Cezaevi idaresi, ‘Mem û Zîn’ tablosuna el koydu

Diyarbakır 1 Nolu Ceza İnfaz Kurumu İdaresi, Mazlum Dağtekin’in ‘Mem û Zîn’ tablosuna ‘örgüt propagandası’ gerekçesiyle el koydu. Dağtekin’in avukatı Mehdi Özdemir, kararı Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Diyarbakır 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda tutulan Mazlum Dağtekin, 17. yüzyılın sonunda Kürt şair ve bilgini Ehmedê Xanî tarafından yazılan, birbirine aşık olup kavuşamayan Mem û Zîn'i (Mem ile Zin) resmeden yağlı boya bir tablo yaptı. Dağtekin, cezaevinde kendisini ziyaret eden anne ve babasına hediye etmek istediği tabloya Cezaevi İdaresi el koydu. 

MLSA'dan Deniz Tekin'in haberine göre, Dağtekin'in el konulan tablonun ailesine verilmesi için yaptığı itiraz Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu Başkanlığı tarafından reddedildi. Kurul, ret kararında, “Yapılan incelemeler neticesinde; hükümlü her ne kadar talep dilekçesinde Mem ve Zin in destanını resmettiğini söylemiş ise de hükümlünün bulunduğu suç grubu itibarıyla Pkk'nın simgesi olan kırmızı sarı ve yeşil renklerini içeren renklerde resim yaptığı, ortasında ateş yanan ve el ele tutuşan kişinin örgütün bayrağını temsiline yakın olduğu düşünüldüğünden talebinin reddine" ifadelerini kullandı. 

DAĞTEKİN'İN İTİRAZI REDDEDİLDİ

Dağtekin, Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu’nun kararının kaldırılarak, tablonun ailesine verilmesi için Diyarbakır 1. İnfaz Hakimliğine başvurdu. Dağtekin itiraz dilekçesinde, cezaevi idaresinin kendisine vermiş olduğu yağlı boya ve resim malzemeleriyle bu tabloyu yaptığını belirterek şunları söyledi:

"Yapmış olduğum resim herkes tarafından bilinen Mem ile Zîn destanının resmidir. Bu resim aşkı, sevgiyi ve birbirini ölesiye sevip kavuşamayan bir kadın ve erkeğin sevdasının resme dökülmüş halidir… Benim babam da zamanında annemin kendisine aşık olur, fakat annemin ailesi onların evliliğine yine feodal anlayışlar yüzünden izin vermezler. Bunun üzerine babam da annemi kaçırır ve evlenirler. Annem ile babam yaşlıdırlar ve ayrıca ağır hastalıkları mevcuttur. Bende tüm bunları göz önünde bulundurarak; onlara azda olsa moral olsun diye, Mem ile Zîn’in destanının resmini yapıp onlara vermek istedim. Söz konusu resim küçük boy tablonun üzerine yapılıp; arka planı kırmızı ve yeşil olup; ortası da krem rengi, kahverengi, beyaz ve siyah renklerinden oluşmaktadır. Yine söz konusu renkler bunlardan ibarettir. Yine kadın ve erkeğin kendisi de Mem ile Zîn'i tasvir etmektedir."

Diyarbakır 1. İnfaz Hakimliği, idare ve gözlem kurulu kararında usul ve yasaya aykırılık olmadığını ileri sürerek, Dağtekin’in itirazını reddetti.

AVUKAT ÖZDEMİR, KARARI ANAYASA MAHKEMESİ'NE TAŞIDI

Dağtekin, İnfaz Hakimliği'nin verdiği kararın yasaya ve usule aykırı olduğu gerekçesiyle bir üst mahkemeye itiraz etti. İtirazı inceleyen Diyarbakır 1. Ağır Ceza Mahkemesi, infaz hakimliğinin verdiği kararda "herhangi herhangi bir isabetsizlik bulunmadığı" gerekçesiyle reddetti. 

Tablosuna el konan Dağtekin’in avukatı Mehdi Özdemir, kararı ‘sanatsal ifade özgürlüğünün ihlal edildiği’ iddiasıyla Anayasa Mahkemesi’ne taşıdı.

(HABER MERKEZİ)