Cebeci Stadyumu için dayanışma çağrısı

Meslek örgütleri, Ankara’nın tarihi yapıları arasında yer alan Cebeci İnönü Stadyumu’nun yıkılıp yerine Millet Bahçesi yapılmak istenmesine karşı açıklama yaptı ve dayanışma çağrısında bulundu.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Dava süreci devam etmesine rağmen Ankara’nın simge mekanlarından olan Cebeci İnönü Stadyumu’nda söküm ve yıkım çalışmalarının başlaması tepkilere neden oldu.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin gündeme getirdiği yıkıma karşı çıkan DİSK İç Anadolu Bölge Temsilciliği, KESK Ankara Şubeler Platformu, TMMOB Ankara İl Koordinasyonu, Ankara Tabip Odası ve Ankara Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası stadyum önünde açıklama yaptı. Açıklamada, İnönü Stadyumu’nun 50 yılı aşkın geçmişiyle Ankara’nın belleğine işlendiği, hafıza mekanı olarak yalnızca sporcuların yetişmesine imkan sağlamakla kalmayıp kentin kültürel yaşamının da önemli bir parçası haline geldiği ifade edildi.

‘MİLLET BAHÇELERİ RANT ODAKLI PROJELERDİR’

TMMOB Ankara İKK sekreteri Özgür Topçu'nun okuduğu basın açıklamasında, “Stadyumun 2012 yılından itibaren önce AVM, lüks konut, otopark gibi tehditlerle karşı karşıya bırakılması, sonra yurt planı yapılması ve şimdi de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 'Millet Bahçesi' projesi ile anılması, bu alandaki kamu varlıklarının talanına dair her türlü stratejinin uygulandığını göstermektedir” uyarısında bulunuldu.

Açıklamada, şu başlıklar öne çıktı:

MİLLET BAHÇELERİ ADI ALTINDA YEŞİL İNŞAAT: İktidarın, şehirlerin belleğini tutan, kültürel ve doğal varlıklarımıza yönelik bu girişimlerine Ankara halkı yabancı değildir. Bu projelerle Cumhuriyetin ilerici yaşam alanlarının yok edilerek hafızalardan silinmesi, kamusal alanlardaki özgürlüğümüzün kısıtlanması, yeşil alan adı altında betonlaştırma ve dini ögelerle yaşamımızın her hücresinde hakimiyet kurulmak istenilmektedir. Kent merkezindeki tarihi 19 Mayıs Stadyumu’nun da yıkımı ile sonuçlanan ve hem bir yeşil alan hem de kültürel bir miras olarak büyük önem taşıyan, Atatürk Kültür Merkezi ve Ankara’nın en önemli doğal sit alanlarından İmrahor Vadisi de millet bahçesi yapılacağı gerekçesiyle büyük tahribata ve yıkıma uğramıştır. Neredeyse yapıldığı her kentin mevcut yeşil alanlarını, doğal ve kültürel varlıklarını, parklarını ve tarihi stadyumlarını “yeşil inşaatlara” dönüştüren millet bahçeleri kamusal yarar yerine rant odaklı projelerdir.

KENT BELLEĞİNİ ORTADAN KALDIRACAK: Yapılmak istenilen bu projenin iptaline dair başlatılan hukuki süreç devam ederken, yangından mal kaçırırcasına hukuksuzca sürdürülen söküm ve yıkım çalışmaları bir an önce durdurulmalıdır. Millet bahçesi projesi, yarım asırlık kent belleğini, şehrin en önemli kültür ve spor alanlarından birini, yokluğu telafi edilemeyecek şekilde ortadan kaldıracaktır. Başkentin en büyük stadyumunun yıkılması halinde kent hafızasından bir parçanın yok edilmesinin yanı sıra halk sağlığını tehdit edecek koşullar da oluşacaktır. 1963 yılında yapılmış bir stadyumun asbest içerdiği ortadayken, kentin merkezinde böylesi büyük bir yapının yıkımı kanser ve diğer solunum yolu rahatsızlıkları başta olmak üzere çok sayıda riski yeniden doğuracaktır.

CEBECİ STADYUMU GELİŞTİRİLEREK TEKRAR HALKIN KULLANIMINA AÇILMALI: İnşası bahse konu olan millet bahçesi ise ortasındaki cami, ticari birimleri ya da millet kıraathanesi ile hiçbir şekilde kent hafızasındaki yeri dolduramayacak, sporcuların yetişmesine olanak veren bir tesis ve Stadyum işlevini görmeyecektir. Tarihsel kimliğinin ve kamusal niteliğinin korunması esas alınarak yapılacak planlama ve koruma çalışmalarıyla geliştirilerek Cebeci İnönü Stadyumu kamucu bir yaklaşımla tekrar halkın kullanımına açılmalıdır. Bizler, rant için değil halk için; planlı, şehrin ihtiyaçlarını, kültürünü ve tarihini benimseyen politikalar üreten bir anlayış ve sağlıklı bir toplum için, Cebeci İnönü Stadyumu’nun yıkımının karşısında olduğumuzu bildiriyor ve tüm kamuoyunu kent merkezinde kalan tek spor alanına sahip çıkmak için dayanışmaya davet ediyoruz. (DUVAR)