Cezaevinde ölü bulunan Barış Keve'nin ailesi: İlaçları verilmedi

Malatya Akçadağ T Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki hücresinde şüpheli bir şekilde ölü bulunan Barış Keve’nin ailesi, çocuklarının ilaçlarının verilmediğini belirterek intihara sürüklendiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

Fırat Bulut  

DUVAR - Malatya Akçadağ T tipi Kapalı Cezaevi’ne beş gün önce nakledilen Barış Keve, dün akşam tek kişilik hücresinde ölü bulundu.

Cezaevi yönetimi, ailesini arayarak Barış Keve’nin intihar ettiğini söyledi. Cenazelerini almak için Malatya’ya gelen aile, psikiyatri hastası olan Barış Keve’nin kullanması gereken ilaçların verilmediğini belirtti. Aile, Barış Keve’nin tek kişilik hücrede kalamayacağına dair cezaevi yönetimini önceden uyarmalarına rağmen çocuklarının intihara sürüklendiğini ileri sürdü.

‘KARDEŞİM AĞIR HASTAYDI’

İntihar ettiği ileri sürülen Barış Keve, ‘örgüt üyeliği’ suçlaması ile tutuklanarak cezaevine konuldu. 100 gündür tutuklu olan Keve hakkında verilen 6 yıl 3 aylık hapis cezası Yargıtay tarafından bozuldu. Yeniden yargılanmaya başlayan Keve, 14 Eylül’de Akçadağ Cezaevi’ne nakledildi. Evli ve iki çocuk babası olan Barış Keve’nin abisi İlkan Keve, kardeşinin boynunda ip izleri ve sırtında bir yara izi olduğunu söyledi. Kardeşinin ağır hasta olduğunu anlatan İlkan Keve şu bilgileri verdi: “Kardeşim evli ve iki çocuk babası. Van’ın Çatak ilçesinde esnaf, ayrıca tır sürücüsü. Dosyasının bozulması üzerine üç buçuk ay önce Edirne’de tutuklandı ve mahkemesinin yaklaşması üzerine çarşamba günü Akçadağ Cezaevi’ne nakledildi. Kardeşimin birkaç hastalığı var, ağır hastaydı. Cezaevinde tek başına kalamayacağına dair raporları var, antidepresan kullanıyordu. Edirne’deyken cezaevini uyardık. Akçadağ Cezaevi’ne getirildiğinde de kendisi cezaevi idaresine sağlık durumu hakkında bilgi veriyor ama dikkate almıyorlar.”

Kardeşi Barış Keve ile en son 16 Eylül Cuma günü görüştüklerini söyleyen İlkan Keve, “Konuştuğumuzda durumu iyiydi. Fakat cezaevinin kendisine ilaçlarını vermediğini söyledi. Normalde kardeşimin tek kişilik hücrede tutulmaması gerekiyordu. Ama kardeşim söylemesine rağmen cezaevi dikkate almamış. Bu şekilde de intihara sürüklemiş olabilirler” ifadelerini kullandı.

‘KESİN OTOPSİ SONUCU GELMEDEN ‘İNTİHAR ETTİ’ DENİLEMEZ’

Keve Ailesi'nin kendisine ulaşması üzerine otopsi işlemleri için Malatya’ya gelen Diyarbakır Barosu üyesi avukat Fırat Taşkın aileye ambulans verilmediğini söyledi. Taşkın, “Adli Tıp Kurumu’nun kapısına kolluk kuvvetleri yığılmıştı. Bize başta ambulansın hazır edileceğini söylediler ancak daha sonra kolluk kuvvetleri ambulans vermeyeceklerini söyledi. Aile kendi imkanları ile cenaze aracı ayarladı.” Barış Keve’nin otopsi sonuçlarına ilişkin daha sonra ayrıntılı açıklama yapacaklarını belirten Taşkın, “Barış’ın ölümüne ilişkin şüpheler var. Tek kişilik hücrede kalamayacak bir tutuklu, beş gün tekli hücrede tutuluyor. Burada yaşam hakkının ihlali söz konusu” dedi.

Fırat Taşkın

Taşkın şöyle devam etti: “Kısa bir süre önce Anayasa Mahkemesi benzer bir dosyada cezaevi idaresinin sorumlu olduğuna hükmetti. Şöyle ki, siz kişiyi tek kişilik hücrede tutuyorsanız, bu kişi intihar edebilir ve idare bunu denetlemekle yükümlüdür. Cezaevi idaresinin verdiği bilgilere göre, Barış Keve saat 21.09’da hücresinde ölü bulunuyor. Akşam sayımı her gün saat 20.00’de yapılmasına karşın olay günü saat 20.30’da sayım yapılıyor. Ardından yarım saat sonra da intihar etmiş vaziyette olduğu söyleniyor. Tek kişilik hücrede tutulan tutsaklar, saat başı kontrol edilir. Tekli hücre, kişinin intihar edemeyeceği şekilde denetlenmesi gerekilen bir alan. Kesin otopsi sonucu gelmeden ‘intihar etti’ denilemez. Ailesi, Barış’ın zorunlu alması gereken ilaçların verilmediğini beyan etti. Bir kişinin zorunlu kullandığı ilaçlar aniden kesilmişse bu kişi intihara yönlendirilmiştir.