ÇEVDER'den kıyı ihlallerine tepki: Başta Van Denizi olmak üzere hepimizin canına okuyorlar

Ülkenin dört bir yanında bulunan kıyı hareketleri, yapılan basın açıklamalarıyla birleşme kararı aldı. Van’da yapılan basın açıklamasında, Van Gölü kıyılarında yaşanan ihlallere dikkat çekildi.

Fotoğraf: Gazete Duvar
Google Haberlere Abone ol

VAN - Datça, Akyaka, Çanakkale, Burgazada, Heybeliada, Burhaniye, Bodrum, Dalyan, Ayvalık, İznik, Fethiye, Güzelbahçe, Altınoluk, Dikili, Köyceğiz ve Van’da bulunan kıyı hareketleri bugün düzenledikleri basın açıklamalarıyla ortak hareket etme kararı aldı. Alınan karara göre, ortak bir ağ kuruldu ve birlikte mücadele etme kararı alındı.

Van’daki basın açıklaması, Edremit ilçesinde bulunan sazlık ve sulak alanda gerçekleştirdi. Van Çevre, Tarihi Eserleri Koruma ve Geliştirme Derneği (Van ÇEVDER) öncülüğünde düzenlenen basın açıklamasına dernek yöneticileri ve çok sayıda kişi katıldı.

Açıklamada konuşan ÇEVDER Başkanı Ali Kalçık, "Türkiye’nin dört bir yanında mücadele eden kıyı hareketleri olarak bir araya geliyor ve bundan sonra mücadelemizi dayanışmayla daha da güçlendirerek, Kıyı Hareketleri Dayanışma Ağı'nı kuruyoruz" dedi.

Doğanın bir parçası olan kıyıların yok edilmeye çalışıldığına ve kıyılar üzerinde rant politikalarının uygulandığına dikkat çeken Kalçık, "Bir yandan kıyıların işletmeye açılması yoluyla özel mülkleştirildiğini, halkın serbest ve ücretsiz erişimine kapatıldığını görüyor, bir yandan da kıyılardaki doğal yaşamı bozan tüm yapılaşma ve hizmet adı altındaki faaliyetlerin kıyı ekosistemine geri dönüşsüz zararlar verdiğini biliyoruz" diye konuştu.

Ali Kalçık, açıklamanın devamında şunları söyledi:

'VAN’DAKİ KIYI İHLALLERİNİN, ÜLKENİN BAŞKA BİR YERİNDE EMSALİ GÖRÜLMEMİŞTİR'

"Türkiye’de genel anlamda kıyılar ile ilgili ciddi sorunlar bulunmaktadır. Kıyıların işgal edilmesi, ranta dayalı özelleştirilmesi sıklıkla karşı karşıya bulunduğumuz konulardır. Ancak Van’da karşı karşıya bulunduğumuz kıyı ihlalleri belki de ülkenin başka bir yerinde emsali görülmeyen niteliktedir. Maalesef yasalar Van Denizi’nin kıyılarını korumamakta, bir rant ve talan alanına dönüşmesini engelleyememektedir. Bu çerçevede şunu rahatlıkla diyebiliriz ki Van Denizi havzasında hiçbir kural, kanun, yasa, yönetmelik dikkate alınmadan hareket edilmekte, adeta başta Van Denizi olmak üzere hepimizin canına okunmaktadır."

'VAN GÖLÜ SAHİLİ, DEVLET KURUMLARININ İŞGALİNDEN KURTULAMAMAKTADIR'

“430 km çevresi ile Türkiye’nin sulak alanlarının beşte birini barındıran, endemik tür olan Van Balığı ve göçmen kuşların önemli oranda yaşadığı eşsiz bir coğrafyadır Van Denizi Havzası. Bu denli değerli olan Van’daki sahillerimiz ne yazık ki devlet kurumları veya ekonomik yada hükümet nezdinde ‘güçleri’ olan veya hükümet yanlılarının talan ve işgalinden kurtulamamaktadır. 3621 sayılı kıyı kanunun uygulamayanlar veya kanun koyucular tarafından işgal edilmiştir.”

'KAMU GÜCÜ KULLANILARAK YASALAR İHLAL EDİLMEKTEDİR'

"Bu ortak alanların imara, tarıma açılması, dolgu yapılması, yol yapılması, sulak alanlara ve sazlıklara milyonlarca metreküp doldu malzemesi doldurulması betonlaştırılarak park yapılması, resmi kurumlar tarafından kafeye dönüştürülmesi ibretle izlenmekte, kanun koyucular ve kanunları uygulamakla yükümlü olanlar buna sessiz kaymayı yeğlemekteler. Aynı şekilde milyonlarca metreküp doldu malzemesinin doldurularak kendine özel mülk oluşturulmak istenmesi, otel yapılmak istenmesi, bu yapılırken kamu kurumlarına ait araçlar tarafından yapılması, bizzat kamu gücü kullanılarak yasaların ihlal edilmesi sorunun ciddiyetini gözler önüne sermektedir."

'İŞGAL ETMEYİN, KİRLETMEYİN, YOK ETMEYİN'

"Buradan özellikle kanunları uygulamak ile yükümlü olanlara seslenmek istiyoruz; sizin göreviniz kanunları uygulamaktır, kanunların ihlal edilmesine göz yummak veya kanunların ihlal edilmesine yardım ve yataklık etmek değildir. Edremit’te bunun somut örnekleri bulunmaktadır. Van Denizi ortak yaşam alanımızdır, Van Denizi soframızdır, Van Denizi nefesimizdir, işgal etmeyin, kirletmeyin, yok etmeyin."