Çeşme Kalesi önüne rant projesi

UNESCO Dünya Miras Geçici Listesinde bulunan Çeşme Kalesi önüne, 4 betonarme büfe inşasına başlandı.

Google Haberlere Abone ol

Özlem Kara

İZMİR - İzmir’in Çeşme ilçesinde, UNESCO Dünya Miras Geçici Listesinde yer alan Çeşme Kalesi önüne kiraya vermek amacıyla 4 betonarme büfe inşası başladı. Tarihi yapının önünde inşattı başlamış olan betonarme yapılara tepki gösteren oyuncu Salih Güney, Kültür Bakanlığına müracaat edeceklerini duyurdu.

Öte yandan Güney, Çeşmeliler olarak imza kampanyası başlatıldığını dile getirirken, Arkeologlar Derneği ve Mimarlar Odasının bu durumun takipçisi olduğunu ifade etti.

'RANT PEŞİNDE'

Oyuncu Salih Güney, Çeşme Kalesi önünde inşası süren yapılara ilişkin, İzmir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na başvuruda bulunduklarını belirtti. Güney, Çeşme Müze Müdürlüğünün de 4 betonarme büfeye ilişkin itirazda bulunduklarını ve müze müdürünün Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran’la iletişime geçtiğini vurguladı. Güney sözlerine şöyle devam etti;
“Tahmin ediyorum ki, bilir kişi yollamadılar. Çeşme Belediye Başkanı Ekrem bey, kültür seviyesi düşük biri. Çeşme yarımadası tarihi dokusuyla öne çıkmaktadır. Belediyenin bu büfelere, dur demesi gerekiyordu. Çeşme Belediye Başkanı rant peşinde. Büfeleri kiralayacak. Çeşme’de bu büfeleri koyacak çok yer var. Bu büfeler kalenin önüne koyulmamalıydı. Biz şu an Çeşmeliler olarak Kültür Bakanlığına, CİMER’e her yere müracaat edeceğiz. Bu büfelerin, yıkılması için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Çeşmeliler tarafından, imza kampanyası başlatıldı şu an.”

KARARIN GÖZDEN GEÇİRİLMESİ TALEP EDİLDİ

Çeşme halkı tarafından, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğüne gönderilmek amacıyla bir dilekçe hazırlandı. Dilekçede, "Betonarme olarak yapılan bu dört büfenin, başta birinci derecede anıtsal yapı olan Çeşme Kalesi'nin, alanda yer alan tescilli yapıların ve 500 yıllık caminin görüntüsünde, 'telafisi mümkün olmayan olumsuzluklara' neden olabileceği düşünülmektedir. Çeşme Kalesi'nin ve meydanda yer alan tescilli yapıların görüntüsünü bozacak nitelikte olan betonarme yapılara ilişkin projelerin ivedilikle durdurulmasının sağlanması, korumacılık adına kabul edilir nitelikte olmayan Koruma Kurulu'nun bu kararının yeniden gözden geçirilmesi için gereğini saygılarımızla arz ederiz" denildi.