‘Çeşme Yarımada Projesi’ kararı temyiz edildi: Karar siyasi
Çeşme Yarımada Projesi Davacıları, Danıştay 6’ıncı Dairesi tarafından verilen kararın hukuka aykırı ve siyasi olduğunu belirterek, kararı Danıştay İdari Dava Daireler Kurulu nezdinde temyiz etti.
İZMİR - Çeşme Yarımada Projesi Davacıları, İzmir Demokrasi Güçleri, İzmir Yaşam Alanları ve İzmir halkı, Çeşme Yarımada Projesi’ne Danıştay Dava Daireleri nezdinde itirazda bulundu. İzmir Bölge Adliye Mahkemesi önünde bir araya gelen çeşitli siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri basın açıklaması yaptı. “Birlikte başarabiliriz yarımada talanını durduracağız” yazılı pankart taşınan açıklamada konuşan Avukat Muzaffer Çevrim, “İzmir Çeşme kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgesi” sınırlarının yeniden belirlenmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararının iptali istemiyle Danıştay’a ilk derece mahkemesi sıfatıyla başvuru yaptıklarını hatırlattı.
‘KARAR HUKUKİ DEĞİL SİYASİDİR’
Danıştay 6. Dairesi’nde farklı esas numaraları ile kayıtlı olan davaların bilirkişi raporuna ve Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun vermiş olduğu yürütmeyi durdurma kararına rağmen üçe karşı iki oyla alınan karar doğrultusunda reddedildiğini söyleyen Çevrim, Danıştay 6’ıncı Dairesi’nin kararının hukuki değil siyasi olduğunu vurguladı. “Bugün Danıştay 6.dairesi’nin hukuka aykırı ve siyasi olan bu kararına karşı Danıştay İdari Dava Daireler Kurulu nezdinde temyiz etmek için buradayız” diyen Çevrim, şunları belirtti;
“Danıştay’ın dava daireleri kamunun menfaati yerine, idareyi ve idarenin hukuki dayanaktan yoksun kararlarını onaylama çabasından vazgeçmelidir. Hukukun üstünlüğünü kabul ederek kuruluş amacına uygun bir şekilde hareket etmesi ve kararlar vermesi gerekmektedir. Hukukun üstünlüğüne hepimizin ihtiyacı var. Çeşme projesi/ Yarımada projesi sadece Çeşme’nin değil ülkenin problemidir. Yaşayan tüm canlıların problemidir. Davaya konu Cumhurbaşkanlığı kararının olumsuz ekolojik ve sosyolojik sonuçları bizleri düşündürmelidir. Telafisi mümkün olmayan bir durumla karşılaşmamak için Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun temyiz başvurumuzu hukukun üstünlüğünü gözeterek kabul etmesi gerekmektedir”
‘KARAR POLİTİK OLDUĞU KADAR EKONOMİK’
Ardından açıklama yapan Şerife Gökce, “Danıştay tarafından alınan karar tamamen politiktir. Tamamen İzmir’in, Yarımadanın, Çeşme’nin yaşam alanlarının yok edilmesini hedeflemektedir. Çeşme Yarımadasının yaşam biçimi, kültürel yapısı, çevre ve yaşam değerlerini yok edilmeye çalışılmaktadır” dedi. Diğer yandan Danıştay tarafından alınan kararın politik olduğu kadar ekonomik de olduğunu söyleyen Gökce, “Tamamen kamusal olan alanlarının satılarak 20 milyar doların üstünde gelirin beklendiği, İzmir Milletvekili Hamza Dağ tarafından “Çok önemli bir projeyi hayata geçirmek için gece gündüz çalışıyoruz. Çeşme projesi, önümüzdeki yıllarda, cari açığı kapatma, milyarlarca doların gelmesi için çok değerli bir projedir" sözleriyle açıklanmıştı. Yapılması planlanan büyük ölçekli oteller, golf sahaları, marinalar ve alışveriş merkezleri ile şantiyeye dönüşecek olan Yarımada’nın mevcut turizm yapısı da, yaşam biçimi de tümüyle değişecektir. Tüm bunlar yan yana konulduğunda proje ile Çeşme yarımadasına ve İzmir’e yaşatılmak istenen tehdidin, İzmir’in, Yarımada ve Çeşme’nin bildiğimiz, yaşadığımız yerler olmaktan çıkacağı çok açıktır. İzmir Yaşam Alanları ve mücadele eden tüm kurumlar olarak biliyoruz ki kararın bozulması için sağlam hukuki gerekçelere sahibiz. Ancak, politik olan bu karara karşı, hukuk önünde gücümüzü, kitlesel tepkilerle büyütmek; bilirkişilerin, meslek odalarının ve bizlerin öne sürdüğü “yaşamdan yana” tavrın kazanabilmesi için itirazlarımızı tüm davacılar, siyasi kurumlar ve İzmir Halkı olarak önümüzdeki süreçte sürdürmeye devam edeceğiz. Birlikte başarabileceğimize inanıyoruz” diye konuştu.
Açıklama “Ormanına, suyuna, toprağına sahip çık” ve “AKP elini çeşmeden çek” sloganları ile sona erdi. (DUVAR)