Cezayir'de eski başbakanlar hapis cezasına çarptırıldı
Cezayir'de yolsuzluk suçlamasıyla tutuklu yargılanan eski başbakanlar Ahmed Uyahya ve Abdulmelik Sellal'ın davasında nihai karar açıklandı. Uyahya 15, Sellal 12 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
DUVAR - Cezayir'deki Sidi Muhammed Mahkemesi, kamuoyunda 'Muhyiddin Tahkut yargılaması' ve 'Buteflika'nın seçim kampanyasının finansmanında yolsuzluk' olarak bilinen davada nihai kararı açıkladı. Eski cumhurbaşkanı Abdülaziz Buteflika dönemine yönelik yürütülen yolsuzluk soruşturmaları kapsamında tutuklu yargılanan eski başbakan Ahmed Uyahya 15, Abdulmelik Sellal ise 12 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Mahkeme, aynı davada yargılanan eski sanayi bakanları Yusuf Yusufi'nin cezasını beş yıldan üç yıla, Mahcub Bidde'nin cezasını ise beş yıldan iki yıla indirdi. Bu arada mahkeme, eski turizm bakanı Yamine Zerhuni'nin daha önce iki yıl hapis cezasına çarptırılmasının ardından beraatine karar verdi.
Uyahya ve Sellal, 2019 Aralık'ta 'Buteflika'nın seçim kampanyasının finansmanında yolsuzluk' yaptıkları gerekçesiyle sırasıyla 15 ve 12 yıl hapis cezasına çarptırılmış, 24 Haziran'da da 'kara para aklama' suçlamasıyla yargılandıkları davada 12'şer yıl hapis cezası almıştı. Eski Başbakanlar, 1 Temmuz'da da ülkenin en büyük iş adamları odası olan Cezayir İşadamları Forumunun başkanlığını yapan Ali Haddad'ın şirketi tarafından yapılan büyük kamu ihalelerindeki usulsüzlüklere ilişkin suçlamalardan dolayı 12'şer yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.
Cezayir'de 82 yaşındaki Abdulaziz Buteflika, halk protestoları ve ordunun 'sözlü müdahalesi' neticesinde geçen yıl 2 Nisan'da istifa etmek zorunda kalmıştı. Cezayirliler, 'devletin zirvesinde hala varlıklarını koruyan Buteflika müttefiklerinin görevlerine son verilmesi ve yolsuzluk yapanlardan hesap sorulması' talepleriyle protestolarına devam etmişti.
Eski genelkurmay başkanı Ahmed Kayid Salih'in siyaset, bürokrasi, ordu ve iş dünyasından isimlerin bulaştığı yolsuzluk skandallarını tek tek zikrederek, bu dosyaların yeniden açılacağını belirtmişti. Genelkurmay başkanının işaret vermesiyle yargı harekete geçmiş, Buteflika döneminde adı birçok skandala karışmış, çok sayıda iş insanı, bürokrat ve siyasetçi açılan yolsuzluk soruşturmalarında ifade vermişti. İki eski başbakanın da aralarında bulunduğu üst düzey isimler tutuklanmıştı. (AA)