Çavuşoğlu'nun Libya'da imzaladığı mutabakat, Yunanistan'da gündem oldu

Mevlüt Çavuşoğlu'nun Libya ziyaretinde hükümetle mutabakat imzalamasına tepki gösteren Yunanistan, mutabakat için 'yasadışı' dedi. Yunanistan Dışişleri Bakanı, gelişmeler üzerine Kahire'ye gidecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Libya'nın münhasır ekonomik bölgesinin (MEB) Türk şirketleri tarafından petrol ve doğalgaz aranması amacıyla kiralanması için Türkiye'nin Libya merkezi hükümeti ile anlaşmaya varması Yunanistan'da gündem oldu. 

Yunanistan basınında çıkan haberlerde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Libya ziyaretinde yaptığı açıklamalar hatırlatılarak, "Sözde Türkiye-Libya anlaşması, yasadışı Türkiye-Libya mutabakat zaptında Türkiye ile sınırlandırıldığı üzere, Libya'nın münhasır ekonomik bölgesinin Ankara'ya kiralanmasını öngörüyor" ifadeleri kullanıldı.

Türkiye'nin Libya özelindeki yeni adımına ilk tepki Yunanistan Dışişleri Bakanlığı'ndan geldi. Bakanlık yayınladığı açıklamayla Libya'daki son gelişmeleri yakından takip ettiğini açıkladı.

Basında çıkan haberlere göre bölgedeki egemenlik haklarını "tüm yasal yollarla savunacağını" vurgulayan bakanlık, aynı zamanda, Yunanistan'ın Mısır ile MEB'inin sınırlandırılmasına ilişkin anlaşmayı hatırlatarak hiç kimsenin "yasadışı, geçersiz ve dayanaksız" olan 2019 tarihli Türk-Libya mutabakatına başvurma hakkına sahip olmadığı mesajını veriyor.

Atina'ya göre Yunanistan'ın bölgede, Uluslararası Deniz Hukuku'na tam saygı göstererek tüm yasal yollarla savunmak niyetinde olduğu egemenlik hakları bulunuyor. Aynı zamanda Yunanistan, Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi'nde öngörüldüğü üzere, ikili bir anlaşmanın yokluğunda medyan çizgisi ile tanımlanan bir kıta sahanlığı üzerinde "ipso facto et ad initio" hakka sahip.

ATİNA'DAN KAHİRE ZİYARETİ

Ankara-Trablus hattındaki son gelişmelerin ardından Dışişleri Bakanı Nikos Dendias da Doğu Akdeniz'deki son gelişmelerle ilgili olarak temaslar gerçekleştiriyor. Dışişleri Bakanı Dendias Mısırlı mevkidaşı Sameh Soucri ile telefonda görüştü. Atina'daki diplomatik kaynaklara göre iki bakan Libya ulusal birlik hükümetinin Türkiye ile mutabakat zaptı imzalamasının meşruiyetini sorguluyor.

Dünkü telefon görüşmesinde Yunanistan Dışişleri Bakanı'nın önümüzdeki pazar günü istişarelerde bulunmak üzere Kahire'ye gitmesi konusunda da mutabık kalındı. Dendias tüm gelişmeler hakkında bilgi verdiği ABD'nin Yunanistan Büyükelçisi George Tsounis'in yanı sıra, Dışişleri Bakanlığı'nın bir yazısında belirttiği üzere "Doğu Akdeniz ve Libya'daki gelişmeleri" ele aldıkları Fransa Büyükelçisi ile de bir araya geldi.

KONU AB'NİN GÜNDEMİNDE

Yunanistan basını Libya özelindeki gelişmelerin Avrupa Birliği gündemine de taşındığı bilgisini geçiyor. Yeni Demokrasi Parlamenteri Manolis Kefalogiannis, Libya-Türkiye arasındaki anlaşma vesilesiyle Avrupa Komisyonu'na konuyla ilgili bir soru yöneltti.

Kefalogiannis, bu anlaşmanın Yunanistan'ın egemenlik haklarını ihlâl ettiği gerekçesiyle Komisyon'dan AB'ye katılım sürecinde olan Türkiye'ye karşı harekete geçmesini talep etti.

"Efimerida ton Sintakton" gazetesine yeni gelişmeyi yorumlayan Yunan diplomatik kaynaklar, yeni mutabakat konusunun Atina tarafından yakından takip edildiğini vurgulayarak anlaşmanın içeriği hakkında bilgi verildiğinde Atina'dan yeni bir açıklama yapılacağını belirtiyorlar.

Diplomatik kaynaklar ayrıca, 2020 MEB'inin sınırlandırılmasına ilişkin Yunanistan-Mısır anlaşmasına saygı gösterilmesinin hayati önem taşıdığını vurguladı. Bu bağlamda, Atina bu anlaşmanın ihlâl edilmesine ve Akdeniz'de yeni bir gerginlik kaynağının ateşlenmesine izin verilmeyeceği uyarısında bulunuyor.

Yunanistan basınına göre Libya Parlamentosu Başkanı Aguila Saleh Issa da Türkiye ile yapılan hidrokarbon anlaşmasını "yasadışı" olarak nitelendirdi ve görev süresi dolan Diba hükümetinin uluslararası anlaşmalar imzalamaya yetkili olmadığını belirtti.

Ne olmuştu?

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 3 Ekim'deki Libya ziyaretinde iki ülke arasında hidrokarbon alanında mutabakat muhtırası imzalandığını duyurmuştu. Yunanistan ve Fransa'nın Türkiye ile daha önce imzalanan deniz yetki alanları mutabakat muhtırasına yönelik itirazlarını değerlendiren Çavuşoğlu, "İmzaladığımız anlaşmalar iki egemen devlet arasında Libya ve Türkiye arasında kazan-kazan anlayışıyla imzalanan anlaşmalardır. Dolayısıyla üçüncü ülkelerin, iki egemen ülkenin imzaladığı anlaşmaya müdahale etme hakkı yoktur. Onların ne düşündüğü önemli değil" demişti.

Çavuşoğlu mutabakatla ilgili, "Biraz önce imzaladığımız hidrokarbon anlaşması hem karada hem denizde ve yetki alanlarımızda kazan-kazan anlayışıyla Türk ile Libya firmalarının birlikte araştırma, sondaj gibi iş birliğine gitmesini hedefliyor" ifadelerini kullanmış, "Hem Türkiye hem de Libya böyle bir anlaşmayı imzaladığını BM'ye bildirmiştir. Biz kıta sahanlığımızın sınırlarını da BM'ye kaydettirdik. Şimdi Libya'nın yapması gereken de kendi kıta sahanlığı ve deniz yetki alanlarını belirleyerek onu da BM'ye kaydettirmesidir" demişti.