ÇAYKUR işçileri Rize'de toplandı: İşçiler burada kadro nerede
ÇAYKUR işçileri Rize Meydanı'nda toplanarak kendilerine verilen kadro ve 12 ay çalışma sözünün tutulmasını talep etti.
RİZE - Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR) bünyesinde yılda 6 ay çalışarak hayatlarını sürdürmeye çalışan mevsimlik işçiler AK Parti iktidarının kendilerine verdiği kadro sözünü tutması için bugün Rize Meydanı'nda kalabalık bir eylem gerçekleştirdi.
ÇAYKUR'da 6 ay çalışıp 6 ay işsiz kalarak yaşamını sürdürmeye çalışan 9 binin üzerindeki mevsimlik işçiler, çalışma sürelerinin 12 ay şeklinde düzenleneceği bir formül üretilmesi için yıllardır mücadele veriyor.
ERDOĞAN 'TALİMATI VERDİM' DEMİŞTİ
Konuyla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan 14 Mayıs 2023 seçimleri öncesi Rize'de yaptığı mitingde "Mevcut sıkıntılarınızı da hal yoluna yine biz koyacağız. Arkadaşlarıma gereken talimatı verdim. Yeter ki biz aramıza kimseyi sokmayalım" ifadelerini kullanmıştı. Fakat ne Erdoğan'ın 1 yıl önce verdiği söz ne de 20 yıldır ÇAYKUR mevsimlik işçilerine verilen sözler tutulmadı. Yetkili sendika Öz Gıda-İş'in de haklarını savunmadığı işçiler seslerini kendi organizasyonlarıyla oluşturdukları eylemlerle duyurmaya çalışıyor.
Bugün en büyük eylemlerinden birine imza atan mevsimlik ÇAYKUR işçileri Rize Meydanı'nda toplanarak AK Parti iktidarına, ÇAYKUR Genel Müdürlüğü'ne ve Öz Gıda-İş Sendikası'na yüklendi.
Yaklaşık 600 mevsimlik işçinin yer aldığı protesto eyleminde sık sık "İşçi burada kadro nerede", "Sendika uyuma işçine sahip çık", "Kadro gelecek dertler bitecek" sloganları atıldı.
Eyleme CHP Rize Milletvekili Tahsin Ocaklı, CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz, CHP Rize Belediye Başkan adayı Necati Topaloğlu, İYİ Parti Rize Belediye Başkan adayı Köksal Toptan, Saadet Partisi Rize Belediye Başkan adayı Muhammet Yıldız, Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Rize Belediye Başkan adayı Cemil Çolak da katılarak destek verdi.
'ÇAYKUR İŞÇİLERİ NORM KADROLARDAN YARARLANAMADI'
ÇAYKUR mevsimlik işçileri adına konuşan Emre Yazar 14 Mayıs 2023 Seçimleri öncesi verilen sözlere rağmen çalışma şartlarında hiçbir değişiklik yapılmadığını vurguladı.
Geçen yıl dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in "Geçici işçilik tarihe karışacak" sözlerini hatırlatan Yazar, "Elbette tarih olmadı. Geçici işçilerle ilgili 5620 sayılı kanunda değişiklikler yapılarak Kamu İktisadi Teşebbüsleri, belediyeler, şeker fabrikaları, orman işletmeleri ve diğer devlet kurumlarında norm kadrolara atamalar yapıldı. Binlerce geçici işçi arkadaşımız kadro hakkı kazandı. Kadro alamayanlar da 11 ay 29 gün çalışma imkanından faydalandılar. Sadece bizler ayrı tutulduk. Bu uygulamadan bir tek ÇAYKUR işçisi faydalanamadı" dedi.
ÇAYKUR'un 2022 Yılı faaliyet raporunda binlerce boş norm kadro gözüktüğünü kaydeden Yazar, kanundaki düzenlemeye rağmen bu kadrolara atama yapılmadığını dile getirdi.
Çay fabrikalarının 12 ay çalıştırılabilecek projeler ortaya koyulması gerektiğini belirten Yazar, taleplerinin 6 ay çalışarak tam yıl maaş almak değil, hem kurumun kazanacağı hem de işçinin mağdur olmayacağı bir sistem olduğunu ifade etti.
'KADROLU İŞÇİ 25 YILDA, ÇAYKUR İŞÇİSİ 50 YILDA EMEKLİ OLUYOR'
Mevsimlik işçiler için tek sorunun 6 ay boş kalmak olmadığını da kaydeden Yazar, "Basit bir örnek vermek gerekirse aynı yıl işe başlayan bir kadrolu işçi 25 yılda emekli olabiliyorsa bu süre 6 ay çalışanlar için 50 yıl olacaktır. Ayrıca 6 ay işsiz kalmanın zorluklarıyla mücadele ederken bir yandan da hayat pahalılığı, yüksek enflasyon ve ağır vergi yükü altında eriyen ücretlerimiz var. Zaten 6 ay çalışmakta olan ÇAYKUR işçisinin ücretleri diğer devlet kurumlarındaki işçi arkadaşlarımızdan daha düşüktür. Her konuda her alanda ÇAYKUR işçileri mağdur edilmişlerdir" sözlerini kullandı.
'İŞÇİLER KADROLUYKEN ÇAYKUR KAR AÇIKLIYORDU'
Mevsimlik işçiler kadroya alınırsa 'ÇAYKUR'un batacağı' söylemlerinin gerçeği yansıtmadığını da ifade eden Yazar, şu sözleri kullandı:
"ÇAYKUR'da bundan 20 yıl önce 1 kilo kuru çaydaki işçilik maliyeti yüzde 25'ler düzeyindeyken bu oran günümüzde yüzde 5'lere inmiştir. Yani işçilik maliyeti yıllar içinde 5 kat azalmıştır. Bu da demek oluyor ki tüm işçiler kadroya alınsa dahi kuru çaya yansıyacak maliyet oranı geçmişe oranla çok daha az olacaktır. Bu nedenle geçici işçilere kadro verilmesi halinde ÇAYKUR'un batacağı, artan maliyetler sebebiyle rekabet etme gücünün azalacağı iddiaları kesinlikle doğru değildir. Geçmiş yıllardan biliyoruz ki ÇAYKUR işçilerinin önemli bir bölümü kadrolu olarak çalışabilmiş ve kurumumuz bu dönemlerde çoğunlukla kar açıklamıştır."
Yetkili sendika Öz Gıda-İş Sendikası'nın haklarını korumadığına da dikkat çeken Yazar, ÇAYKUR işçileri olarak diğer kamu işçileri ile aynı çalışma haklarına sahip olmayı ve günü geldiğinde her geçici işçinin kadrolu olabileceği bir uygulamayı talep ettiklerini belirterek sözlerini noktaladı.
OCAKLI: BU MÜCADELEYİ KAZANACAKSINIZ
Açıklamanın ardından CHP Rize Milletvekili Tahsin Ocaklı söz alarak ÇAYKUR işçilerine seslendi. Konuşmasına başlamadan önce ÇAYKUR işçilerinin "ÇAYKUR seninle gurur duyuyor" sloganları attığı Ocaklı, meydanı dolduran kalabalığın taleplerini çok anlaşılır bulduğunu belirtti.
TBMM'de defalarca ÇAYKUR işçileri için seslendiğini ifade eden Ocaklı, "Burada Rizelilerin istediği şey 20 yıldır söz verilen kadro hakkının talebidir. Size buradan bir çağrım var. 31 Mart'a kadar iktidar kadronuzu versin, burada ekmek için buluşan hepiniz de özgür iradesiyle seçimdeki tercihini yapsın. Ama eğer size 20 yıllık bu haklarınız verilmezse seçimde iktidara oy vermeyerek tepkinizi gösterin. Bu mücadeleyi siz kazanacaksınız. Ben bu kalabalığı görünce inandım; kadro gelecek. Başarılarınız ve örgütlü halinize birlikte sürdürmenizi diliyorum" sözlerini kullandı.
TOPTAN: SEÇİM BİTTİ NERESUNUZ?
Ocaklı'nın ardından söz alan İYİ Parti Rize Belediye Başkan adayı Köksal Toptan, konuşmasının başında dönemin Çalışma Bakanı Vedat Bilgin'in 14 Mayıs Seçimleri öncesi ÇAYKUR işçilerine 11 ay 29 gün çalışma sözünü hatırlatarak "Seçim bitti neresunuz?" diyerek iktidara seslendi.
Rize Meydanı'nda toplanan yüzlerce işçinin verilen sözlerin gerçekleştirilmesi talebiyle bir araya geldiğini kaydeden Toptan, "Sizin bu ayda 250 bin lira maaş alan, sizden bin 300 lira aidat alan, Avrupa gezilerine giden sendika ağalarınız nerede? Rize'den dışarı çıkmışlığı olmayan sendikacılar şimdi işçilerin parasını tatil merkezlerinde yiyorlar. Haram olsun, zehir zıkkım olsun. İşçi size aylığını haklarını savunmalarını için para ödüyor, siyasilere yalakalık yapmak için değil" sözlerini kullandı.
İşçilerin kadro alması halinde ÇAYKUR'un batacağı söylemlerine de tepki gösteren Toptan, "1 kilo kuru çayın maliyeti 80 lira, satışı 159 lira. Peki bu ÇAYKUR nasıl batıyor o zaman, gelin hesabını verin. Sizlere yalan söylüyorlar, bunlar sahtekar" diye konuştu.
ÇOLAK: HOLDİNGLERE VERGİ AFFI VAR ÇAYKUR İŞÇİSİNE KADRO YOK
Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Rize Belediye Başkan adayı Cemil Çolak da emekli bir ÇAYKUR işçisinin çocuğu olarak her zaman ÇAYKUR işçilerinin ve çay üreticilerinin yanında olduğunu söyledi.
Rize'de çay ve ÇAYKUR sayesinde yetişip makam mevkii sahibi olanların şimdi işçilerin 6 ay açıkta kalmasına göz yumduğunu kaydeden Çolak, "30 tane holdingin vergisini sildiniz. Bir tanesinin vergisi sadece ÇAYKUR'un değil, bütün mevsimlik işçilerin 6 ayını karşılar. ÇAYKUR isterse 6 ay paralel kuruluşlar, belediyelerle çalışamaz mı? Bu bizim kaderimiz değildir. İnançlarımızı dahi buna oyun ediyorlar; kaderindir bu diyorlar. Ekmek, ekmek, ekmek... Başka bir şey yok. Kim bunun üzerinden oy devşirmek istiyorsa ona yazıklar olsun" diye konuştu.