Çayırhan için ihale günü: Milyarlarca dolarlık kâra talipler tanıdık

35 yılda milyarlarca dolar kâr etmesi beklenen Çayırhan Termik Santrali'nin özelleştirilmesi için bugün ihaleye çıkılıyor. İhaleye katılanlar ise yıllardır kamu ihalelerinden tanınan şirketler.

Çayırhan için ihale günü: Milyarlarca dolarlık kâra talipler tanıdık
Fotoğraflar: ANKA/Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ankara’da bulunan Çayırhan Termik Santrali ve Maden İşletmesinin satış ihalesi bugün gerçekleştirilecek. İhale için dosya alan şirketler ise AK Parti iktidarları döneminde aldıkları kamu ihaleleri ile sık sık gündeme gelen IC İçtaş, Yıldızlar SSS Holding, Ciner Grup, Cengiz Holding, Alagöz Holding, Çelikler Holding ve Kolin İnşaat oldu. İhaleyi kazanan şirket, termik santrali 2060 yılına kadar işletecek. Yalnızca bir yılda 120 milyon dolar kâr getiren santralin 35 yılda toplam 4.2 milyar dolar kar edebileceği kaydedildi.

Çayırhan için ihale günü: Milyarlarca dolarlık kâra talipler tanıdık - Resim : 1

İŞÇİLERİN ÜCRETLERİNİ ÖDEMİYOR, ÇAYIRHAN’A TALİP

Evrensel gazetesinden Andaç Aydın Arıduru'nun haberine göre, Eskişehir Mihallıççık’ta Yunus Emre Termik Santrali ve Maden İşletmesi şirketi Doruk Madencilik’in sahibi Yıldızlar SSS Holding, 2023 yılı eylül ayında 3 aylık ücretlerinin eksik ödenmesi, toplu iş sözleşmesiyle (TİS) belirleniş ek ödemelerinin verilmemesi ve sigorta primlerinin ödenmemesi nedeniyle madene kapanarak açlık grevine geçmişti.

İşçilerin taleplerini dinleyen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, ödemelerin ve hakların ödemesinin yapılacağı sözünü vermiş, eylem sonlandırılmıştı.

Yunus Emre Termik Santrali ve Madeni işçileri, kendilerine verilen hiçbir sözün tutulmadığını belirtti. 2024 yılı aralık ayından beri 3 aylık ücretlerini ve geçmişten gelen TİS ödemelerinin yapılmadığını sigorta primlerinin de eksik ödenmeye devam ettiğini ifade etti.

İşçilerine santralde üretim yapılamadığını söyleyen Yıldızlar SSS Holding, bünyesindeki Doruk Madencilik 27 Şubat tarihine kadar bu santralde elektrik üretti.

Çayırhan için ihale günü: Milyarlarca dolarlık kâra talipler tanıdık - Resim : 2
Çayırhan maden işçileri, özelleştirmeye karşı kendilerini madene kapattı. Fotoğraf: ANKA

 

MAAŞ ÖDEMEDİ, VERGİ VERMEDİ: İHALE BEDELİNDEN FAZLASINI KAZANDI  

EPİAŞ verilerine göre, Yunus Emre Termik Santralinde işçilerin ücretlerini alamadığı döneme denk gelen 27 Kasım 2024, 27 Şubat 2025 tarihleri arasında 129 bin MWh’ten fazla elektrik üretildi. Aynı dönemde yine EPİAŞ’ın gün içi ortalama elektrik fiyatlarıyla toplam değeri 317.36 milyon TL’yi buluyor. İşçilere bu dönemde ödeme yapmayan şirket Çayırhan Maden ve Termik Santral İşletmesi ihalesinin teminat bedeli olan 200 milyon TL’nin yaklaşık 1.6 katı kadar parayı kasasına koymuş oldu. Doruk Madencilik 2023, 2022, 2021 yıllarında vergi de ödemedi.

Çayırhan için ihale günü: Milyarlarca dolarlık kâra talipler tanıdık - Resim : 3

ÜCRETLERİNİ ALAMAYAN İŞÇİLERDEN ÇAYIRHAN İŞÇİLERİNE: ÖZELLEŞTİRME BUDUR, DİRENİN 

Ücretleri ödenmeyen T. Maden-İş Sendikası üyesi Doruk Madencilik işçileri Çayırhan Maden işçilerine de seslenerek “Çayırhan’a da talip oluyormuş şirket, oradaki arkadaşlarıma sesleniyorum özelleştirmeye karşı güçlerinin yettiği yere kadar dirensinler. Özel şirketlerde ücret ve sigortalarımız yer altında çalışmamıza rağmen yer üstündeymişiz gibi yatırıldı. Üzerimizdeki üretim baskısı arttı. Şirket aylarca ücretlerimizi komple ödemedi. Özelleştirme budur müsaade etmeyin” yorumunu yaptı.

Bir diğer işçi ise “40 bin ton kömür istediler 3 ayda 80 bin ton çıkarttık. Ödülümüz ücretlerimizin yatmaması oldu. Eylemlerimizi devam ettirebilseydik, güçlü durabilseydik bugün istifa dilekçesi yazmak zorunda kalmazdık belki. Çayırhan’daki kardeşlerimize seslenmek istiyorum, bunlar sizin de başınıza gelsin istemiyorsanız bütün gücünüzle özelleştirmeye karşı direnin” dedi.

Çayırhan için ihale günü: Milyarlarca dolarlık kâra talipler tanıdık - Resim : 4

 

Ne olmuştu?

Ankara Nallıhan'da bulunan Çayırhan Maden İşletmesi ve Termik Santrali için alınan özelleştirme kararının ardından eyleme geçen maden işçileri, ihaleyi erteletmeyi başarmıştı. Bu kararın ardından başlattıkları eylemleri sonlandıran işçiler ve sendikaları T. Maden-İş, süreç boyunca işletmelerinin bağlı olduğu Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve özelleştirme sürecinden sorumlu Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkileri ile bir görüşme dahi gerçekleştiremedi. İşçiler 10 Şubat’ta tekrar Ankara yürüyüşüne başladı. 14 Şubat’ta Ankara’da gerçekleşen Hazine ve Maliye Bakanlığı önünde basın açıklaması ile sonlanan yürüyüşe kadar işçiler yine özelleştirmenin iptali taleplerini tekrar etti.

Geçtiğimiz hafta cuma günü işçiler maden önünde ve yer altında yeniden direnişe başladı.

Çayırhan için ihale günü: Milyarlarca dolarlık kâra talipler tanıdık - Resim : 5

 

 

 

 

 

 

(ALINTI)