‘Cebeci Stadyumu’nun yerine millet bahçesi ve cami yapılmasını istemiyoruz’

Ankara’daki sivil toplum örgütleri temsilcileri ve vatandaşlar, tarihi Cebeci İnönü Stadyumu’nun yıkılarak yerine millet bahçesi ve camii yapılmasına karşı açıklama yaptı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Ankara’nın simge mekanlarından olan Cebeci İnönü Stadyumu’nun dava süreci devam etmesine rağmen koltuklarının sökülüp, stadyumun ve çevresinin çöküntü alanı haline getirilmesine kitle örgütü temsilcileri ve vatandaşlar tepki gösterdi. Ankara’daki meslek örgütleri, dernekler, sendikalar, sivil toplum örgütleri ve siyasi partiler “Cebeci İnönü Stadyumu’nun yerine millet bahçesi ve cami yapılmasını istemiyoruz” açıklaması yaptı.

‘VİNÇLE MÜDAHALE ETMEYE BAŞLADILAR’

Cebeci İnönü Stadyumu önünde düzenlenen açıklamada konuşan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, stadyumun çürümeye bırakılmış olduğunu belirterek, “Tıpkı Saraçoğlu Mahallesi atıl hale getirip dönüştürmeye zemin hazırladıkları gibi, koltukları sökmeye başladılar. Vinçle müdahale etmeye başladılar. Oysa hem Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi hem de Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin alana ilişkin davası devam ediyor. Hukuksal süreçler tamamlanmadan kamu vicdanında kabul görmeden burayı yıkarak yeşil alan yapıyoruz denilerek betonlaşmasına izin vermeyeceğiz. Burası 100 yılı aşkındır spora sanata kültüre, ev sahipliği yapmış, insanların bisiklet sürdükleri bir alan. Özellikle bu bölgeye kocaman bir cami yapılacak. Parkla cami ilişkisi nerede görülmüş? Dolayısıyla bugün gördüğünüz bu tahribatın sorumlusu iktidardır. Cebeci Stadyumuna sahip çıkma mücadelesi bitmeyecek” ifadelerini kullandı.

‘STADYUMUN ANKARALILARA GERİ VERİLMESİNİ İSTİYORUZ’

“Cebeci İnönü Stadyumu’nun yerine millet bahçesi ve cami yapılmasını istemiyoruz” başlıklı 46 sivil toplum örgütünün imza attığı ortak basın açıklamasını Şehir Plancıları Odası Ankara Şube Sekreteri Ömer Dursun Üstün okudu. Stadyumun Ankara’nın hafıza mekanlarından biri olduğunu belirten Üstün şunları belirtti:

RANTA ZEMİN HAZIRLANIYOR: Yaşadığımız kentin belleksizleştirilmesini istemiyoruz. Yarım asır ülke sporuna hizmet veren ve kısa zaman öncesine kadar çocuklarımızın ve gençlerimizin antrenman alanı olarak kullandıkları İnönü Stadyumu’nu çürümeye terk ederek işlevsiz kılmanın, ranta zemin hazırlamak olduğunu Atatürk Orman Çiftliği’nden, Saraçoğlu Mahallesi’nden, Hamamönü’nden, İller Bankası’ndan biliyoruz. İktidar, Cebeci İnönü Stadı ve Cumhuriyet döneminin pek çok açık alan ve spor alanlarını yıkarak yerine konut, ticaret, AVM yapmak istedi. Bu alanların niteliğinin korunmasına yönelik toplumsal tepkinin karşısında, toplumsal yaşantımızın ve kamusal alanların dini öğelerle bütünleştirildiği, ranta hizmet eden millet bahçelerini “yeşil alan” adı altında toplumu “ikna” aracı olarak gündeme getirdi.

SPOR VE SOSYAL AMAÇLI KULLANIM KİMLİĞİNDEN UZAKLAŞACAK: Ancak, biliyoruz ve görüyoruz ki millet bahçesi ile iktidarın asıl hedefi yeni bir yeşil alan yaratmak değildir. Esas istenen Cumhuriyetin ilerici yaşam alanlarını yok ederek hafızalardan silinmesi, kamusal alanlardaki özgürlüğümüzün kısıtlanması, yeşil alan adı altında betonlaştırma ve dini ögelerin yaşamımızın her hücresinde hakimiyet sağlanmasıdır. Nitekim, Cebeci Stadyumu’nda millet bahçesi adı altında, yapılacak olan idare binası, alanın altına yapılacak otopark, cami alanı ve onu besleyen ticari işletmeler, alanı, spor ve sosyal amaçlı kullanım kimliğinden uzaklaştıracaktır.

YAŞAM ALANLARIMIZIN TALAN EDİLMESİNİ İSTEMİYORUZ: Yaşam alanlarımızın talan edilmesini istemiyoruz. Projenin iptaline dair meslek odalarının başlattığı hukuki süreç devam ederken, yangından mal kaçırırcasına hukuksuzca başlatılan söküm ve yıkım çalışmalarının bir an önce durdurulmasını; tarihsel kimliğinin ve kamusal niteliğinin korunması esas alınarak yapılacak planlama ve koruma çalışmalarıyla geliştirilerek Cebeci İnönü Stadyumu’nun, kent hafızamızın biz Ankaralılara geri verilmesini istiyoruz.”

Cebeci Stadyumu’nun yıkılmasına karşı olarak açıklamaya imza atan sivil toplum örgütleri şunlar:

MESLEK ÖRGÜTLERİ: Ankara Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası, Ankara Tabip Odası, Tiyatro Oyuncuları Meslek Birliği, TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Ankara Şubesi, TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi

SENDİKALAR: Birleşik Kamu İş Konfederasyonu, Tarım ve Ormancılık Hizmet Kolu Kamu Emekçileri Sendikası, Tüm Emekliler Sendikası

DERNEKLER/STKLAR/VAKIFLAR/PLATFORMLAR/MEDYA: 29 Ekim Kadınları Derneği, Ankara CUMOK, Anadolu Güç Birliği Konfederasyonu, Ankara 78’liler Derneği, Ankara 78’liler Girişimi, Ankara Dayanışma Derneği, Ankara Tiyatro Yapımcıları Derneği, Atatürkçü Düşünce Derneği Çankaya Şubesi, Aydos Dernekler Federasyonu, Ayrancım Derneği, Çiğdemim Derneği, Çorum Hitit Dernekleri Federasyonu, Demokratik Alevi Dernekleri Ankara Şubesi, Devrimci 78’liler Federasyonu, Divriği Derneği, Hacıbektaş Eğitim ve Kültür Derneği (HEKDER), Karantina TV, Kızılırmak Yerel Dernekler Federasyonu, Koruma ve Restorasyon Uzmanları Derneği (KORDER), Mali, Müşavirler Muhasebeciler Birliği Derneği Ankara Şube, Mülkiyeliler Birliği Genel Merkezi, Nükleer Tehlikeye Karşı Barış ve Çevre İçin Sağlıkçılar Derneği (NÜSED), Pir Sultan Abdal 2 Temmuz Kültür ve Eğitim Vakfı, Sosyal Demokrasi Derneği, Sosyal Demokrat Avukatlar Derneği, Türk Hukuk Kurumu, Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı, Sivas Divriği Yuva Külahlı Köyleri Ankara Derneği, Zıtlar Mecmuası , Dersimliller Derneği

PARTİLER: Cumhuriyet Halk Partisi Ankara İl Örgütü, Cumhuriyet Halk Partisi Çankaya İlçe Örgütü, Halkın Kurtuluşu Partisi Ankara İl Örgütü, Türkiye İşçi Partisi Ankara İl Örgütü, Türkiye Komünist Partisi Ankara İl Örgütü, Yeşil Sol Parti Ankara İl Örgütü (DUVAR)

Etiketler ANKARA CEBECİ