Çavuşoğlu'ndan 'NATO üyeliği' açıklaması: İsveç somut adımlar atmalı

NATO Dışişleri Bakanları toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, 6-7 Nisan'da Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile 'ikili meseleleri ele alacaklarını' söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın ardından Türkiye'nin NATO Daimi Temsilciliği'nde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

NATO Dışişleri Bakanları toplantısının ikinci oturumunda ele alınan konularla ilgili bilgi veren Çavuşoğlu, gazetecilerin Finlandiya'nın NATO üyeliği ve İsveç'in üyelik başvurusu ile ilgili sorusunu yanıtladı. “Dün ve bugünkü toplantılarda müttefikler de İsveç’in Finlandiya’dan sonra üye olması gerektiğini, umut ettiklerini söylüyorlar. Aynı şekilde ikili görüşmelerimizde müttefiklerimiz bunu söylüyor. Bizim bunlara cevabımız gayet açık ve net. Türkiye, NATO’nun açık kapı politikasını her zaman desteklemiştir" diyen Çavuşoğlu, "Terörle mücadelede İsveç’in somut adımlar atması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

'İSVEÇ'İN BUNLARI SONLANDIRMASI GEREK'

Yanıtında İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström ile dün yaptığı görüşmeye de değinen Çavuşoğlu, "Bizim iadesini istediğimiz kişilerle ilgili soruşturmasının devam ettiğini dün İsveç Dışişleri Bakanı da bir kere daha söyledi. Diğer taraftan özellikle PKK/PYD/YPG’nin İsveç’te faaliyetleri devam ediyor. Halen kendisine insan devşirebiliyor" dedi. "İsveç’in bunları sonlandırması gerekiyor" çağrısında bulunan Bakan, "Bir taraftan adli yardımlaşmayla ilgili anlaşmamız var ama teröristlerin iadesi ile ilgili somut adımları görmek istiyoruz" dedi.

'LAVROV'UN ZİYARETİNDE İKİLİ MESELELERİ ELE ALACAĞIZ'

Konuşmasında 3-4 Nisan'da Rusya'nın başkenti Moskova'da Türkiye, Suriye, Rusya ve İran dışişleri bakan yardımcılarının katılımıyla yapılan ve 'istişarelere devam' kararının çıktığı dörtlü zirveye ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un 6-7 Nisan'da Türkiye'ye yapacağı ziyarete de değinen Bakan Çavuşoğlu, Moskova'daki toplantının amacının 'Dışişleri Bakanları toplantısının hazırlığını yapmak' olduğunu söyleyerek, "Rusya'dan davet bekliyoruz. Lavrov'un ziyaretinde ikili meseleleri ele alacağız" dedi. 

'BÜYÜKELÇİNİN SEÇİM ATMOSFERİNDE BİR ADAYLA GÖRÜŞMESİ DOĞRU DEĞİL'

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'na Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake'in CHP Genel Başkanı ve Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nu ziyaret etmesi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu ziyarete tepkisi de soruldu. 

'Diplomatik teamüller gereği bir ülkede seçim atmosferine girildikten sonra bu tarz görüşmelerin taraf tutma görüntüsü vermemek için yapılmadığını' belirten Çavuşoğlu, 'Erdoğan'ın G20 zirvesi için ABD Başkanı Joe Biden'dan aldığı daveti seçim öncesi doğru olmayabileceği için seçim sonrası gerçekleştirmek istediğini söylediğini' kaydetti.

'Bir büyükelçinin seçim atmosferinde bir adayla görüşmesinin doğru olmadığını' söyleyen Çavuşoğlu, şöyle konuştu: "Taraf tutuyor görüntüsü vermemesi lazım. Hangi ülkenin büyükelçisi olursa olsun. Bu düşüncelerimi dün (ABD Dışişleri Bakanı) Blinken'a da söyledim. Normal şartlarda büyükelçiler o ülkede herkesle görüşebilirler. Bizim de görüşümüzü, iznimizi alıyorlar, soruyorlar. Bu tür temaslar olur ama seçim atmosferinde büyükelçinin bir adayla gidip görüşmesi ve taraf tutuyor görüntüsü kabul edilebilir bir durum değildir."

'MISIR DIŞİŞLERİ BAKANI İLE PRENSİP OLARAK MUTABIK KALDIK'

Çavuşoğlu, 10 yılın ardından diplomatik ilişkilerin yeniden başladığı Mısır'ın Dışişleri Bakanı Samih Şukri'nin Türkiye'ye yapacağı ziyarete ilişkin soruya yanıt verdi. Çavuşoğlu, "Kendisini Türkiye davet ettim. Ramazan ayında özellikle bir araya gelme konusunda prensip olarak mutabık kaldık. Bazı tarih önerilerinde bulunduk. Kendileri de karşı tarih önerilerinde bulundular. Şu anda arkadaşlarımız üzerinde çalışıyorlar ve inşallah Samih Şukri'yi ülkemizde ağırlamaktan memnuniyet duyacağız" dedi. (DIŞ HABERLER)