Cem Avşar, Ticaret Bakanı Bolat'a İpsala Sınır Kapısı'nı sordu
DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı Cem Avşar, Ticaret Bakanı Bolat’a İpsala Sınır Kapısı'nın fiziki geçiş şartları, insan kaynağı, çalışma koşulları ve teknolojik alt yapısına yönelik sorular sordu.
DUVAR - DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar verdiği yazılı soru önergesinde Ticaret Bakanı Ömer Bolat’a İpsala Sınır Kapısı’nın fiziki şartlarına, insan kaynağına, çalışma koşullarına ve teknolojik alt yapısına yönelik sorular yöneltti.
“İpsala Sınır Kapısı, Yunanistan ile Türkiye arasında hem yolcu hem de ticari araç giriş-çıkış işlemlerinin aynı anda yapıldığı tek gümrük kapısıdır. 24 saat hizmet vermektedir” diyen Avşar, TBMM’ye verdiği soru önergesinde; “Söz konusu sınır kapımızda karayolu transit işlemlerinde; yurt dışından gelip üçüncü bir ülkeye Türkiye Gümrük Bölgesi üzerinden geçiş yapan araçlarla ithalat maksadıyla gelen eşyanın bir iç gümrük idaresine sevk giriş işlemleri, yine ticari araç geçişleri ile ilgili olarak bir iç gümrük idaresinden yurt dışı varışlı olarak sevk edilen ihracat eşyasının Türkiye Gümrük Bölgesinden son çıkış işlemleri yapılmaktadır” şeklinde sözlere yer verdi.
Avşar, “Aynı zamanda yolcu işlemlerinde ülkemize binek otomobil veya yolcu otobüsleri ile gelen ve giden yolcuların Emniyet birimlerince yapılan pasaport işlemlerine müteakip 4458 sayılı Gümrük Kanunu ve 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu kapsamında araçlarının tescil işlemleri ile araç ve beraberlerinde getirdikleri gümrüğe tabi eşyalarının kontrol işlemlerini de tamamlamaktadır” dedi.
“Türkiye Gümrük Bölgesi içine veya dışına giriş çıkışları sağlayan İpsala Sınır Kapısı yukarıda değindiğim üzere yoğun bir iş hacmine sahiptir” diyen Avşar, Ticaret Bakanı Ömer Bolat’a sınır kapısının fiziki geçiş şartları, insan kaynağı, çalışma koşulları ve teknolojik alt yapısına yönelik şu soruları sordu:
"1. Fiziki geçiş koşullarının iyileştirilmesi ve özellikle yaz sezonunda oluşan kuyrukların önüne geçilmesi için bir çalışmanız bulunmakta mıdır?
2. 24 saat esaslı hizmet verilen sınır kapımızda bu hizmeti karşılayacak yeterli sayıda personel var mıdır? Söz konusu personelimiz sağlıklı çalışma koşullarına sahip midir?
3. Türkiye’nin Gümrük Bölgesine açılan kapısı olması noktasında stratejik bir konuma sahip olan sınır kapımız, geçiş sürecini hızlandıran ve işlem süresini kısaltan gerekli teknolojik altyapıya ve teknik donanıma sahip midir?
4. Özellikle sınır kapısından karayolu transit geçişi sırasında denetim ve kontrol için bekletilen yük araçları (tırlar) için yeterli kapasitede ve nitelikte tır kampları var mıdır?"