Çerkes Derneği ve Çankaya Belediyesi arasında sosyal tesis anlaşmazlığı
Çankaya Belediyesi, Çerkes Derneği Yaşamkent Sosyal Tesisleri’nin boşaltılması talimatı verdi. Dernek yönetimi belediyenin gerekçelerine karşı çıkarak dava açtı ve tahliyeyi 30 gün erteletti.
ANKARA - Çerkes Derneği’nin Ankara'da bulunan sosyal tesislerinin boşaltılması için Çankaya Belediyesi’nin talimatıyla işlem başlatılması tartışma yarattı. Tesisin bağışlarla yapıldığını söyleyen dernek yöneticileri konuyu mahkemeye taşıdı. Binanın büyük bölümünün dernek faaliyetiyle ilgisiz ticari amaçla kullanıldığını savunan Çankaya Belediyesi ise derneğin yeni önerileri dikkate almamasını eleştirdi. Konunun CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e taşınacağı öğrenildi.
Çankaya Belediyesi sınırları içinde bulunan ve Çerkes Derneği Yaşamkent Sosyal Tesisleri’nin arsasının dernek tarafından 10 yıllığına kiralandığını söyleyen Avukat Selçuk Ulutaş, süreci şöyle anlattı: "Dernek 10 yıllığına kiralanmıştı. O zaman derneğin bulunduğu Çayyolu Mahallesi, Yenimahalle ilçesine bağlıydı. Söz konusu arsayı da derneğe Yenimahalle Belediyesi teklif etti. Biz de 10 yıllığına kiraladık ve üzerine park ve sosyal tesis yaptık. Biz almadan önce bu arsa hafriyat alanıydı. Oraya bütün semt sakinlerinin faydalanabileceği bir park, içinde halı saha, düğün salonu olan sosyal tesis yaptık. 2015'te Çayyolu, Çankaya’ya bağlandı. Bu dönemde de sözleşmeye uygun olarak kullandık. Sosyal tesis, düğün salonu, halı sahayı uygun fiyatlı olarak yurttaşlar da kullandı.”
‘BURASI HEP ÇERKESLERİN KALACAK’ DENDİ, BAĞIŞLARLA YAPTIRDIK
Dernek ofisinin de bulunduğu sosyal tesisi dönemin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da ziyaret ettiğini, önceki Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen’in “Burası hep Çerkeslerin kalacak” diye söz verdiğini anlatan Ulutaş, “Bu sözlere güvenerek binayı yaptırdık. Bu tesislerin yapımı için bağışlar toplandı, öğrenciler harçlıklarından para verdi. Kendimiz yaptık bu binayı. Biz buraya geldiğimizde bakımsız bir hafriyat alanıydı" dedi.
Sözleşmenin sonu yaklaştığında Çankaya Belediyesi ile görüşmelerin başladığını belirten Ulutaş, “Bize önerileri üst katı kendilerinin kiraya vermesi, alt katı bizim kullanmaya devam etmemizdi. Biz ücretsiz tahsis istemedik. ‘İhale yapılsın ve biz de ihaleye girelim’ dedik ama kabul edilmedi” bilgisini verdi.
YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI ALINDI
Bu toplantıdan sonra Çankaya Belediye Başkanı Hüseyin Can Güner’in tahliye talimatı verdiğini kaydeden Ulutaş, tahliye işlemine karşı yürütmeyi durdurma davası açtıklarını ve yargının 30 gün geçici durdurma kararı verdiğini söyledi.
'SÖZLEŞMEDE KİRALAMA VAR, KİRA GELİRİYLE 100 ÖĞRENCİ BURS ALIYOR'
Çankaya Belediyesi’nin tahliye kararına ilişkin açıklamasında sosyal tesisler için "Bir grubun ticari faaliyet yürüttüğü, amacına uygun kullanılmadığı ve kiraya verildiği" ifadelerinin doğru olmadığını anlatan "Tesisin amacına uygun kullanılmadığı bir yalan. Kiraya verilebileceği de sözleşmemizde yazıyor, sözleşmeye aykırı bir durum yok. Bu sözleşme hazırlanırken dönemin Yenimahalle Belediye Başkanı kiraya verebileceğimizi, kira geliriyle ihtiyaçlarımızı karşılayabileceğimizi ifade etmişti. Buradan gelen gelirle 100 öğrenci burs alıyor, kira için belediyenin olur yazısı var" diye konuştu.
'ÇANKAYA BELEDİYESİ SÜRECİ ZEHİRLEMEYE ÇALIŞIYOR'
Çankaya Belediyesi’nin kamuoyunu aldatmaya yönelik, doğru olmayan bir açıklamayla süreci zehirlemeye çalıştığını savunan Ulutaş, “Bizim derneğimize tek bir yer tesis edildi, binasını kendimiz yaptık, kirasını da ödüyoruz. Kişisel inat yüzünden 1960'larda kurulan, Çankaya’nın en faal derneğine el konulmak isteniyor” dedi.
ÖZEL, DERNEK VE BELEDİYE YETKİLİLERİYLE BİR ARAYA GELECEK
Derneğin süreci yönetmek için oluşturduğu bir komisyon bulunduğunu belirten Ulutaş, "Komisyonun verdiği bilgiye göre CHP Genel Başkanı Özgür Özel, belediye ve dernek temsilcilerini bir araya getirecek ve ortak bir çözüm arayacak" dedi.
'BU İNAT BÖLGENİN RANTSAL DEĞERİYLE İLGİLİ OLABİLİR'
Çankaya Belediyesi’nin sloganının ‘sosyal belediyecilik’ olduğunu kaydeden Ulutaş, “Normal olan, politik olarak da doğru olan bizim gibi derneklerin desteklemesi, teşvik edilmesi. Böyle yaparak halkınızın bir kısmını karşınıza alıyorsunuz. Bu sadece Ankara'daki Çerkeslerin değil, tüm Türkiye’deki Çerkeslerin konusu” ifadelerini kullandı. Ulutaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu inat bölgenin rantsal değeriyle ilgili olabilir. Rant potansiyeli yüksek, Eskişehir yolunun hemen kenarında. Biz aldığımzda oraya kurt iniyordu. Şimdi Ankara’nın en lüks semtlerinden biri oldu.”
ÇANKAYA BELEDİYESİ: DERNEK YÖNETİMİ TÜM ÖNERİLERE KARŞI ÇIKTI
Çankaya Belediyesi de konuyla ilgili bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada dernek yetkililerinin iddialarına ilişkin şu ifadeler kullanıldı:
“Mevcut durumda binanın büyük bölümü dernek faaliyetiyle uzaktan yakından ilgisi olmayacak şekilde özel bir işletme tarafından ticari amaçla kullanılmaktadır. Kasım 2023 itibari ile ihale süresi sona ermiş, bu sürenin bitiminde yasal zorunluluk gereği yeni bir hukuki işlem tesis etmek gerekmiş ve yerel seçimlerin ardından dernek yönetimi ile iyi niyetli görüşmeler bugüne dek sürdürülmüştür. Ancak; dernek yönetiminin söz konusu binanın kendilerine ücretsiz olarak tahsisi talepleri dışında tüm önerilere karşı çıkması ve hukuken bu ihtimalin mümkün olmaması sebebiyle süreçte ilerleme sağlanamamıştır.”
'DERNEK FAALİYETİ DEĞİL, BİR GRUBUN TİCARİ FAALİYETİNİ YÜRÜTME ÇABASI'
Yapılan görüşmeler sonucunda konunun dernek faaliyeti değil, dernek içerisinde bir grubun ticari faaliyet yürütme çabası olduğunun anlaşıldığı savunular açıklamada, "İdaremizin, hukuki olmayan herhangi bir yöntemle herhangi bir binayı herhangi bir derneğe tahsis etmesi mümkün olmadığı gibi, söz konusu alanın başka bir sivil toplum kuruluşuna tahsis edileceği iddiası da tamamen asılsız ve çirkin bir iftiradan ibarettir" denildi. Açıklamada Çankaya halkına ait bu alanın Yaşamkent halkının müşterek ihtiyaçları doğrultusunda herkese hizmet edecek şekilde kullanılacağı ifade edildi.