Çavuşoğlu'ndan Mısır ile normalleşme açıklaması: Her iki tarafın yararına

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, 10 yıl sonra ilk kez Türkiye’yi ziyaret etti. Çavuşoğlu, "Türkiye ile Mısır arasındaki ilişkilerin gelişmesi her iki tarafın yararınadır" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 2013'ten bu yana ilk kez Türkiye'yi ziyaret eden Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri ile bir araya geldi. Çavuşoğlu, Mısırlı mevkidaşı Samih Şukri'yi Adana Havalimanı'nda karşıladı. Şukri ve Çavuşoğlu'nun, basına kapalı görüşmenin ardından, Mısır'a ait yardım gemisi için Mersin Uluslararası Limanı'nda düzenlenecek törene katılması bekleniyor. 

Görüşmenin ardından açıklamalarda bulunan Çavuşoğlu, "Türkiye ile Mısır arasındaki ilişkilerin gelişmesi her iki tarafın yararınadır" ifadelerini kullandı. 

Çavuşoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Cumhurbaşkanlarımız bir araya gelince bundan sonra ilişkilerimizi her alanda geliştirme konusunda mutabık kaldılar. Aslında ikili ticaret hacmi, ekonomik iş birliğimiz siyasetin iyi olmadığı günlerde de devam etti. Farklı alanlarda iş birliğimizi geliştirmemiz için çalışmamız lazım. Bugünkü görüşmemizde önümüzdeki süreçte bu görüşmelerde hangi konuları ele alacağız bunları görüştük. Sürekli fotoğraf çektirmek için bir araya gelmek yetmez. Bizim görüşmelerimizden sonra Cumhurbaşkanlarımız Türkiye'de ya da Mısır'da görüşebilir. Bu doğrultuda da bundan sonra bir araya gelmeye devam edeceğiz."

'MISIR, TÜRKİYE'NİN DOSTU OLDUĞUNU GÖSTERDİ'

Depremzedeler için gönderdikleri yardımlardan dolayı Mısır'a ve halkına teşekkür eden Çavuşoğlu, depremin hemen ardından Mısır'dan yardımların gelmeye başladığını belirtti.

Çavuşoğlu, "(Mısır'dan gelen) Birinci gemi ciddi miktarda insani yardım ulaştırmıştı, ayrıca hava kargoyla da gerek Mısır halkının verdikleri yardımlar, büyükelçiliğimizin koordinasyonunda gerekse de oradaki yaşayan vatandaş ve firmalarımızın gönderdiği yardımlar ülkemize geldi. Hemen arkamızda gördüğünüz ikinci gemiyle de yine aynı şekilde Mısır’dan gıda, giysi, barınma, tıbbi malzeme dahil yaklaşık 520 bin tonluk ilave yardım geldi" dedi.

'Dostluk ve kardeşliğin zor zamanlarda belli olduğuna işaret eden Çavuşoğlu, "Mısır devleti ve Mısır halkı Türkiye'nin ve Türk halkının dostu ve kardeşi olduğunu bu zor zamanlarda gösterdi. Bir kere daha teşekkür etmek istiyorum" ifadesini kullandı.

'MISIR'IN GÜÇLÜ OLMASI HEPİMİZİN YARARINADIR'

Çavuşoğlu, Mısır ile ilişkilerde yeni sayfalar açıldığını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin Doha'da yaptığı görüşmenin de son derece verimli olduğunu kaydederek, Şükri ile Adana Şakir Paşa Havalimanı'nda yaptığı görüşmede de bu ilişkileri geliştirmek için atılacak adımları ele aldıklarını aktardı.

'Türkiye ile Mısır arasındaki ilişkilerin gelişmesi her iki tarafın yararınadır ama sadece her iki ülke için değil, bölgemizin istikrarı, huzuru ve kalkınması için de son derece önemlidir' değerlendirmesinde bulunan Çavuşoğlu, "İlişkilerimizin soğuk olduğu dönemde de sık sık vurguladığım gibi Mısır Akdeniz için, Arap dünyası için, İslam dünyası için, Filistin için, Afrika için, bizler için önemli bir ülkedir. Mısır’ın güçlü olması hepimizin yararınadır. Ben inanıyorum ki ilişkilerimizi çok daha iyi seviyeye getirmek için birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Bugün Kardeşim Şükri’nin burada Türkiye’de olması bizim için son derece önemli ve anlamlıdır. Bu ziyaret için de kendisine çok çok teşekkür etmek istiyorum" dedi.

'HANGİ SOMUT ADIMLARI ATACAĞIMIZI GÖRÜŞECEĞİZ'

'Türkiye ve Mısır cumhurbaşkanlarının önce dışişleri bakanlarının bir araya gelmesi konusunda mutabık kaldıklarını' aktaran Çavuşoğlu, "Biz bugünkü görüşmemizde önümüzdeki süreçte ikimizin karşılıklı ziyaretleri ya da buluşmaları ile ilgili fikir alışverişinde bulunduk ve bu görüşmelerde hangi konuları ele alacağız, bu konuda da yardımcılarımız daha önce iki defa bir araya gelmişti. Tekrar bir araya gelmelerinde fayda var" ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, "Sadece fotoğraf vermek için bir araya gelmenin bir anlamı, başlangıçta bir anlamı var da sürekli fotoğraf çektirmek için bir araya gelmek yetmez. İlişkilerimizi geliştirmek için hangi somut adımları atacağız, bunları görüşeceğiz. Bizim görüşmelerimizden sonra cumhurbaşkanlarımız artık Türkiye’de, Mısır’da nerede arzu ederlerse o görüşmeyi gerçekleştirirler. Bunun planlamasını yapmak görevi de zaten dışişleri bakanları olarak bizim sorumluluğumuzda. Bu doğrultuda bundan sonra da bir araya gelmeye devam edeceğiz" dedi.

'MISIR, HER ZAMAN TÜRKİYE'DEKİ KARDEŞLERİNİN YANINDA OLACAKTIR'

Mısır Dışişleri Bakanı Şukri ise açıklamasında, "Mısır hükümeti ve halkı olarak, Türkiye'nin en kısa zamanda depremin sonuçlarıyla ilgili bunların üstesinden geleceğine gönülden inanıyoruz. Mısır her zaman Türkiye'deki kardeşlerinin yanında olacaktır. İlişkilerimizin de bundan sonra en iyi düzeye geleceğine inanıyorum" dedi.

'İki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi ve tekrar bir yol haritası oluşturulması önemli. İki ülke arasında derin bağlar var. Tarih boyunca iki halk arasında ortak bir tarih ve birliktelik var' değerlendirmesinde bulunan Şukri, Çavuşoğlu ile Adana'daki görüşmesinde öncelikler üzerinde durduklarını aktararak, Mısır hükümeti, Mısır Kızılayı ve ülkesindeki sivil toplum örgütleri ile neler yapabileceklerini ve nasıl yardımcı olabileceklerini değerlendirdiklerini aktardı.

'İKİ ÜLKENİN DE BEKLENTİLERİ VAR'

Sisi-Erdoğan görüşmesine de değinen Şukri, 'bu görüşmenin çok önemli olduğunu çünkü iki hükümet ve kurumları arasındaki iletişim kanallarının açılmasını sağladığını' kaydetti. 'Bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirmenin önemli olduğunun' altını çizen Şukri, Çavuşoğlu ile görüşmesinde de ikili ilişkilerin üst seviyelere çıkarılması konusunu ele aldıklarını belirtti. Şukri, bu ilişkilerin çerçevesinin iki ülkenin cumhurbaşkanları arasındaki görüşmede de ele alındığını ve mutabık kalındığını sözlerine ekledi.

Bu görüşmenin çok önemli olduğunu ve siyasi iradeyi ortaya koyduğunu aktaran Şukri, "İki ülkenin de beklentileri var. Burada önemli olan güçlü bir şekilde bu temelleri ortaya koymak. Aramızda var olan bazı sorunların giderilmesi noktasında bu temeller çok önemli. Karşılıklı saygı ve her iki ülkenin çıkarlarına dayanan şekilde bu çerçevenin belirlenmesi mühim" diye konuştu.

'Mantığa dayanan görüşmelere devam edeceklerine' işaret eden Şukri, 'bundan sonra da iki taraf arasında görüşmelerin olacağını' belirtti.

'SURİYE'NİN MISIR HALKIYLA İNSANİ BAĞI VAR'

Öte yandan Suriye’de iç savaşın başladığı 2011 yılından bu yana Mısır’dan Şam’a dışişleri bakanlığı düzeyinde ilk resmi ziyaret yapıldı. Şukri, Türkiye'den önce depremlerden etkilenen Suriye'ye ziyaret gerçekleştirdi. Şukri, Suriyeli mevkidaşı Faysal Mikdad tarafından Uluslararası Şam Havalimanı’nda karşılandı. Suriye devlet ajansı SANA’dan yapılan açıklamada, Şukri’nin havalimanında Mikdad ile görüşmesinin ardından Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad tarafından kabul edildiği belirtildi.

Şukri bugün Suriyeli mevkidaşı Faysal Mikdad ile gerçekleştirdiği basın açıklamasında, Esed ile bir araya geldiğini ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi’nin Suriye ile dayanışmayı ve depremin etkileriyle yüzleşmek için Şam’ı desteklemeye hazır olduğunu teyit eden bir mesaj ilettiğini bildirdi. Şukri, “Suriye halkının Mısır halkıyla bir statüsü ve insani bağı var. Suriye'deki kardeşlerimize destek için buradayız ve Suriye hükümeti ile koordinasyonumuz depremin ilk günlerinden itibaren başladı” ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)

Etiketler Mısır Türkiye Suriye