Cezaevindeki Ahmet Özer, Beşiktaş soruşturmasında da tutuklandı

Beşiktaş Belediye Başkanı Akpolat’ın tutuklandığı soruşturmada 4 aydır 'örgüt üyeliği' iddiasıyla cezaevinde olan Özer hakkında da tutuklama kararı verildi. Gerekçe: Delillerin henüz toplanmaması.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

İSTANBUL - İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın; Aziz İhsan Aktaş'ın elebaşılığını yaptığı öne sürülen suç örgütünün belediye başkanları ile üst düzey yöneticilere rüşvet vererek ihaleleri organize ettiği iddiasıyla yürütülen soruşturmada, 4 aydır cezaevinde bulunan eski Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer de ifade verdi. Başsavcılığın hakimliğe sevk ettiği Özer hakkında ikinci kez tutuklama kararı verildi. 

Tutuklu bulunduğu Marmara (Silivri) Kapalı Cezaevi’nden SEGBİS sistemi aracılığıyla ifade veren Ahmet Özer, “ihaleye fesat karıştırma” iddiasını reddetti.

İhaleye giren firmalara ilişkin yazılı veya sözlü bir talimatı olmadığını ifade eden Özer; Aziz İhsan Aktaş ismini de bilmediğini, söz konusu firmanın ismini de daha önce duymadığını belirtti.

'KAYYIM DÖNEMİNDE NEDEN İPTAL EDİLMEDİ'

Suça gerekçe gösterilen ihalelerden bahseden Özer, “Madem iki ihaleye de fesat içerikli eylemler karıştırılmışsa kayyım döneminde neden bu sözleşmeler yürürlüğe konulmuş ve iptal edilmemiştir” sorusunu yöneltti.
Ahmet Özer ifadesinin devamında “Benim dönemimde tarafıma soru olarak ilettiğiniz ihalelerle ilgili hak ediş yapılmamış, tek kuruş ödeme gerçekleştirilmemiştir” dedi.
Yerine kayyım atanan eski Esenyurt Belediye Başkanı Özer’in avukatı Hüseyin Ersöz ve Hasan Sınar, soruşturma dosyasında 2 farklı bilirkişi raporu olduğuna ve bu raporlarda Özer’in herhangi bir hukuki sorumluluğunun olmadığı yönündeki tespite dikkat çekti.
İhaleye fesat karıştırma suçunun oluştuğuna dair bir tespit içeren bilirkişi raporunun olmadığını ifade eden avukatlar, Özer’in yerine kayyım olarak atanan Can Aksoy’un, söz konusu ihaleleri iptal ettirmeyip devam ettirdiğini vurguladı.
Özer’in bir diğer avukatı ve kız olan Seraf Özer ise gün içerisinde müvekkilinin ifadesinin alınacağı bilgisinin kendisine geldiğini, Hüseyin Ersöz’ün şehir dışında olması sebebiyle ifadenin 19:30’da alınmasını talep ettiğini söyledi.
Seraf Özer, savcının talep karşısında ifadenin geç saate kalması durumunda sulh ceza hakimliklerinin de adliyede kalması gerekeceğini belirttiğini söyledi. Avukat Özer, “Zaten tutuklamaya sevk kararının verilebileceği yönünde kanaat oluşmuştur. Bu durumun adil yargılamaya gölge düşürdüğü düşüncesindeyiz” diye konuştu.
Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat’ın da ifadesini alan savcı olan Aykut Çelik, Ahmet Özer’i "ihaleye fesat karıştırmak" suçlamasıyla tutuklamaya sevk etti.

TUTUKLAMA GEREKÇESİ: DELİLLERİN HENÜZ TOPLANMAMIŞ OLMASI

1. Sulh Ceza Hakimliği, Ahmet Özer’in tutuklanmasına karar verdi. Hakimlik Özer’in bir kez daha tutuklanmasına “delillerin henüz toplanmaması”nı gerekçe gösterdi.

Soruşturma nasıl başlamıştı?

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Beşiktaş ve Esenyurt Belediyeleri'ne yönelik 'suç örgütü üyeliği', 'ihaleye fesat karıştırma' ve 'mal bildirimiyle ilgili yasanın ihlali' suçlamalarıyla geniş çaplı soruşturma başlatmıştı.
Balıkesir'in Edremit ilçesinde gözaltına alınan Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat ve aynı soruşturma kapsamında gözaltına alınan 39 kişi, İstanbul Adliyesi'ne sevk edilmişti.
Başsavcı Vekili Can Tuncay ve 9 savcı ifade işlemleri için görevlendirilirken, şüpheliler aşama aşama savcılığa götürülmüştü. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturmaya göre, "Aziz İhsan Aktaş liderliğindeki bir suç örgütü, belediye başkanlarına ve üst düzey yöneticilerine rüşvet vererek ihale süreçlerini manipüle ediyordu." 
Akpolat’a savcılıkta, Aziz İhsan Aktaş’ı kişisel olarak tanımadığını söylemişti. Akpolat, "Kendisi belediyemize taşeronluk yapması senediyle ismen biliyorum. Aziz İhsan Aktaş’a ait diğer şirketleri bilmiyorum" demişti.
Beşiktaş Belediye Başkanı Akpolat, "İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na yapılan ihbarda rüşvet karşılığında ihaleleri bu şahsın firmalarına verdiğiniz ihalelerin Aktaş’a ait firmaların kazanacağı şekilde ilana çıktığı belirtilmiştir. Bu koyda söyleyecekleriniz nelerdir" sorusuna ise şu yanıtı vermişti: "Benim süreçten bilgim yoktur. İhale süreçlerini takip eden arkadaşlara yetki devri yaptım. Süreç onların bilgisi dahilinde yürütülür. Sözleşmeleri de ilgili arkadaşlar imzalar."
Savcılık Akpolat'a "Cumhuriyet Başsavcılığımıza yapılan ihbarda Beşiktaş Belediyesi’nde yapılan usulsüzlüklerden bahsedilmiş, vurada alınan ihalelerde usulsüzlükler yapıldığı belirtilmiştir. Bu hususta söylecekleriniz nelerdir" sorusunu yöneltmişti.
Akpolat soruya, "Belediyenin yapmış olduğu ihalelerle usulsüzlük olduğunuz düşünmüyorum. Aziz İhsan Aktaş’la bağlantım bulunmamaktadır" diye yanıt vermişti. Akpolat ifadesinde, ihale süreçlerinde bir dahli olmadığını belirtmişti.

Aziz İhsan Aktaş kimdir?

Gözaltı kararlarına neden olan iddiaların merkezinde iki şirket bulunuyor: Bilginay ve İçkale.
Suçlamaya konu şirketlerden Bilginay, 2007 yılında Antalya’da kuruldu. Şirket, 2014’ten itibaren Diyarbakırlı iş insanı Aziz İhsan Aktaş ile aynı soyadlı, Ramazan Aktaş ve Özkan Aktaş yönetimine girdi.
2015 yılında merkezini Ankara’ya taşıyan Bilginay’ın yönetiminde de Aktaş soyadlı kişiler yöneticilik yapmaya başladı. Şirket son olarak Haziran 2024’te 750 milyon liralık sermaye artırımında bulunmuştu.

İHALE ALDIĞI KURUMLAR

Bilginay, birçok devlet kurumundan dev ihaleler alan bir şirket. Bakım-onarım, araç kiralama, lojistik ve personel temini alanlarında faaliyet gösteren Bilginay’ın çalıştığı kurumlar da dikkat çekici. Bilginay’ın hizmet verdiği kurumlar arasında Elektrik üretimi Anonim Şirketi (EÜAŞ), Tütün ve Alkol Dairesi Başkanlığı (TAPDK), Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ), Yargıtay,  Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ve çok sayıda kamu hastanesi de yer alıyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden de birçok ihale alan Bilginay, İGDAŞ ve İETT’ye hizmet veriyor. Bilginay’ın ihale alıp hizmet verdiği belediyeler arasında, İstanbul Beşiktaş, Mersin Silifke, Urfa Karaköprü, Mersin Akdeniz, Adana Büyükşehir, Trabzon Büyükşehir, İzmir Bornova, Urfa Haliliye, Isparta, Aydın Büyükşehir, İzmit, Adıyaman, Yozgat ve Erzurum Yakutiye de var.

AKTAŞ'IN ŞİRKETLERİ AK PARTİLİ BELEDİYELERLE DE ÇALIŞMIŞ

Suçlamalara konu şirketler arasında yer alan İçkale ise 2015 yılında Bilginay’ın ortaklığıyla Diyarbakır’da kuruldu. Şirket iki yıl sonra merkezini Ankara’ya taşıdı. Doğan Aktaş’ın sahibi olduğu İçkale şirketi, 2019 yılında merkezini İstabul olarak belirledi. Akaryakıt, lojistik, inşaat alanlarında hizmet veren şirketin, birçok AK Partili ve CHP’li belediyelerle çalıştığı görülüyor. 
İçkale şirketinin çalıştığı, ihale aldığı belediyeler arasında Gaziantep Büyükşehir, Kütahya, Küçükçekmece, Balıkesir, Beşiktaş, Esenyurt, Çerkezköy, Bağlar bulunuyor. Elektrik Üretim A.Ş. gibi devlet kurumlarıyla da çalışan İçkale, Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’na da hizmet veriyor.
İçkale’nin, soruşturmaya konu Esenyurt Belediyesi’nden cemevi ve lise kampüsü yapımı ihalesi aldığı biliniyor. İçkale, 25 dönümlük arazide lise kampüsü ihalesini 2 Mayıs 2023’te, 1 milyar liraya almıştı.