Cezaevindeki işkence iddiaları TBMM gündeminde

DEM Parti Mardin Milletvekili Güneş, Kocaeli 2 Nolu F Tipi Cezaevi'nde mahpusların maruz kaldıkları hak ihlalleri ve işkence iddialarını Bakan Yılmaz Tunç'a sordu.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - DEM Partili Beritan Güneş, Kocaeli 2 Nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Ceza ve İnfaz Kurumu'nda yaşanan hak ihlalleri ve işkence iddialarını TBMM gündemine taşıdı. 

İddialara ilişkin Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'a soru önergesi veren Güneş, Bakan Tunç'a şu soruları sordu: 

1 - Koğuşlarda arama adı altında, uzun süreler alan aramalar yapılmasıyla mahpusların psikolojik olarak baskı altında tutulması mı amaçlanmaktadır?

2 - Her aramada mahpusların eşyalarının tarumar edilmesinin, özel alanlarına saygısızlık yapılmasının, daha önce gerekli incelemeler yapılarak kendilerine teslim edilen kitaplara el konulmasının dayanağı nedir?

3 - 9 Ağustos günü el konulan kitapların isimleri nelerdir? Bugüne kadar mahpusların kaç kitabına el konulmuştur? El konulan kitaplara ilişkin tutanak tutulmakta mıdır? Daha önce incelenen kitaplara tekrardan el konulmakta mıdır? İncelenen kitaplara incelendiğine ilişkin mühür vurulmakta mıdır?

4 - Daha önce de hakkında çok kez işkence faili olduğuna dair şikayet ve başvurular bulunan baş gardiyan hakkında açılmış herhangi bir soruşturma var mıdır? Yok ise soruşturma açılmamasının gerekçesi nedir?

5 - Kocaeli 2 Nolu F Tipi Hapishanesinde mahpuslara dönük kötü muamele ve işkence uygulamalarına imza atan gardiyanlar ve idareciler hakkında açılmış herhangi bir soruşturma var mıdır? Yok ise soruşturma açılmamasının gerekçesi nedir?

6 - Adem Dinç’i darp eden ve işkence uygulayan gardiyanlar kimlerdir haklarında açılmış bir soruşturma var mıdır? Açılmadıysa bunun sebebi merkezi bir karardan mı kaynaklanmaktadır?

7 - İşkence uygulayan bir gardiyanda bulunan yaka kamerası kayıtları incelenmiş midir? Bu kayıtları kamuoyu ile de paylaşmayı düşünüyor musunuz?

8 - İşkenceye maruz bırakılan ve darp raporu almak isteyen Adem Dinç’e darp raporu vermeyen görevliler hakkında başlatılmış bir soruşturma var mıdır? Mahpuslara darp raporu verilmemesi yönünde sağlık personelleri üzerinde hapishane idaresi veya gardiyanlar tarafından baskı mı kurulmaktadır?

9 - İktidarlarınız tarafından “işkenceye sıfır tolerans” sloganı/projesi ortaya çıktıktan sonra Türkiye’deki hapishanelerde kaç işkence vakası gerçekleşmiştir? Bunların hapishanelere göre dağılımı nedir?