Çete liderlerine vatandaşlık: MİT de araştırmış polis de

TBMM Dış İşleri Komisyonu'nda sunum yapan Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürü Taşyağan, "Başvurucuları EGM ve MİT araştırıyor, uygunluk gelirse vatandaşlık veriliyor" dedi.

Google Haberlere Abone ol

İSTANBUL - İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü İbrahim Taşyağan, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dışişleri Komisyonu'nda yaptığı sunumda, yatırım veya dövizle konut alımı karşılığında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına hak kazananlarla ilgili bilgi verdi. Taşyağan, vatandaşlık başvurusunda bulunanların Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) tarafından incelendiğini ifade etti.

5,5 YIL BOYUNCA 250 BİN DOLARA VATANDAŞLIK VERİLDİ

12 Ocak 2017'ye kadar 1 milyon dolarlık gayrimenkul alımı ve 2 milyon dolarlık yatırım karşılığında, şartların karşılanması halinde başvuran yabancılara verilen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığıyla ilgili yönetmelikte değişiklik yapıldı. O tarihte yapılan değişiklikle, konut alımı için alt limit 250 bin dolar olarak belirlendi.

1 Haziran 2022'de 250 bin dolar olan alt limit, 400 bin dolara çıkarıldı. Yatırım bedelinin alt limiti de 500 bin dolar olarak belirlendi. Bu süreçte, bazı uluslararası suç örgütü liderlerinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı aldığı basına yansıdı. Maksimilyen Rifkin, Rawa Majid, Mark Groga, Nenad Petrak gibi uluslararası suç örgütü liderlerinin, yakalandıktan sonra Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğunun ortaya çıkması, Dışişleri Komisyonu'nda Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü Taşyağan'a soruldu.

'EGM VE MİT KANAAT BELİRTİYOR'

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer'in 10 Temmuz'daki komisyon toplantısındaki sorularının ardından Genel Müdür Taşyağan, önce yönetmeliği anlattı. Taşyağan, başvurucularla ilgili EGM ve MİT'in araştırma yaptığını söyleyerek, "Emniyet Genel Müdürlüğümüz kendi içerisinde birçok dairesiyle bunu organize ederek ve kararlaştırarak, MİT Başkanlığımız da kendi usulleriyle bu kişilerin hakkında, bize 'Herhangi bir sakıncası vardır veya yoktur' diye bir kanaat belirtiyorlar" dedi.

EGM ve MİT'ten olumlu görüş gelmesi halinde, başvurunun İçişleri Bakanı imzasıyla Cumhurbaşkanı'nın onayına gittiğini belirten Taşyağan, gerekli imzaların atılmasının ardından başvurucunun Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğunu ifade etti. Başvurucunun 3 yıl boyunca satın aldığı gayrimenkulü veya yaptığı yatırımı bozdurmama şartı olduğunu kaydeden Taşyağan, "Biz bunu haber aldığımız andan itibaren vatandaşlık işlemini geri alıyoruz çünkü o zaman şart yerine gelmemiş oluyor" dedi.

ÇAKIRÖZER: MİT'İN DE BAKANLIKLARIN DA SORGULANMASI GEREKİYOR

Toplantıda bulunan Dışişleri Komisyonu üyesi CHP'li Çakırközer, Genel Müdür Taşyağan'ın yaptığı sunumu Gazete Duvar'a değerlendirdi. "Bakanlık yetkilisi bize yalnızca mevzuatı anlattı" diyen Çakırözer, başvuru şartlarından birinin, başvurucunun bizzat Türkiye'ye gelerek işlem yapması olduğunu hatırlattı: "Türkiye'ye gelebilmesi için vize alması gerekiyor. Vizeyi veren de Dışişleri Bakanlığı. Vatandaşlık başvurusunu kabul eden İçişleri Bakanlığı. Her iki bakanlığın da sorumluluğu var. Sonra çıkıp 'diz çöktürdük' diyorlar, adamın cebinden Türkiye Cumhuriyeti kimliği çıkıyor."

"Bundan büyük bir skandal olamaz" ifadelerini de kullanan Çakırözer, "Başvuranı emniyet ve MİT soruşturuyor. Bu önlemlere rağmen vatandaşlık veriliyorsa, emniyetin de, MİT'in de, bakanlığın da sorgulanması gerekiyor. Burada ya ihmal ya da bilinçli olarak görevi suistimal var" dedi.

İktidarın kara para ve uyuşturucu parası dahil her türlü kirli parayı kabul ettiğini ileri süren Çakırözer, "Ya MİT'te, ya İçişleri'nde ya da Dışişleri'nde bir kaçak, en masum haliyle rüşvet var" diye konuştu.