Cennetten bir köşe Gölyazı
Bursa’nın en zengin antik yerleşim yerlerinden biri olan Uluabat Gölü kıyısındaki Gölyazı, doğa ile tarihin bir arada bulunduğu eşsiz bir güzellik sunuyor.
DUVAR- Uluabat Gölü’nün kuzeyinde iki yarımada, içinde de yedi ada bulunuyor. Gölyazı, bu gölün ortasındaki adaya köprü ile bağlı.
Eski bir Rum köyü olan ve bugün daha çok mübadeleyle Selanik’ten göç edenlerin yaşadığı Gölyazı, Osmanlı döneminde Türklerle Rumların bir arada yaşadığı ve Rumların çoğunlukta olduğu bir yerleşim merkeziymiş. 1924 yılında mübadele anlaşması ile gelen Türk göçmenler, Gölyazı ve çevresi ile uyum sağlamışlar.
Tamamı SİT alanı olan ve bağlı olduğu ilçeye adını veren muhteşem nilüfer çiçeklerine ev sahipliği yapan Uluabat Gölü, iki-dört metre arasındaki derinliği ve puslu havasıyla farklı bir görüntü yansıtıyor.
Gölyazı halkının geçim kaynağı tarım, balıkçılık ve turizm.
Gölde turna, sazan ve köylüler tarafından “Feki” adı verilen küçük bir balık türü yaşıyor. Uluabat’ın simgesi olan kerevit ise bölge halkının geçim kaynağı olmaktan çoktan çıkmış ve anılardaki yerini almış durumda.