'Cezaevinde süngerli odayla tehdit ediyorlar'

Menemen Cezaevi'nde kalan Cüneyt Bozkurt adlı mahpus, görüşlerde eşi Dilruba Bozkurt'a anlatamadıklarını tahliye olan koğuş arkadaşlarıyla iletti. Tahliye olan üç mahpusla görüşen Dilruba Bozkurt, “Gardiyanlar eşime, 'Eğer dediklerimizi yapmazsan seni süngerli odaya alırız' diyerek tedhit ediyorlar" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Özellikle 15 Temmuz darbe girişiminin ardından gündeme gelen cezaevlerinde 'süngerli oda' işkencesi iddialarına bir yenisi eklendi. Menemen T Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutulan Cüneyt Bozkurt adlı mahpus, süngerli odayla tehdit edildiği yönünde eşine mesaj gönderdi.

Bozkurt'un eşi Dilruba Bozkurt, “Gardiyanlar eşime, 'Eğer dediklerimizi yapmazsan seni süngerli odaya alırız' diyerek tedhit ediyorlar" dedi. Bozkurt eşiyle aynı koğuşta kalan ve tahliye olduktan sonra kendisiyle görüşen üç mahpusun da aynı şeyi söylediklerini anlattı.

'SÜNGERLİ ODADA KALDIKLARINI ANLATTILAR'

Bozkurt görüşmeye gittiğinde eşinin durgun olduğunu ve kendisinden bir şeyler sakladığını düşündüğünü ifade etti. Bozkurt bu görüşmelerde yaşananlar için şunları söyledi:

“Eşimin sessiz oluşunu cezaevine yabancı olmasından kaynaklandığını düşündüm. Bana hiç sorunlarını ve cezaevinde yaşadıklarını anlatmadı. Son telefon görüşmemizde bana, 'Üç koğuş arkadaşım tahliye oldu. Onlara bir not bıraktım, sana söylerler. Sesimi duyur' dedi. Ben de eşimle aynı koğuşta kalan bu kişilerle görüşmeye gittim. Kendileri de süngerli odada kaldıklarını, kötü muameleye maruz kaldıklarını anlattılar. İçerde yaşanan sorunları anlattılar. Gardiyanların mahkumlar üzerinde baskı kurduklarını biliyordum. Ama bu kadar psikolojik baskı altında olduklarını tahmin etmiyordum. Gardiyanlar, mahkumlara, 'Bizi dinlemezseniz, dediklerimizi yapmazsanız sizi süngerli odaya alırız. Gerisini siz düşünün' diyerek onları tehdit ediyorlar. Eşimin arkadaşları, 'Gardiyanlar sizin eşinizin üzerine oynuyorlar. Ona baskı uyguluyorlar' dedi.”

Bozkurt şöyle devam etti: “Eşim gardiyanlardan çekindiği için geri duruyor. Ama yine de baskı uyguluyorlar. Düşünün telefonla anlatamıyor, dışarı çıkan arkadaşlarıyla bana durumu anlatıyor. Üzerinde çok ciddi bir psikolojik baskı var. Eşime bir şey olmadan yetkililer sesimi duysun. Belki de eşime de süngerli odada işkence yaptılar. Orada ne olduğunu bilmiyoruz. Bu kabul edilemez."

KONU MECLİS GÜNDEMİNDE: SORUŞTURMA AÇILDI MI?

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, süngerli odayla ilgili iddiları Meclis gündemine taşıdı. Gergerlioğlu, Adalet Bakanlığı'na konuyla ilgili inceleme yapılıp yapılmadığını ve sorumlular hakkında soruşturma açılıp açılmadığını sordu. Gergerlioğlu, Adalet Bakanlığı Abdülhamit Gül'e şu sorulara yanıt vermesini istedi:

- Bu iddialar doğruysa darp eden personeller hakkında açılmış bir soruşturma var mıdır? Eğer açılmışsa akıbeti ne durumdadır?

- Menemen T Tipi Kapalı Cezaevi’nde mahpusların revire çıkarılmadığı iddiaları doğru mudur

- Bakanlığınızın bu konu hakkında bilgisi var mıdır?

SÜNGERLİ ODA NEDİR?

Yetkililer süngerli odaları, ‘psikolojik durumu bozulduğu için kendisine zarar verme ihtimali doğan tutuklu ve hükümlülerin geçici süre konulacakları bölüm’ diye tanıtmıştı. Süngerli odaların tüm duvarları yumuşak malzemelerle kaplı ve içeride ses yalıtımı söz konusu. Bu odalara tutukluların kendilerine zarar verebileceği gerekçesiyle kalorifer, masa gibi eşyalar konulmuyor. Ancak son yıllarda mahpuslardan bu odalarda ses çıkmadığı için kendilerine burada işkence yapıldığına dair birçok başvuru yapılmıştı.