Cerattepe'de halk kazandı: Şirket için 'terk et' kararı

Cengiz Holding'in Cerratepe'deki madencilik faaliyeti için verilen ÇED olumlu kararı Rize İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. Karara göre şirketin 1 ay içerisinde alanı terk etmesi gerekiyor.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rize İdare Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi’nin aldığı karara uyarak Cerrattepe’deki madencilik faaliyetleri için verilen ‘Çevresel Etki Değerlendirme’ (ÇED) olumlu kararını iptal etti.

Cengiz Holding'in 2015 yılında başladığı ve halkın 250 gün nöbet tuttuğu maden davasında Artvin halkının beklediği karar çıktı. Artvin Cerattepe’de madencilik yapılamayacağına ilişkin Anayasa Mahkemesi kararı sonrası Rize İdare Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi kararına uyarak ÇED olumlu kararını iptal etti.

Güdem Artvin'in aktardığı habere göre; karardan sonra basın açıklaması Yeşil Artvin Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Bedrettin Kalın, şirketin 2017 yılından bu yana yaptığı madencilik faaliyetinin ÇED olumlu kararına dayandığını ve ÇED'in iptal edilmesiyle madencilik faaliyetine devam edilemeyeceğini söyledi.

'TEMYİZ EDİLEBİLİR AMA KARARIN YÜRÜTMESİ DURDURULMAZ'

Mahkemenin verdiği karara karşı şirketin 15 gün içinde temyize gidebileceğini belirten Avukat Kalın, "Her alt derece mahkemelerinin bir üst mahkemesi vardır. Dolayısıyla bu Danıştay nezdinde 15 gün içinde temyiz edilebilir bir karardır. Fakat temyiz ediliyor olması bu kararın yürütmesini durdurmuyor" dedi.

Bugün itibariyle Valiliğin 1 ay içerisinde uygulamak zorunda olduğunu kaydeden Kalın, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir aylık süre bir ay içerisinde oradan pılını pırtını topla defol git anlamındadır. Hemen üretimin durdurulması gerekir. Bir ay içerisinde de alanı terk etmesi gerekir. Bunu sağlayacak olan kurum ise ilin idari en büyük mülki amiridir. Bu da Valilik oluyor. Biz yarın itibariyle bir üst yazıyla bu kararı valiliğe bildireceğiz ve kararın gereğini yerine getirmelerini isteyeceğiz Artvin halkı olarak.

Avukat Kalın, karara göre şirketin  ay içerisinde Cerratepe'yi terk etmesi gerektiğini söyledi.

'DANIŞTAY'IN TARTIŞACAĞI BİR KARAR DEĞİL'

Bunlar da 15 gün içinde kararı temyiz edebilirler ve Danıştay’dan kararın yürütmesinin durdurulmasını isteyebilirler. Yasal olarak hakları var. Danıştay kararının yürütmesinin durdurulmasına karar verirse henüz bir tahliye işlemi durmuş olur. Ama böyle ihtimal bana sorarsanız yüzde 1 bile yoktur çünkü Anayasa Mahkemesi’nin bir kararı vardır, Rize İdare Mahkemesi de o karara uymuştur ve Danıştay bunu tartışacak, doğru muydu yanlış mıydı diyebilecek durumu yok, öyle bir tartışma yaratabilecek hukuksal bir zemin yok. Danıştay da kararı onaylayacaktır. Benim söylediklerim sonradan olduğunu gördünüz.

Bir aylık süreleri yarın itibariyle başlar ve bir aylık süre içerisinde maden faaliyeti tüm unsuruyla durması gerekir. Olmazsa bunu yapmayan kamu idaresi suç işlemiş olur. Valilik suç işlemiş olur. Şahsi sorumlulukları doğar. Çevre İl Müdürü suç işlemiş olur, Orman Bölge Müdürü suç işlemiş olur, İl Özel İdaresi suç işlemiş olur. Burada ruhsatlandırma işlemi yapan bu faaliyetlere izin veren her kamu idaresi bu kararın kendilerine bildirildiği tarihten itibaren bir ay içerisinde o faaliyetleri durdurmaz, geri almazlarsa suç işlemiş olurlar."

 

(HABER MERKEZİ)