Cengiz Holding Kazdağları’nda mahkeme kararını beklemiyor

Cengiz Holding, Kazdağları’nda yapmak istediği maden projesine karşı bilirkişi heyetinin verdiği ‘ÇED olumlu’ değildir kararına karşı çalışmalarına devam ediyor.

Köylüler, Cengiz Holding'in yapmak istediği maden projesine karşı pek çok kez eylem yaptı.
Google Haberlere Abone ol

Seçkin Sağlam

ÇANAKKALE - Cengiz Holding, Bayramiç’in Hacıbekirler Köyü yakınlarında gerçekleştirilmek istenen ve mahkeme süreci devam eden “Haliağa Bakır Ocağı Kapasite Artışı, Cevher Zenginleştirme Tesisi ve Atık Depolama Tesisi Projesi” için su temini çalışmalarına başladı.

Kazdağları’ndan gelerek, Çan ve Biga ovalarını sulayan, Karabiga’dan Marmara Denizi’ne ulaşan Kocabaş Çayı’ndan pompa kurulması yoluyla su çekilmesi için çalışmalara başlayan Cengiz Holding, mahkeme kararını beklemiyor.

‘KÖYLÜLERİN SUYU ÇEKİLİYOR’

ÇED Raporunda yılda 4,1 milyon metreküp su kullanılacağı ve suyun Hacibekirler Göleti, Sazlıdere Göleti ve Uzunalan Çayı’ndan alınacağı ifade edilirken, yine ÇED raporu ekinde yer alan DSİ’nin 24 Mayıs 2021 tarihli yazısında, Kocabaş Çayı’nın adres olarak gösterildiği öğrenildi. DSİ yazısında, “ÇED olumlu” kararı sonrasında Hacibekirler 1 ve Hacibekirler 2 göletlerinin yapılması ve bu göletlere Kocabaş Çayı’ndan derivasyon kanalı ile su alınmasının uygun olacağı belirtiliyor.

Kocabaş Çayı’nın büyük bir kısmının yörede sulama amaçlı kullanıldığı, ayrıca yer altı sularının da buradan beslendiği biliniyor. Kazdağları Ekoloji Platformu Eş Sözcüsü Süheyla Doğan, Kocabaş Çayı’ndan pompa kurulması yoluyla su çekilmesi için çalışmaların başladığını öğrendiklerini ifade ederek, “Bölge halkı da bu durumdan dolayı tedirgin” dedi. Doğan, “Halihazırda Çan ilçemizin Kocabaş Çayı’na Odaş Çan-2 Termik Santrali de pompa kurmuş vaziyettedir ve suyu çekmektedir. Kocabaş çayından 55 civarında köy yararlanmaktadır” açıklamasında bulundu.

‘HUKUKA UYGUN DEĞİLDİR’

Cengiz Holding’e açılmış davalar olduğunu ve bilirkişi keşif sonucunun yeni çıktığını hatırlatan Doğan, “Bilirkişi heyeti, proje ile ilgili “ÇED olumlu” kararının uygun olmadığı konusunda kanaat belirtmiştir. Bilirkişi raporunda projede kullanılacak su miktarı ile ilgili olarak ciddi endişeler belirtilmiş ve madende kullanılması talep edilen suyun, bölgede kuraklık yaratacağı ve tarım alanlarının zarar göreceğine dair beyanlar bulunmaktadır. Mahkeme sonucu belli olmadan söz konusu ÇED raporu doğrultusunda su kaynaklarının kullanımı hukuka uygun değildir” dedi.

‘ŞİRKETLER SUYU HOYRATÇA KULLANIYOR’

Kurulacak tesisin yöreye hiçbir yararı ve maddi katkısı olmayacağını ifade eden çevre örgütleri, Kocabaş Çayı’nın kurumasına dolayısıyla bölgede halkının geçimini sağladığı toprakların kaybedilmesine neden olacağını belirtiyor. Çan Çevre Derneği Başaknı Avukat Ümran Aydın ise “Şirket yetkililerinin ‘Kış suyunu alacağız’ şeklinde bir taahhütleri vardı. Yaz döneminde su sıkıntısı yaşayan bölgede, kış suyunu da almak Kocabaş Çayı’nın sonu demektir. Bu suyu zaten ODAŞ Termik Santrali kullanıyor. Hatta geçen yıl, burada su krizi yaşandı. ODAŞ, çayın suyunu bitirdi. Fabrika bir süre çalışamadı. Onun üzerine bir de Cengiz Holding bu suyu kullanacak. Zaten su sıkıntısı yaşayan bir ilçeyiz biz. Bir de şirketler bu suyu hoyratça kullanıyorlar” dedi.