Cermodern'de Ali Teoman Germaner sergisi

Cermodern, 1950'lerden günümüze Ali Teoman Germaner'in eserlerini ALOŞ, dün, bugün, yarın" başlığı ile sanatseverlere sunuyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- 1934 yılında İstanbul'da doğan ve Mezopotamya, Mısır, Orta Amerika gibi uygarlıkları sanat ve mitolojilerinden etkilenerek oluşturduğu fantastik figürlerle dolu görsel dil, güncel siyasal ve sosyal olayları irdeleyen metaforik bir anlatıma sahip Ali Teoman Germaner'in eserleri Cernmodern'de sergilenecek. Sergi Burak Fidan’ın küratörlüğünde sanatçının zaman ve bellek üzerine  görsel düşüncelerine odaklanıyor. 

Fidan, sergi hakkında şu görüşlere yer verdi. "Sergi, artık hiç de düşsel olmayan kayıp bir zamandaki uygarlığın izlerini taşıyor. Bir zamanlar, bu uygarlığın yaratıcılarının – bu yırtıcı alıcı kuşların, Zümrüd-ü Ankaların, deri değiştiren yılanların, bu zamana düşmüş varlıkların - bugün bizlere iletmek istediği mesaj, geçmişin kaskatı değişmezliğinde değil, ortak yazgımızın devingen,yaratıcı ve taşıyıcı gücünde saklanıyor.”

Sergi 4 Ocak - 30 Mart tarihleri arasında Cermodern ana galerisinde sanatseverlerle buluşacak. 

Ali Teoman Germaner (Aloş)kimdir: 

1934 yılında İstanbul’da doğan Ali Teoman Germaner, 1949 yılında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Heykel Bölümü'ne girer ve Rudolf Belling, Zühtü Müridoğlu, Ali Hadi Bara gibi isimlerin öğrencisi olur. İlk sergisini 1952 yılında Maya Sanat Galerisi’nde açan sanatçı 1960 yılında Fransız hükümetinin bursuyla Paris'e gider. 1961-1965 yılları arasında Ecole des Beaux Art'ın ustalarından René Collamarini ile heykel, Stanley William Hayter ile gravür çalışır. 1965 yılında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Heykel Bölümü’nde asistan olarak göreve başlayan sanatçı, 1976 yılında aynı kurumda profesör olur. 2001 yılında emekli oluncaya dek heykel bölümünde atölye hocalığı ve bölüm başkanlığını sürdür. Paris, Sao Pãulo ve İskenderiye Bienalleri’ne katılan sanatçının eserleri, aralarında Fransa, Norveç, Romanya ve Amerika Birleşik Devletleri’nin de bulunduğu pek çok ülkede izleyiciyle buluşur.

Ali Teoman Germaner’in Mezopotamya, Mısır, Orta Amerika gibi uygarlıklarının sanat ve mitolojilerinden etkilenerek oluşturduğu fantastik figürlerle dolu görsel dil, güncel siyasal ve sosyal olayları irdeleyen metaforik bir anlatıma sahiptir.