Cemil Tugay'dan TCDD'ye zam tepkisi: Burada iyi niyet yok

TCDD'nin İZBAN hattı için ray kullanımına yüzde 350 zam yapmasına tepki gösteren Cemil Tugay, "Burada iyi niyet yok. Teklifim şu, ya işletmeyi tamamen bize verin, ya da tüm işletmeyi siz alın" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, EBSO Meclisi’nin konuğu oldu. Oturumda kente dair projeler ve yol haritası hakkında bilgi veren Başkan Tugay, sanayicilerin sorularını yanıtladı.

Ulaşım projeleri hakkında bilgi veren Başkan Tugay, İzmir’in ulaşım geleceğini hazırlayacak bir master plan çalışması içinde olduklarını ve yeni toplu ulaşım araçlarının kente kazandırılacağını ifade ederek, “Ulaşım Master Planı yapılacak. Bununla ilgili çalışmalara başladık. Yakında İzmir'in tüm ulaşım planını yeniden gözden geçireceğiz; deniz ulaşımı dahil.  Bazı yeni ulaşım hatlarını dahil edeceğiz.  Troleybüsler bunlardan bir tanesi.  Çünkü tramvaya göre daha az maliyetli bir taşıma yöntemi. Bu tip projelere ön yargıyla bakmamak, biraz incelemek gerekiyor. Deniz taksi projesini uygulamaya koymak istiyoruz. Bununla ilgili bir model hazırlığımız var ve çalışmalar devam ediyor. Hazır olur olmaz Körfez'de 10 civarında deniz taksiyle hizmet vermeye başlayacağız.  Kente gerçekten deniz ulaşımı anlamında büyük bir katkısı olacak” dedi.

Başkan Tugay, “Sayın Hamza Dağ talihsiz bir şekilde ikinci çevre yolunun tasarruf tedbirleri nedeniyle yapılamayacağını söyledi.  Merak ettim maliyetine baktım.  40 milyarlık bir yatırıma ihtiyacı var.  Ben açıkçası kısa vadede ikinci çevre yolunu hiç kimsenin yapabileceğine inanmıyorum.  Hamza Dağ belediye başkanı olsaydı yine yapamayacaktı. Size söz veriyorum İzmir trafiğini rahatlatacağım ve öyle büyük yatırımlar gerekmeyecek. Yapılacak çok şey var” şeklinde konuştu.

‘YA İŞLETMEYİ TAMAMEN BİZE VERİN YA DA TÜM İŞLETMEYİ SİZ ALIN’

İZBAN konusuna da değinen Başkan Tugay, “Sanki ben sorun çıkarıyormuşum gibi bir algı var. İZBAN zaten sorunlu. Çok sık gecikme oluyor, trenler raydan çıkıyor. Sinyalizasyonun yenilenmediği bir ihmal durumu var. Ve bunların tamamında, TCDD sorumlu. Aynı tren hattını sadece İZBAN değil, diğer yolcu ve yük trenleri de kullanıyor. Yapılan protokolde şehir içi ulaşımı aksatmadan yapılması gerektiği yazılmış olmasına rağmen tam sabah 8 buçukta yük treni geçtiği için İZBAN beklemek zorunda kalıyor. Ben bu şehrin belediye başkanıyım. İnsanlar bu sorunları yaşarken onları bilgilendirmek ve sorunun kaynağına inmek zorundayım. Türkiye’de başka bir örneği yok. İlk zamanlar zarar etmeden verilmiş, ama 2019 yılından itibaren sürekli kötüye giden bir yapı var. Her zaman dürüstlük, şeffaflık vaat eden biriyim. İnsanlar bu trenler niye gecikiyor diye soruyor.  Sanki kendi ülkesinin belediyesi değil de başka ülkenin belediyesi gibi ray kirasına yüzde 350 zam yaparak kullandırırsa burada iyi niyet yoktur. Burada teklifim şu; ya işletmeyi tamamen bize verin, ya da tüm işletmeyi siz alın” ifadelerini kullandı.

‘HÜKÜMETİN GÖZÜNÜN İÇİNE BAKIYORUZ’

Kentsel dönüşümden depreme, altyapıdan yenileme çalışmalarına, imar planları, yolların tamiri, parklarla ilgili çalışmalar hakkında bilgi veren Başkan Tugay, “Bunlar İzmir için yapılması çok zor şeyler değil. 6 ay içerisinde ne yollarla ilgili ne temizlikle ilgili sorunumuz kalmayacak. Ama atık bertarafı konusunda bir tesisse ihtiyacımız var.  Bu tesisle ilgili maalesef hükümetin gözünün içine bakıyoruz, Valimizin gözünün içine bakıyoruz. Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi içinde bir bertaraf tesisi için proje hazırlanmış. Valimizin onayını bekliyoruz. Biz yapmaya hazırız ama onay bekliyoruz. Diğer alternatif noktalarda da çalışmalar hazırlıyoruz” diye konuştu.

Etiketler Cemil Tugay izmir