Cemil Tugay teklif yükseltti, sendika görevden uzaklaştırmalara işaret etti

İzBB'de 7 kamu emekçisinin görevden uzaklaştırıldığı toplu sözleşme krizinde Başkan Tugay, teklifi 17 bin TL’ye yükseltti. Sendika ise “Arkadaşlarımızın göreve iadesi koşulu ile onaya sunacağız" dedi.

Fotoğraf: AA
Google Haberlere Abone ol

İZMİR-  İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (Tüm Bel-Sen) arasındaki toplu sözleşme görüşmeleri yaklaşık iki aydır yaşanan krizlerle gündeme geldi. 31 Mart yerel seçimlerinde Cemil Tugay'ın İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmesi sonrası kamu emekçileri toplu sözleşme görüşmeleri için çağrıda bulundu. Kamu emekçilerinin çağrıları yaklaşık üç ay boyunca yanıtsız bırakıldı.

Haziran ayında ise toplu iş sözleşmesinde '"maddi haklar" bölümünde yer alan sosyal denge tazminatının da (SDT), AK Parti ile Kamu-Sen arasında imzalanan sözleşmede belirlenen limit doğrultusunda ödeneceği belirtildi. Belediye Başkanı Tugay'ın bu önerisi, kamu emekçilerinin mevcut maaşlarında yüzde 12-15 arasında bir kesinti yapılması anlamına gelirken, belediyede çalışan memurlar iş bırakma eylemlerine başladı.

7 KİŞİ GÖREVDEN UZAKLAŞTIRILDI

Belediye hollerinde birçok kez taleplerini dile getiren kamu emekçileri, polis barikatları ile karşı karşıya kaldı. Haklarını arayan memurlar ile polis arasında defalarca arbede yaşanırken, geçtiğimiz hafta İzmir Büyükşehir Belediyesi, 7 kişinin görevden uzaklaştırıldığını açıkladı. Görevden uzaklaştırmaların gerekçesi olarak ise 25 Temmuz günü fuarda yapılan eylemde yaşanan arbede gösterildi. Görevden uzaklaştırılanlar arasında sendika temsilcileri ve yöneticileri de bulunuyordu.

Konuya ilişkin açıklama yapan İzmir Büyükşehir Belediyesi, “Bahse konu görevden uzaklaştırma işlemi, eylemlere katılma nedeniyle değil, güvenlik görevlilerinin yaralanmasına yol açan fiili müdahale sebebiyle yürürlüğe alınmıştır” ifadelerini kullandı. Çalışanların şiddete varan eylemlerinin bulunduğunu iddia eden Büyükşehir Belediyesi, “Çalışanların haklarını demokratik sınırlar içinde kullanmasına karşı bir tutum ve anlayış içinde olmamız düşünülemez, ancak şiddete varan ve muhataplarının kişilik haklarını zedeleyen eylem ve tavırların yasal çerçevede karşılık bulması da kaçınılmazdır” diye konuştu.

‘YENİ TEKLİFİ ARKADAŞLARIMIZIN GÖREVE İADESİ KOŞULU İLE ÜYELERİMİZİN ONAYINA SUNACAĞIZ’

Gelinen aşamada ise İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay sendikaya 17 bin TL SDT ve ocak ayında enflasyon zammı verilmesi noktasında teklif sundu. Gazete Duvar’a konuşan Tüm Bel-Sen İzmir 1 Nolu Şube Yöneticisi Cevdet Keleş, “Son durumda bize sosyal denge tazminatı olarak 17 bin TL önerildi. Biz bu öneriyi şube meclisimizde değerlendirdik. Bizim geleneğimiz şudur ki bu tarz teklifleri mutlaka üyelerimizin onayından geçiririz. Ancak açığa alınan arkadaşlarımız var. O arkadaşlarımızın görevine iade edilmesi ve açılan soruşturmaların kapatılması koşulu ile biz bunu üyelerin onayına sunacağız ve işyerlerine sandık koyacağız” dedi.

‘GÖREVDEN UZAKLAŞTIRMALAR HUKUKSUZDUR’

Görevden uzaklaştırılanların görevine iadesi için çeşitli girişimlerde bulunduklarını söyleyen Keleş, sendikal faaliyetleri bu şekilde cezalandırmanın hukuksuz olduğunun da altını çizdi. Keleş, “Bu süreçte emekçiler haklarını almak için mücadele etti. Açılan soruşturmaların ve görevden uzaklaştırmaların hukuksuz olduğunu vurguluyoruz. Sendikal faaliyetin karşılığı bu tarz bir cezalandırma olamaz. Bunun bir cezalandırma olduğunu düşünüyoruz ve hukuksuz olduğunu bir kez daha dile getiriyoruz” ifadelerini kullandı.