Cezaevinden Kürtçe engeli: Dilekçeye bağlandı
Şırnak Kapalı ve İnfaz Kurumu, yeni düzenlemeyle tutukluların yakınlarıyla Kürtçe konuşması için dilekçe vermelerini istedi.
İSTANBUL - Şırnak Barosu İnsan Hakları ve Cezaevi İzleme Komisyonu, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği Şırnak Temsilciliği ve İnsan Hakları Derneği Şırnak Şubesi, 13 Ağustos'ta Şırnak Kapalı ve İnfaz Kurumu'nda yaptıkları görüşmelere ilişkin yaptıkları tespit ve gözlem raporunu yayınladı.
Raporda, Şırnak Kapalı ve İnfaz Kurumu'nun yeni düzenlemesine yer verdi. Rapora göre cezaevi yönetimi, tutukluların telefon görüşmelerini Kürtçe yapılabilmesi için dilekçe zorunluluğu getirdi. Raporda ayrıca yakınlarıyla görüşmek isteyen tutukluların, hattın kimin adına ise ancak o kişi ile görüşülmesi gerektiğini bildirdi.
ET AZALDI, MAKARNA VE BULGUR YEMEKLERİ ÇOĞALDI
Rapora göre son 5 ayda yemek çeşitliliğin azaldığını, makarna ve bulgur gibi yemeklerin sık sık verildiğini ancak etli bir yemeğin sadece haftada bir ve çok az verildiğini, revire dilekçe yazılmasına rağmen hiçbir şekilde geri dönüş yapılmadığını, zamanında ilaç temin edemediklerinden tutukluların tedavi olamadıklarını, doktor kontrolü olanların ise rağmen kontrole götürülmediğine yer verildi.
GÖRÜŞMELER KISITLANDI
Mevzuata göre bir buçuk saat olan açık görüş süresinin 40 dakika olarak uygulandığını belirtilen raporda, şu tespitlere yer verildi:
-Koğuşta kapasitenin üstünde ranza yerleştirildi. Ranza sayılarının yeterli olmadığı koğuşlarda hasta ve yaşlı tutuklular yer yatmak zorunda kalıyor.
-Eskiden rutin olarak koğuşlarda ayda bir genel bir arama yapılıyordu. Son zamanlarda hafta 2-3 kez aramalar yapılmaya başlandı.
-Yeni cezaevi yönetimi tarafından telefon ile görüşmelerde Kürtçe konuşmak için dilekçe verilmez ise telefon görüşmelerine izin verilmeyecek. Dilekçe verilmeden Kürtçe konuşulması halinde tutuklu bir hafta telefonla görüşmeme cezasına çaptırılıyor. Kürtçe konuşmalar dinleniyor. Konuşma esnasında tek bir Türkçe kelime duyulması durumunda telefon görüşmesi sonlandırılıyor.
'DENETİM MEKANİZMALARI OLUŞTURULSUN'
Raporu tamamlayan Şırnak Barosu İnsan Hakları ve Cezaevi İzleme Komisyonu, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği Şırnak Temsilciliği ve İnsan Hakları Derneği Şırnak Şubesi, yetkililere şu çağrıyı yaptı: "Cezaevinde süre gelen hak ihlalleri ve cezaevi idaresince mahpuslara yönelik gerçekleştirilen işkence ve kötü muameleye ilişkin 'bağımsız' denetim mekanizmalarının oluşturulması için devlet yetkililerini derhal gerekli çalışmaları başlatmaya davet etmekteyiz."