUŞLARI BAŞLAYACAK'

Ermenistan'la ilişkilere dair bir soru üzerine 'Türkiye'nin bölgenin istikrarı doğrultusunda güven arttırıcı adımlar attığını' söyleyen Çavuşoğlu, "Doğrudan temasların başlaması için karşılıklı özel temsilcilerimizi atadık, görevlendirdik. En kısa zamanda özel temsilcilerimiz bir araya gelecek. Yine daha önce Atlas Global şirketi piyasadan çekilinceye kadar uçuyordu. Şimdi bazı şirketlerin İstanbul-Erivan arasında uçuş talepleri oldu. Hem Ermenistan tarafından hem Türkiye tarafından. Ulaştırma Bakanlığımız Sivil Havacılık Kurumumuz ile beraber bunları değerlendiriyoruz. Bazı şirketler uçuşlara önümüzdeki günlerde başlayacak" ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin bu adımları Azerbaycan'la istişare içinde attığının belirterek, "Arzumuz, Güney Kafkasya'da istikrar ve huzurun tam olarak yerleşmesi. Ayrıca, ülkeleri birbirine bağlayan ve ekonomik kalkınmaya büyük katkı sağlayacak demir yolu ve kara yolu projelerinin, Zengezur projesi dahil, hayata geçmesidir. Bu projelere, Türkiye olarak elimizden gelen desteği vereceğiz" dedi. 

Dün, Taliban'ın kurduğu Afganistan geçici hükümetinin Dışişleri Bakanı Emirhan Muttaki ile gerçekleştirdiği görüşmeye işaret eden Çavuşoğlu, şöyle konuştu:  "Afganistan konusunda, dünkü toplantı çok doğru zamanlıydı. Afganistan halkı çok zor şartlar altında yaşıyor. İslam dünyası olarak buna göz yumarsak çok büyük hata yaparız. Biz Türkiye olarak yapıyoruz ama İslam dünyası olarak birlikte de bir şeyler yapmamız gerek. Sadece gıda yardımı değil, hastanelerin ve okulların açık olması gerek.

'UZMANLARIMIZ DOHA'YA GİDİYOR'

Kabil Havalimanı konusunda bizim uzmanlarımız bu akşam Doha'ya gidiyor. Bir Türk şirketi ile Bir Katar şirketi Afganistan'daki 5 havalimanı için bir anlaşma imzaladı. Afganistan yönetimine ortak bir teklifte bulunacağız. Şartlar uygun olursa Katar'la beraber sadece Kabil değil ülkedeki diğer havalimanlarını da işletiriz.

'AŞIYI PAYLAŞMAKTAN MEMNUNİYET DUYACAĞIZ'

Türkovac piyasaya girdiği zaman kullanılmaya başlandığı zaman kardeşlerimizle  bu aşıyı paylaşmaktan memnuniyet duyacağız. Az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelere bu aşıyı ulaştıracağız. Kardeş Malezya halkının Türkovac’tan faydalanmasından memnuniyet duyacağız." (HABER MERKEZİ)