Çevreciler Büyük Menderes Nehri için yollara düştü

Büyük Menderes İnisiyatifi, nehirle ilgili farkındalık yaratmak için bisikletle yollara düştü. Dinar'dan hareket eden ekip, Menderes'i çevreleyen dört ili bisiklet ile gezecek.

Büyük Menderes İnisiyatifi Dinar Temsilcisi Soner Özdemir en büyük sorunun yanlış sulama olduğunu söyledi
Google Haberlere Abone ol

Ayhan Çimendağ

DENİZLİ - Ege Bölgesi’nin en önemli su kaynaklarından biri olan Büyük Menderes Nehri yok olmakla karşı karşıya. Soruna dikkat çekmek için beş ilde imza kampanyası başlatan Büyük Menderes İnisiyatifi, bu kez de bisikletle farkındalık turu başlattı.

İnisiyatif adına konuşan Dinar Temsilcisi Soner Özdemir, sorunun en önemli sebeplerinden birisinin yanlış sulama yöntemi olduğunu söyledi.

‘DAMLAMA SULAMAYA GEÇMEMİZ GEREKİYOR’

Dinar’dan hareket eden ekip, Menderes’i çevreleyen Uşak, Denizli ve Aydın’ı bisiklet ile dolaşarak nehirdeki sorunlarla ilgili bir farkındalık oluşturmayı amaçlıyor. Tur öncesi konuşan Büyük Menderes İnisiyatifi Dinar Temsilcisi Soner Özdemir, “Hızla kıtlık sınıfına giden bir havzada yaşıyoruz. Öncelikle vahşi sulama dediğimiz, dünyanın terk ettiği sulama biçimini bırakıp damlama şeklinde sulamaya geçmemiz gerekiyor. Vahşi sulama, toprağın en verimli kısımlarını erozyona uğratıyor, aynı zamanda toprağı çoraklaştırıyor” ifadeleri ile dile getirdi. Özdemir, “Büyük Menderes İnisiyatifi olarak çözüm önerilerimizden biri, kurumayı ve kıtlığı durdurma adına damlama sulama sistemini kullanan çiftçilere su ücretsiz olmalı. Böylece hem tarımsal üretimde en yüksek kalitenin korunduğu hem de suyun en verimli kullanıldığı bir ortam yaratabiliriz. Bunun haricinde sadece Büyük Menderes Havzası’nda değil, Türkiye’deki tüm havzalarda ürün ve su ihtiyacı analizi yapılmalı, atık su yönetimi revize edilmeli" dedi.

‘BÜYÜK MENDERES NEHRİ İÇİN TBMM’DE KOMİSYON KURULMALI’

Büyük Menderes İnisiyatifi’nin yürüttüğü ekoloji mücadelesine herkesin destek vermesi gerektiğini söyleyen Özdemir, “Bilgilendirme toplantılarımız, sergilerimiz, farklı çalışmalarımız olacak. Önümüzdeki süreçte toplumun farkındalığını ve desteğini artırmak için çabalayacağız. Tüm siyasi partilerden ve sivil toplum kuruluşlarından bu eylem planına destek bekliyoruz” diyerek destek istedi.  Özdemir bir diğer taleplerinin TBMM’de bir komisyon oluşturulması ve “Büyük Menderes Nehri’nin kurtarılması acil eylem planı” adıyla yasal düzenlemelerin yapılması olduğunu sözlerine ekledi.