Çetenin dolandırdığı İbrahim Şancı'ya hapis cezası

Sokakta yaşarken çeteler tarafından dolandırılan ve adına açılan şirket nedeniyle 2.5 milyon TL borçlanan görme engelli İbrahim Şancı'ya ödeyemediği 3 bin TL para cezası için hapis cezası verildi.

Google Haberlere Abone ol

Cihan Başakçıoğlu

İZMİR - İstanbul'da sokakta yaşarken bir suç şebekesinin kendisine iş vaadiyle imzalattığı kağıtlar sebebiyle haberi olmadan adına şirket açılan İbrahim Şancı 11 yıldır adalet beklerken, ödeyemediği adli para cezası nedeniyle hapis cezasına mahkum edildi.

Sokakta yaşayan Şancı'nın yanına 2010 yılında Küçükpazar'da Yakup ve Hakan isimli iki kişi geldi. Bu kişiler iş vereceklerini söyleyerek Şancı'ya bazı belgeler imzalattı ve kimlik fotokopisini aldı. 200-300 TL civarı para vererek gitti.

Sonrasında yaşananları anlatan İbrahim Şancı şunları söyledi: "İki üç gün sonra tekrar geldiler. Bana 'İbrahim senin işin olmadı' dediler. Bazı kağıtları kimlik fotokopilerim de dahil olmak üzere gözümün önünde yırtıp çöpe attılar. Verdikleri 200-300 TL parayı da helal ettiklerini söylediler. Meğerse benim haberim olmadan üzerime şirket kurmuşlar."

Şancı, bu olaydan hemen sonra kaldığı harabenin ikinci katından düşerek gözlerini kaybetti. Üzerine haberi olmadan açılan şirketin resmî borcu 2.5 milyon TL civarı olan Şancı, bu nedenle cezaevine de girip çıktı.

'GÖZLERİ GÖRMÜYOR KAMU YARARINA BİR İŞTE NASIL ÇALIŞACAK?'

Şimdi de kapatılan İstanbul 68'inci Asliye Ceza Mahkemesi, Şancı'nın ödeyemediği 3 bin TL adli para cezası nedeniyle 150 gün hapis cezasına çarptılırılmasına hükmetti. Şancı'nın bu ceza karşılığında 10 gün içerisinde savcılığa başvurarak 300 saat kamu yararına çalışabileceği belirtildi. Umut Çocukları Derneği'nin Bakırköy'de bulunan merkezinde yaşamını sürdürmeye çalışan kimsesiz ve görme engelli Şancı ise yaşanan durum karşısında çaresiz.

Yaşanan durumla ilgili Gazete Duvar'a konuşan Umut Çocukları Derneği Başkanı Ferhat Şahin, sokaklarda Şancı gibi suç şebekesi tarafından dolandırılan onlarca genç olduğunu belirterek, yargının kararına tepki gösterdi. Şancı'nın dolandırıldığı yetmezmiş gibi bir de hapis cezasına çarptırıldığını söyleyen Şahin, "Düşünün; kimseniz yok. Sokakta yaşarken iş vaadiyle kandırılıyorsunuz ve bir takım belgeler imzalatılarak dolandırılıyorsunuz. Hakkınızda açılan bir şirket nedeniyle haberiniz bile olmadan, hiçbir suçunuz yokken milyonlarca borç ediniyorsunuz. Yetmezmiş gibi bir de hapis cezası veriyorlar. Adalet bu olmamalı. Bu çocuğun gözleri görmüyor. Tedavi de edilemiyor. Kamu yararına bir işte nasıl çalışacak? Bu kararı doğru bulmuyoruz" dedi.