Cemil Tugay: Her akşam, ‘Bugün iklim için ne yaptım?’ diye düşünmemiz gerekiyor

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, "Her akşam, 'Bugün iklim için ne yaptım?' diye düşünmemiz gerekiyor. Dünyayı her birimiz kurtarabiliriz. Bunu birilerinin başlatması lazım" diye konuştu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İzmir’in 2030 yılında iklim nötr ve akıllı kent hedefine hizmet etmek üzere 2025-2029 Stratejik Planı kapsamında hayata geçirilecek projeler için Misyon Kentleri Sermaye Merkezi (Capital HUB) aracılığıyla SECAP ve İklim Nötr Eylem Planları Toplantısı yapıldı. Kültürpark 4 No’lu Hol’de gerçekleştirilen toplantıda, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne uluslararası finans olanaklarını aktarmak üzere süreç bilgilendirmesi yapıldı. Toplantıda konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, iklim krizinin geldiği boyutu ifade ederek “Neyin karşılığında neyin feda edildiğini düşünmemiz gerekiyor. Bize armağan edilmiş inanılmaz güzel dünyayı ve doğayı sadece tüketim hırsıyla, para kazanma hırsıyla yok ettiğimizi düşünüyorum. Bunların cezasını biz de sıcaklık, kuraklık, kirlilikle şu an çekiyoruz ama çocuklarımız büyük ihtimal hayatları ile ödeyecek. Dünyada gidecekleri yer kalmayacak. Bu yüzden yeni stratejiler belirlemek ve ciddi çalışmalar yapmak zorundayız” diye konuştu.

Konuşması sırasında salonda yanan ışıkların yarısını kapattıran Başkan Tugay, “Bu ışıklar yanıyordu. Şu anda bir kısmını kapattık. Böyle basit bir noktadan başlamamız lazım. Bunun adı enerji verimliliği. Harcamamızın zorunlu olmadığı enerjiyi daha ihtiyaç düzeyinde harcamaya başardığımızda önemli bir şey yapmış oluyoruz. Elektrik, Türkiye’de büyük oranda fosil yakıtlardan elde ediliyor. Bunların çoğu da ithal. Herkes, elektrik konusu başta olmak üzere enerji tüketiminde bilinçli olmayı öğrenmek zorunda. Kurum olarak bunu halletmemiz ve şehre de öğretmemiz lazım” ifadelerini kullandı. Başkan Tugay ayrıca “İnsanların hırslarına hakim olması ve sınırını bilmesi gerekiyor. Bu toplantı göstermelik bir toplantı olmasın. Önümüzdeki bir ay kendi yetki alanlarınızda iklim kriziyle mücadele etmek için kafa yorduğunuz, katkı sağladığınız, bir şeyleri değiştirmeye başladığınız bir zaman dilimi olsun. Bir ay içinde kim ne yaptı onu konuşalım” ifadelerini kullandı.

'DÜNYAYI HER BİRİMİZ KURTARABİLİRİZ'

İklim değişikliğine uyum konusunda neyin başarılabildiği konusunda düşünmek gerektiğini kaydeden Başkan Tugay, “Her akşam, ‘Bugün iklim için ne yaptım?’ diye düşünmemiz gerekiyor. Milyonlarca kişi ile yapılmış anketlerde dünyadaki insanların büyük çoğunluğunun iklim sorununun mutlaka çözüleceğine inandığını gösteriyor. Eğer 15-20 sene sonra su ve gıda bulamayacağımız, bitki örtüsünün yok olacağı bir tablo oluşursa geriye dönüp de ‘İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak üzerimize düşeni yapmadık’ demeyelim. Dünyayı İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak biz kurtaramayız ama dünyada bir sürü hareket, küçük kıvılcımlarla başlar. Eğer doğruysa ve haklıysa bir anda yayılır. Bu konuda herkesin kendinde güç hissetmesi gerektiği düşüncesindeyim. Dolayısıyla dünyayı her birimiz kurtarabiliriz. Bunu birilerinin başlatması lazım” sözlerine yer verdi.

'HÜKÜMET BU İŞİN YETERİNCE BİLİNCİNDE DEĞİL'

İklim krizi konusunda elle tutulur işlere ihtiyaç olduğunu belirten Başkan Tugay, “Bizi yöneten hükümet, bu işin yeterince bilincinde değil. Dünya ülkelerinin çok büyük çoğunluğu böyle. Ekonomik kayıp istenmiyor. Karbon nasıl oluşur onu düşünmek lazım. Karbon, üretimden ve tüketimden oluşur. Karbon salımından sorumlu olanlar, zengin ülkeler ve zengin insanlar. Her türlü endüstriyel üretim, karbon emisyonu en fazla olan kısımdır. Tüketici olarak bu üretimi kışkırtarak, gereksiz kullanımla sanayinin daha fazla karbon emisyonu üretmesine sebep olurken diğer taraftan atıklarımızla karbon emisyonuna katkıda bulunuyoruz. Atıklarımızı doğru bertaraf edip ayrıştırmıyoruz, geri dönüştüremiyoruz” yorumunda bulundu.

 Bilinçlendirme konusunda teşvik etmenin önemli bir yol olduğunu kaydeden Başkan Tugay, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tüketim alışkanlıkları ile ilgili ciddi çalışmalar yapmamız gerektiğini düşünüyorum. Bit pazarı gibi değil ama İzmir’de kullanılmayan eşyaların ihtiyacı olanlara verildiği bir ikinci el pazarı olması gerekir. Yani gereksiz tüketimden kaçınmalıyız. İzmir Büyükşehir Belediyesi sorumluluğunda olan atıkların da karbon emisyonuna yol açmayacak yollarla bertaraf edilmesi gerek. Ciddi bir eylem planımızın olması lazım. Toplumu bilinçlendirmeliyiz. Özellikle sanayicileri, üniversite hocalarını bilinçlendirelim.”