Cevdet Akay: Varlık Fonu anayasaya aykırı olarak kamu bankalarını fonlayacak

CHP'li Cevdet Akay, kamu bankalarının sermaye ihtiyacını gidermek için Varlık Fonu’nun sermaye desteği vermesinin bütçe kanununa aykırı olduğunu söyledi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kamuoyunda Tasarruf Tedbirleri Kanunu olarak bilinen 156 sıra sayılı Bazı Kanun ve KHK’lerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmeleri devam ediyor.

156 sıra sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin 10'uncu maddesi üzerine, Cumhuriyet Halk Partisi Grubu adına konuşan CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, kamu bankalarının sermaye ihtiyacını gidermek için Varlık Fonu’nun sermaye desteği vermesinin bütçe kanununa aykırı olduğunu dile getirerek madde üzerindeki itirazlarını dile getirdi.

Kanun maddesinin Anayasa’ya aykırılıklar barındırdığını dile getiren Milletvekili Akay, “Bu madde Türkiye Varlık Fonu Yönetimi AŞ'nin ikrazen özel tertip devlet iç borçlanma senedi ihracıyla ilgili bir madde. Bütçe Kanunu'nun 12'nci maddesi, “Bütçe kanunu dönemi içerisinde, ikrazen özel tertip devlet iç borçlanma senedi ihracının üst limiti, bütçe kanununun 1'inci maddesinde ‘Bütçe giderlerinin yüzde 3'ünü geçemez’ der. Buradaki rakam 11 trilyon 89 milyar. Bu geçici maddeyle bütçe kanununda belirtilen bu limit aşılmış oluyor. Bu açıdan da Anayasa'nın 87'nci ve 161'inci maddelerine aykırılık söz konusu” dedi.

Usulsüz kredi kullanımlarına dikkat çekerek, yanlış uygulamalar yüzünden finansmanların yanlış yönetildiğine söyleyen CHP’li Akay, “Kamu bankalarının sermaye yapısında acaba bir sıkıntı mı var? Niçin böyle bir desteğe ihtiyaç duyuldu? Bunu yetkililere sorduk fakat tatmin edici bir cevap alamadık. Bu maddeyle kamu bankalarının bu pozisyonlarının güçlenmesi beklenir. Fakat bakıyoruz, kamu bankaları daha önce aktarılan bu sermaye desteklerini çok verimli kullanmamış. Bankalar Kanunu'na aykırı hareket eden yönetim kurulu üyelerinin bazıları kendi kurduğu şirketlere, kendi yönetim kurulu üyesi olduğu bankalardan finansman aktarıyor. Ziraat Bankasının çiftçiye kredi vermesi gerekirken Bankalar Kanunu'nun 50'nci maddesine aykırı bir vaziyette yönetim kurulu üyesinin ortak olduğu şirkete kredi veriyor. Bunlar yanlış uygulamalar” ifadelerini kullandı.

Kamu kaynaklarının düzgün kullanılmadığının altını çizen Akay, “Hazine ve Maliye Bakanlığına da buradaki yolsuzluk ve usulsüzlüklerle ilgili defalarca soru önergesi verdik fakat düzgün cevaplar alamadık. Buranın yöneticileri Genel Kurulda atanarak görevlerine devam ediyor fakat Maliye Bakanlığından Yönetim Kurulu Üyesi olarak bankaya atanan Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı bu görevden ayrılıyor. Bakan Yardımcısı keşke bu görevinden ayrılmadan önce ilgililerden bu konuların hesabını sorabilseydi” şeklinde konuştu.

Etiketler cevdet akay chp