Cemevlerine fatura düzenlemesi: Kanun çıktı, adım atılmadı
Cemevlerinin faturalarının devlet tarafından ödenmesini öngören yasa yürürlüğe girdi ancak adım atılmadı. Cemevi temsilcileri “Bir an önce faturaların devlet tarafından ödenmesini bekliyoruz” diyor.
Ogün Akkaya
ANKARA - Aleviler, cemevlerinin ibadethane sayılması ve cemevlerinde kullanılan elektrik ve suya 'ticarethane hükümlerine' göre faturalandırma yapılmaması için yıllarca mücadele etti, davalar açtı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın cemevi ziyareti, Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde 'Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı'nın kurulması gibi adımların atılması beraberinde, cemevlerinin su ve elektrik giderlerinin karşılanmasını önerisini de getirdi.
Cemevlerinin elektrik ve su faturalarının devlet tarafından ödenmesini de içeren, 'Vergi Usulü Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi' geçtiğimiz ekim ayında Meclis’te kabul edildi.
26 Kasım tarihinde Resmî Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren kanuna göre cemevlerinin elektrik ve su faturaları Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ödenecek. Ayrıca kanuna göre cemevleri bundan sonra imar planlarında da yer alacak. Belediyeler, cemevlerine bakım, onarım ve malzeme desteği verebilecek.
‘BİR AN ÖNCE FATURALARIN DEVLET TARAFINDAN ÖDENMESİNİ BEKLİYORUZ’
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ziyaret ettiği Ankara Mamak'taki bulunan Hüseyin Gazi Türbesi ve Cemevi'nin Başkanı Gülağ Öz, gelen faturaları ödemeye devam ettiklerini belirterek “Bize herhangi bir bilgi veren ya da iletişime geçen olmadı. Ankara’da bütün cemevleri faturalarını ödemeye devam ediyor. Bir an önce faturaların devlet tarafından ödenmesini bekliyoruz. Bir an önce başlaması şart. Bütün cemevleri faturalarını ödemekte zorluk yaşıyor” dedi.
‘BİZE DANIŞILMADIĞI İÇİN ATILAN ADIMLARI BİLMİYORUZ’
Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Merkezi’nden Murat Gültekin de kendileriyle iletişime geçen bir devlet yetkilisinin olmadığını söyledi. “Hayata geçirilen bir adım yok” diyen Gültekin, “Resmi Gazete’de yayınladı ama bizimle iletişime geçen olmadı. Faturalarımızı ödemeye devam ediyoruz. Geçen seneden kalan borçlarımız da duruyor. Ne yapacaklarını bilemiyorlar gibi geliyor. Bilgi alamadığımız ve bize danışılmadığı için atılan adımları bilmiyoruz. Gelişmeleri sadece basından öğrendiğimiz kadarıyla biliyoruz” dedi.
‘ELEKTRİK, SU FATURALARI İÇİN VERECEKLERİ PARAYI BİR LÜTUF GİBİ SAYMALARINI DOĞRU BULMUYORUZ’
Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Cuma Erçe de cemevlerinin elektrik ve su faturalarının ödenmesinin kamunun görevi olduğunu söyledi. “Hükümetin cemevlerinin elektrik ve su faturalarını ödeme kararının bir açılım gibi sunulmasının doğru olmadığını” belirten Erçe şunları kaydetti:
“Talebimiz olmamasına rağmen Alevi dedelerine maaş bağlanmasına indirgeyen bir yasa düzenlemesini kabul etmiyoruz. Cemevlerine boya badana, elektrik su faturaları için verecekleri parayı bir lütuf gibi saymalarını doğru bulmuyoruz. Rencide edici buluyoruz. Cemevlerinin başlı başına Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlanması onur ve gurur kırıcı. İçişleri Bakanlığı üzerinden bağımsız cemevlerini ve Alevi köylerin muhtarlarını arıyorlar. Birikimlerimizi yok etmek ve yıllardır vermiş olduğumuz mücadeleye rağmen cemevlerimize adeta çökmek istiyorlar. Aleviler hükümete güvenmiyorlar. Gittiğimiz yerlerde hükümetin açıklamalarını, gönderdikleri mesajları ve muhtarlara verdikleri bilgileri doğru bulmuyor. Turistik tesis gibi algılanmak istemiyoruz.”
CEMEVLERİNE ÜCRETSİZ ELEKTRİK VE SU ABB MECLİSİ’NİN DE GÜNDEMİNDE
Cemevlerinde elektrik ve su faturalarından ücret alınmaması Ankara Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde de gündeme geldi. Mamak Belediye Başkanı Murat Köse, önerge vererek cemevlerinde elektrik ve su faturalarından ücret alınmamasını önerdi. Önerge, Meclis'te oy birliği ile kabul edildi.