CDU'da yeni sayfa: 'Merkel dönemi bitti, parti sağa kaydı'

Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi'nin genel başkanlığına yeniden Friedrich Merz'in seçilmesinin ardından, Almanya basınında partinin 'sağa kaydığı' yorumları yer aldı.

Google Haberlere Abone ol

ALMANYA - Ana muhalefet Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi'nin (CDU), Berlin'de yapılan ve üç gün süren kurultayında, son olarak 2007'de hazırlanmış olan temel programı yenilendi. Medyada yer alan yorum ve değerlendirmelerin ortak noktası, bunun bir 'yenilenme' olmadığı, partinin epeyce sağa kaydığı yönünde oldu. Parti içindeki muhafazakarlar tarafından, CDU'yu 'sosyal demokratlaştırmış' olmakla suçlanan eski başkan ve başbakan Angela Merkel döneminin de resmen bittiği belirtildi.

MERZ, YÜZDE 90 OYLA YENİDEN BAŞKANLIĞA SEÇİLDİ

Temel programın mimarı ve partiyi sağa kaydıran başkan Friedrich Merz, yüzde 90 gibi yüksek bir oranla yeniden başkanlığa seçildi. “Özgürlük, demokrasi ve refahın ülkemizde kalıcı olması için çalışacağız. Bizi bunlarla ölçeceksiniz” diyen Merz, yeni temel program ihtiyacını savundu. Kurultay sonrası Kuzey Ren Vestfalya eyaleti kamu yayın kuruluşu WDR'e konuşan Merz, yeni bir dönemde yaşadıklarını ifade etti. Avrupa Birliği'nin (AB) dış sınırlarını koruyamadığını söyleyen Merz, Almanya'ya düzensiz göçün durdurulması gerektiğini belirtti, bu bağlamda temel programda oldukça sertleştirilen sığınma ve göç politikasını savundu.

NÜKLEER ENERJİYE DÖNÜŞ, ZORUNLU ASKERLİK, SERT GÖÇ POLİTİKASI

CDU'nun yeni temel programının odağını ve tartışılan politikalarını nükleer enerjiye dönüş, zorunluk askerlik, sert göç politikası ile İslam hakkında görüşleri oluşturuyor. Almanya, Angela Merkel başbakanlığında ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile koalisyonda nükleer enerjiye son vermiş, zorunlu askerliği de kaldırmıştı. Yeni programda bu kararların iptalinin yer alması medyada, 'Merkel döneminin bitişi' olarak yorumlandı. Merz, kurultaydaki konuşmalarında Merkel'in adını ağzına almadı.

2015'de ülkenin kapılarını sığınmacılara açan Merkel'in insani sığınma politikası da yeni programla CDU tarafından iptal edilmiş oldu. Programda ülkeye 'düzensiz' göçün durdurulması, sığınma taleplerinin de Almanya dışında üçüncü bir ülkede alınması öngörülüyor. “İslam ve Müslümanlar Almanya'ya ait” diyen Merkel'in İslam hakkındaki görüşleri de yeni programda yer almıyor. Bunun yerine, “İslam, Almanya'da dini çeşitliliğinin bir parçası. Değerlerimizi kabul etmeyen ve özgürlükçü toplumu reddeden İslam, Almanya'ya ait değildir” görüşü yer alıyor. Ayrıca, göçmenlerin 'Alman öncü kültürü'nü kabul etmesi isteniyor.

ÖNCÜ KÜLTÜR VE SIĞINMA POLİTİKASI İLE İSLAM HAKKINDA GÖRÜŞLERE ELEŞTİRİ

Der Spiegel dergisinde yer alan yorumda, “Öncü kültür nedir? Açıkça tanımlanmamış, 25 yıl önce de Merz gündeme getirmişti” değerlendirmesi yaptı. Kadın erkek eşitliği, temel insan hakları ve özgürlükleri gibi temel değerlerin zaten anayasada yer aldığını hatırlattı, “Alman öncü kültürü, Noel ağacı almak mı?” sorusunu yöneltti. CDU Başkanı Merz, bir konuşmasında, Noel ağacı almanın, 'Alman öncü kültürü'nün bir ögesi olduğunu söylemişti.

Konstanz Üniversitesi öğretim üyesi Prof.Chritine Zuber ise CDU'nun yıllarca Almanya'nın bir göç ülkesi olduğunu kabul etmediğini hatırlattı, İslam hakkında görüşlerini eleştirdi. Deutschlandfunk radyosuna konuşan Prof. Zuber, programda, İslam'ın ve Müslümanların hedef alınmasının yanlış olduğunu, bunun Türkiye kökenli olası CDU seçmenlerini ürküteceğini, dolayısıyla partiyi oy vermeyeceklerini söyledi. Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi Başkanı Aiman Mazyek de, bir ay kadar önce CDU'nun İslam hakkında görüşlerini eleştirmiş, aşırı sağdan oy alma planını kastederek, partiyi 'bulanık sularda' balık avlamaya çalışmakla suçlamıştı.

KİLİSELERDEN SERT SIĞINMA POLİTİKASINA TEPKİ

CDU'nun oldukça sert göç ve sığınma politikasına Katolik ve Protestan kiliselerinden sert tepki geldi. Ekümenlik Federal Çalışma Topluluğu tarafından hazırlanan ve 700 dolayında din görevlisinin imzaladığı açıklamada, sığınma politikasının, Hıristiyanlığın temel değerlerine 'tümüyle aykırı olduğu' ifade edildi. Açıklamada, “İnsanları zor durumlarıyla baş başa bırakmak ve sorumluluktan kaçmak, Hıristiyanlık ile bağdaşmaz. Hıristiyanlar, zayıfların ve korumaya muhtaç olanların yanında olur” görüşü yer aldı.

MERZ, ANKETLERDE ÜÇÜNCÜ SIRADA YER ALIYOR

Kurultayda yüzde 90 gibi yüksek bir oyla başkanlığa yeniden seçilmesine karşın, başbakanlık adayı olarak pek ilgi görmüyor. Kamuoyu araştırma kuruluşu Forsa'nın son anketine göre katılımcıların yüzde 29'u, Bavyera Eyaleti Başbakanı ve kardeş parti Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) Başkanı Markus Söder'i federal başbakan olarak görmek istiyor. İkinci sırada yüzde 27 ile Kuzen Vestfalya Başbakanı Hendrik Wüst yer alıyor. Merz ise yüzde 25 ile üçüncü sırada bulunuyor. CDU yandaşlarının yüzde 34'ü Söder'i, 31'i Wüst'ü, 29'u da Merz'i federal başbakan olarak tercih ediyor.

Etiketler almanya merz cdu