Çevreciler Yunuseli Havaalanı’nın yangın söndürme üssü olmasını istedi

Son dönemde yaşanan orman yangınlarının ardından Bursa’da bir araya gelen çevreciler, Yunuseli Havaalanı’nın yangın söndürme üssü olarak kullanılması çağrısında bulundu.

Bursa'da çevreciler Yunuseli Havaalanı’nın yangın söndürmede kullanılması için bir araya geldi.
Google Haberlere Abone ol

BURSA - Bursa’da çevreciler, “Bursa’da ormanlar yanmasın, kül olmasın istiyoruz” başlığıyla yaptıkları açıklama yaptı.

Bursa Barosu, Bursa Tabip Odası, TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu, KESK Bursa, Nilüfer Kent Konseyi, Doğader, Bursa Çevre Platformu’nun bir araya geldiği basın açıklamasını Bursa Barosu Başkanı avukat Gürkan Altun okudu. Orman Genel Müdürlüğü’nün kayıtlarına göre 2020 yılında Bursa’nın yüzde 44,8’inin orman alanı olduğunu belirten Altun, orman yangınlarına karşı koruma, önleme ve müdahalenin merkezi hükümetinin sorumluluğunda olduğunu ifade etti. 

‘BURSA YANMASIN, KÜL OLMASIN İSTİYORUZ’

Geçmiş yıllarda Bursa ve çevresinde yaşanan orman yangınlarını hatırlatan Altun, yangınların sadece ormanları ve ekosistemi değil, yerleşim alanlarını da tehdit ettiğine dikkat çekerek, “Bursa yanmasın, kül olmasın istiyoruz. Orman yangınları başlamadan gerekli önlemlerin alınmasını ve bu önlemlerin alındığından emin olalım istiyoruz” dedi. Manavgat’ta, Bodrum’da ve Marmaris’teki orman yangınlarında hava gücünün kullanılmasında çaresizlik yaşandığını belirten Altun, Bursa’da da olası bir yangına karşı, “Orman yangınlarına müdahale edebilecek bir hava gücü ivedi olarak hayata geçirilmelidir. Bu amaçla ilk atılması gereken adımlardan birisi, yangın söndürme filosunun genişletilmesi ve uçuşlara kapatılıp imara açılmak istenilen Yunuseli Havaalanı’nın yangın söndürme hava üssü olarak kullanılmasıdır” diye konuştu.

‘YANGINA KARŞI BİR HAVA GÜCÜ OLUŞTURULMALI’

Altun, Yunuseli Havaalanı’nın hem yangın hava gücünün kurulması, eğitimi ve tatbikatları için uygun olduğunu hem de yangın uçakları ve helikopterlerinin ormanlık alanların yakınlarında su alabileceği yerlere uçuş mesafesi bakımından yakın olduğunu belirtti. Uzmanların da bu konuda hemfikir olduğunu ileten Altun, “Bursa Büyükşehir Belediyesi’ni Yunuseli Havaalanı arazisini imara açma yaklaşımından uzak durmaya ve mevcut haliyle korumaya, Orman Genel Müdürlüğü’nü ve diğer yetkilileri de Bursa’da yangına karşı bir hava gücü oluşturmaya davet ediyoruz” diyerek sözlerini tamamladı. (DUVAR)