Çekmeköy'de İBB taşmayan derede 'ıslah'tan vazgeçmiyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait iş makinaları Çekmeköy Farabi Sokak'ta 'ıslah' çalışmaları adı altında dere kazısına başladı. Mahalleli belediyeye, "Çalışmaları acil durdurun" çağrısında bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul'un Çekmeköy ilçesinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) tarafından AK Parti döneminde başlayan ıslah çalışması tepkilere rağmen devam ediyor. Farabi Sokak Serindere’de dün İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait iş makinaları tarafından kazı çalışması başlatıldı.

Mahalleli belediyeye, "Çalışmaları acil durdurun" çağrısında bulundu. Mahalleli derenin kurutulması ve etrafındaki ağaçların sökülmesine tepki gösteriyor. Müteahhitlerin yaptığı sitelere, kolejlere yeşil alan kazandırmak için böyle bir yola başvurulduğunu söyleyen mahalleliler, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin çalışmaları durdurması talebini yineledi.

'ISLAH ÇALIŞMASIYLA ARAZİLER EL DEĞİŞTİRDİ, YENİ BLOKLAR YAPILDI'

Mahallede yaşayan Abbas Karakaya daha önce çalışmalara şöyle tepki göstermişti:  “Dere ıslahı iki sebepten olur. Eğer bu dere taşkınlara neden oluyorsa ve burası kanalizasyon ya da çöplük olarak kullanılıyorsa ıslah çalışmaları yapılmalı. Bu derede ise böyle bir şey yok. Dere deyince ilk akla gelen Ayamama deresi. Ancak bizim bahsettiğimiz derenin kenarında 30 yıldır gecekondularda yaşayanlar var. Bu insanlar bugüne kadar herhangi bir sorunla karşılaşmadı. Bu dere kokmuyor, taşmıyor. Dere ıslah çalışmalarının adı anıldığı andan itibaren buradaki araziler el değiştirdi, yeni bloklar yapıldı. Betonlaşmanın gereği olarak bunu yapıyorlar. Bu dere İstanbul'un doğal kalan nadir derelerinden biri. Çekmeköy'ün en önemli sorunlarından biri otopark sorunu. Bu siteler bu durumu daha da katmerli hale getirecek. Şimdi soruyorum: Durup dururken kendi halinde akan bir dereyi neden kurutuyorsunuz?”

30 YILDIR TAŞMADI

Çekmeköy Merkez Mahallesi'ne bağlı Farabi Sokak'taki evler, geçen 2 Ağustos 2018  tarihinde su havzası alanı olduğu gerekçesiyle yıkılmıştı. Mahallede 30 yılı aşkın süredir yaşayan ancak belediye tarafından evleri yıkılan aileler, çadırlarda yaşamaya başlamıştı. Belediye görevlileri çadırları zorla sökünce, ailelere konteynerlere sığınmıştı.

Söz konusu dere çalışmasıyla ilgili tabelada yapı çalışmalarıyla ilgili yer alan bilgiler şöyle: Çekmeköy Köy İçi Deresi Peyzajlı Dere Islahı ve Peyzaj Projelendirme İşi; İstanbul Büyük Şehir Belediyesi, İSKİ, İstanbul Ağaç ve Peyzaj. Derenin kurutulmasıyla ilgili çalışmalar son bir yıldır gündemde. En son 5 ay önce İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu bir video paylaşarak derenin taştığını söyleyerek burada çalışmalara başlanacağını belirtti. Ancak bu dere 30 yıldır taşmadı. Çekmeköy'de son birkaç yıldır yapılan sitelere yeşil alan kazandırmak için böyle bir girişim olduğu da sıkça gündeme gelmişti. (HABER MERKEZİ)