Cezaevindeki tedaviler korona genelgesine takıldı

Korona virüsü nedeniyle acil birçok ameliyat askıya alındı. 4 yıldır cezaevinde kronik mide sorunu yaşayan Hüseyin Gözbebeği de bu nedenle ameliyat edilmiyor. Gözbebeği, 85 kilodan 60 kiloya düştü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Korona virüsü nedeniyle hastanelerde acil olmayan ameliyatlar dışında birçok ameliyat Sağlık Bakanlığı genelgesiyle erteleniyor. Bu durumun en çok etkilendiği yerlerden biri de cezaevleri oldu. Kocaeli Kandıra Cezaevi'nde tutulan Hüseyin Gözbebeği de mide sorunu yaşayan ve uzun süredir ameliyat olmayı bekleyen hastalardan biri. Gözbebeği, şu an sadece bisküvi, yoğurt ve süt ile beslenebiliyor. 80 kilodan 60 kiloya düşen Gözbebeği tedavisinin yapılması için yetkililere sesinin duyurulmasını istedi. HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, konuyu Meclis gündemine taşıdı.

10 YILDIR KRONİK MİDE HASTASI

Kandıra Cezaevi'nden mektup gönderen Gözbebeği yaşadığı sağlık sorununu şu sözlerle anlattı: “Durumum ciddi olmasaydı yazmayacaktım. Gelinen noktada mevcut sağlık problemim aciliyet arz eden bir evreye ulaştı. 10 yıldır cezaevindeyim, 10 yıldır kronik mide sorunu yaşıyorum. Sürekli hastaneye gidip gelmekteyim. Midemde gastrit ve mide kapakçığının gevşek olmasından dolayı 4 yıldır cezaevi idaresinin vermiş yemeklerin hiçbirini günlük olarak tüketemiyorum.”

Kantinde kendi parasıyla sadece süt, bebek bisküvisi ve yoğurt tüketebildiğini anlatan Gözbebeği şöyle devam etti: “Süt, bebe bisküvisi ve yoğurdu da çok az tüketebiliyorum. Bunların dışındaki yemekleri midem hazmetmiyor, çoğu kez de tükettiğimi kusuyorum. Bundan dolayı yeterli ve dengeli beslenemiyorum. Vücut için gerekli vitaminleri alamıyorum. Bu durum hem bedenen hem de ruhen beni çok zorluyor. Cezaevi koşullarının da etkisiyle bağışıklık sisteminin gittikçe zayıfladığından vücut direncim düşüyor ve çok çabuk hastalanıyorum. Bir zamanlar 85 kiloydum şu an 65 kiloya düştüm. Günlük yaşamda normal hayatımı sürdüremiyorum. Bu durumda Covid-19 riskini göz önüne alarak birçok kez hastaneye gitmek zorunda kaldım.”

'GENELGE ÖNÜME KONULAN BİR ENGEL OLDU'

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi, Gözbebeği'nin mide ameliyatından olması için karar verdi ancak bu ameliyat bir türlü gerçekleşemedi. Korona virüsü pandemisi nedeniyle hastanelerde acil dışında askıya alınan ameliyat kategorisinde olan Gözbebeği sesinin duyulmasını istiyor: “Ameliyattan sonra belki yaşamım biraz daha rahatlayabilir diye düşünürken Sağlık Bakanlığı'nın ameliyatlara ilişkin yayımlamış olduğu genelge önüme aşılması zor bir engel olarak çıktı. Bu ameliyatı yaptırmam benim için artık zorunlu bir hale geldi. Her geçen gün yaşam direncim azalmakta, bedenim adeta erimekte.”

KOMİSYONA 'HAREKETE GEÇİN' BAŞVURUSU

HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanlığı'na başvuru yaptı. Gözbebeği'nin sağlık durumuyla ilgili sağlığa erişim hakkına ulaşması gerektiğinin altını çizdi. Ayrıca, mahpusların cezaevi kantinlerindeki malzemeleri fahiş fiyatlarla satın aldıklarını aktaran Koçyiğit, İnsan Hakları İnceleme Komisyonu'na şu başvuruda bulundu: “Önlemler konusunda özellikle; fiziksel mesafenin korunması, kalabalık ortamlardan uzak durulması, kişisel temastan kaçınma ve kişisel temizlik gibi hususlara dikkat edilmesinin hayati önemde olduğu sürekli ifade edilmektedir. Bu şartların sağlanmadığı cezaevlerinde tutulan Hüseyin Gözbebeği’nin sağlığa erişim hakkının ihlal edildiği gerçeği ile karşı karşıyayız. Hüseyin Gözbebeği mevcut hastalıkları bakımından Covid-19 pandemisi kapsamında yüksek risk grubunda olup mide ameliyatının gerçekleşmesi elzem bir boyut almıştır. Başta yaşam hakkı olmak üzere sağlık hakkı ihlallerinin giderilmesi için İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’nu, diğer birçok başvurumuz da belirttiğimiz gibi derhal görev almaya ve kuruluş amaçları doğrultusunda harekete geçmeye davet ediyoruz.”

Etiketler cezaevi ameliyat korona