Cem Avşar, Bakan Kurum’a sordu: Depremlere yönelik çalışmalar hangi aşamada?

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Cem Avşar, Bakan Murat Kurum’a Büyük Marmara depremi başta olmak üzere olası depremlere yönelik çalışmaların hangi aşamada olduğunu sordu.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, ülke genelinde gün aşırı yaşanan depremlere dikkat çekerek, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Avşar, Büyük Marmara depremi başta olmak üzere olası depremlere yönelik çalışmaların hangi aşamada olduğunu sordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Yüzyılın Dönüşümü İstanbul Projesi kapsamında vadettiği konutların akıbetini soran Avşar, rezerv alanlarda 400 bin konut, Yarısı Bizden kampanyasıyla 350 bin konut ve 100 bin sosyal konutun inşa edileceğinin sözünün verildiğini hatırlattı.

Ülkenin deprem gerçeğini de hatırlatan Avşar, “Ülkemiz üzerinde konumlandığı Anadolu ve Trakya topraklarından Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu Fay Hattı olmak üzere 3 ana fay hattı geçmekte ve bu fay hatları ülkemize her an tehdit oluşturmaktadır.  Bu durum neredeyse her 10-15 yılda bir büyük depremlerle kendini göstermektedir.” diye konuştu.

Avşar, en son 6 Şubat Maraş depremlerinde 11 ilimizde büyük bir yıkımın yaşandığını ve milyonlarca insanımızın etkilendiğini, resmi kayıtlara göre 53 bini aşkın vatandaşın da hayatını kaybettiğini, öncesinde 99 depremi, İzmir depremi, Elâzığ depremi, Van depremi gibi depremler başta olmak üzere birçok irili ufaklı depremin yaşandığını söyledi.

Avşar, “Bütün bu büyük ve acı depremlerin hala yaraları sarılmaya çalışılırken, bugün Marmara Bölgesinde gün aşırı 4-5 şiddetinde depremler yaşıyoruz. Bu durum tüm deprem bilimcilerinin hem fikir olduğu ve yakın bir zamanda meydana gelmesi beklenilen büyük Marmara depremi gerçeğini her defasında tekrar tekrar hatırlatmaktadır” dedi.

Bu noktada Bakanlığın verilerine göre İstanbul’da 600 bin çok riskli konut bulunmakta ve bir an önce bunların yenilenmesi gerekmektedir” diyen Avşar, “Bunun yanında son birkaç ayda İstanbul’da birçok binanın kendiliğinden yıkıldığı görülmüş ve bu durumda olan binlerle ifade edilen binanın bulunduğu da açıklanmıştır” ifadelerini kullandı.

'İSTANBUL DEPREMİ EKONOMİK YIKIMA SEBEP OLACAK'

Avşar, ayrıca böyle bir depremin meydana gelmesi durumunda ülkenin ağır bir ekonomik yıkıma uğrayacağı ve 30 milyona yakın insanın doğrudan etkileneceği bir gerçek olduğunu belirtti.

İktidarın hazırlık çalışmalarına değinen Avşar; “Hazırlık çalışmaları kapsamında, kamuoyunda rezerv alan yasası olarak bilinen kanun değişiklikleri yapılmış, Kentsel Dönüşüm Başkanlığı kurulmuş ve sayın Cumhurbaşkanının katılımıyla Yüzyılın Dönüşümü İstanbul Projesi açıklanmıştı. Bu proje ile belirlenen rezerv alanlarda 400 bin konut yapılacağı, yarısı bizden kampanyasıyla 350 bin konutun dönüşeceği ve 100 bin sosyal konutun inşa edileceği açıklanmıştı” dedi ve Bakana Kurum’a sorularını yöneltti.

'10 AYDA HANGİ ÇALIŞMALAR YAPILDI?'

Avşar, “Depreme hazırlık çalışmaları kapsamında Kentsel Dönüşüm Başkanlığı kurulmasından bu yana üzerinden geçen yaklaşık 10 aylık süreçte hangi çalışmalar yapılmıştır?” sorusunu yönelterek konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Dönüşüm yol haritası oluşturulmuş mudur? Bu süreçte deprem bölgesi hariç 1. derece deprem kuşağında olan iller başta olmak üzere depreme karşı tedbirler anlamında ne tür çalışmalar yapılmıştır? Ne kadar konut dönüşüme alınmıştır? 

'Yüzyılın Dönüşümü' İstanbul Projesini de soran Avşar, “İstanbul depremi hazırlık çalışmaları kapsamında Sayın Cumhurbaşkanı tarafından kamuoyuna duyurulan Yüzyılın Dönüşümü İstanbul Projesiyle vaat edilen; rezerv alanlarda 400 bin konut, yarısı bizden kampanyasıyla 350 bin konut ve 100 bin sosyal konutun inşa işlemlerine başlanmış mıdır? Çalışmalar hangi aşamadadır? Projenin tamamlanma ve hak sahiplerine teslim takvimi belirlenmiş midir? Bu konuda kamuoyuna bilgilendirecek misiniz?” dedi.

Belediyelerle iş birliğinin önemine değinen Avşar; “Yüzyılın Dönüşümü İstanbul Projesi kapsamında kurulan Marmara Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğünün her an olması beklenilen İstanbul depremine karşı acil eylem planı var mıdır? Bu plan kapsamında ne tür çalışmalar yapılmaktadır?” dedi. 

Avşar, “Belediyeler başta olmak üzere, ilgili STK’lar ve bilim adamlarıyla eş güdüm halinde çalışmak bakımından ortak bir hareket programı oluşturulmuş mudur? Gerekli koordinasyon çalışmaları yapılmakta mıdır?” sorularını da yöneltti.

İstanbul’da kendiliğinde yıkılacak durumda olan kaç bina bulunmaktadır. Buna karşın acil önlem bağlamında neler yapılmıştır?

Avşar, “Bakanlık verilerine göre İstanbul’da 600 bin çok riskli binanın kaçı kendiliğinden yıkılabilecek durumdadır? Bu durum göz önünde bulundurularak gerekli tespitler ve önceliklendirmeler yapılmış mıdır? Buna karşın acil önlem bağlamında neler yapılmıştır? Bina sakinlerinin can güvenliği sağlanmış mıdır?” ifadelerine yer verdi.