Cengiz Holding, Kaz Dağı'nda altın madeni için yeni ÇED başvurusu yaptı
Cengiz Holding'in Kaz Dağı'ndaki bakır ve altın madeni için ÇED'in yürütmesinin durdurulmasının ardından yeniden ÇED başvurusu yaptığı ortaya çıktı.
DUVAR - Cengiz Holding, Kaz Dağı'nda Çanakkale'ye bağlı Hacıbekirler ve Muratlar köyleri yakınlarındaki bakır-altın madeni için yürütmesi durdurulan ÇED olumlu kararının ardından yeni ÇED başvurusu yaptı. Şirketin 2009/7 genelgesi uyarınca yaptığı ÇED başvurusu sürecinde halkın katılımı toplantısı da yapılmayacak.
Evrensel’den Özer Akdemir’in haberine göre, bilim insanları tarafından ekolojik hassas bölge olarak tanımlanan ve ülkemizdeki gen koruma alanlarından birisi olan Kaz Dağı'nda Halilağaköyü yakınlarında Cengiz Holding'e ait bakır-altın madenine verilen ÇED olumlu kararına karşı davalar açılmıştı. Açılan davalar sürecinde yapılan bilirkişi keşfi sonucu hazırlanan raporda bilirkişi heyeti mahkemeye oybirliği ile "ÇED olumlu" kararının hukuka aykırı olduğu görüşünü iletmişti. Çanakkale 1. İdare Mahkemesi bilirkişi raporundaki eksikliklere dikkat çekerek, uygulanması halinde telafisi mümkün olmayan zararlara neden olacağı gerekçesiyle madene verilen ÇED olumlu kararının yürütmesini durdurmuştu.
Yöre halkı tarafından sevinçle karşılanan bu mahkeme kararının şirketi durduramadığı, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı EÇED sitesinde yer alan yeni ÇED süreci duyurusu ile ortaya çıktı. ÇED iptal kararlarına karşı koruma ve kurtarma süreci gibi işletilen 2009/7 Genelgesi uyarınca yeni ÇED başvurusu yapan şirket, yürütmesi durdurulan ÇED'i revize ederek eksiklikleri giderdiğini ileri sürdü.
Şirketin bu yeni ÇED başvurusunda halkın katılımı toplantısı da yapılmayacak ve başvuru Ankara'da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nda yapılacak olan İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısında değerlendirilecek.
3,5 MİLYON AĞAÇ KESİLECEK
Yörede yaşayanları endişelendiren maden projesinin gerçekleşmesi durumunda 51 bin 660 dönümlük alanda 3,5 milyon ağaç kesilecek. Yöre tarımına büyük zarar vereceği belirtilen madencilik faaliyeti nedeniyle milyonlarca yaban hayvanının yuvası yok olacak. Yöredeki ekoloji örgütleri madenciliğin suları da olumsuz yönde etkileyeceği ve yılda 4,1 milyon ton su kirletileceğini dile getiriyorlar. (HABER MERKEZİ)