YAZARLAR

CHP anketi sonuçlandı: Ayağa kalkmaya beklentinin üzerinde destek

Özgür Özel'in Meclis açılışında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ayakta karşılama kararı AK Parti ve MHP seçmenini memnun etti. Araştırmaya göre Erdoğan’ın ayakta karşılanmasına CHP seçmeninden destek ise düşük.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in birinci parti olarak çıktıkları yerel seçimden bu yana attığı birçok yeni adım tartışma konusu.

İlk adım Özel’in Sabah gazetesinden Yavuz Donat’a verdiği röportajdı. Özel’in "Makama saygıdan asla taviz vermeyeceğiz” sözleri çok tartışıldı. “Normalleşme” sürecini başlatan manşet sonrası önce Özel AK Parti Genel Merkezi’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü. Ardından Erdoğan CHP Genel Merkezi'ne iade-i ziyarette bulundu.

Özel’in yeni dönemde artan yurt dışı ziyaretlerinde "İçeride farklı siyasi partileriz ama dışarıda Türkiye partisiyiz" yaklaşımı da dikkat çekiciydi. Özel en son ABD programında Türkevi’ni ziyaret etti. Bu ziyaret takdir kadar eleştiri aldı.

Özel’in Meclis açılışında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ayakta karşılama kararı ise CHP açısından çok daha büyük tartışma yarattı. Özel’in “siyasi sorumluluğu alıyorum” dediği karara tepki gösteren birçok milletvekili Genel Kurul’a katılmadı. Özel’in kararına kendi seçmeninin yanı sıra diğer muhalefet partilerinden de tepkiler geldi.

Bu konuda sorulan bir soruya, “Ayağa kalkmamızı herkes gitsin, bugüne kadar hiç CHP’ye oy vermemiş seçmene sorsun. Bir daha geldiğinde bir daha ayağa kalkacağız" yanıtı veren Özel attıkları birçok adımı ölçtükleri gibi bu konuda da anket yaptıracaklarını açıkladı.

AK PARTİ, MHP SEÇMENİNDE MEMNUNİYET YÜKSEK

CHP kaynaklarından edinilen bilgiye göre ilk anket sonuçları geldi. AK Parti ve MHP seçmeni Erdoğan’ın ayakta karşılanmasından büyük memnuniyet duydu. Memnuniyet oranının yüzde 70-90 aralığı ile CHP yöneticilerinin beklentisinin de çok üzerinde olduğu görüldü.

ORTALAMA DESTEK YÜZDE 68

Araştırmaya göre Erdoğan’ın ayakta karşılanmasına CHP seçmeninden destek ise düşüktü. Diğer tüm parti seçmenleri de dikkate alındığında ayakta karşılamaya ortalama destek yüzde 68 düzeyinde oldu.

Anket sonucuyla ilgili ilk değerlendirme, “Atılan adımlar toplumda karşılık buluyor. AK Parti, MHP seçmeninde yüzde 70-90’a varan oran beklentimizin de üstünde. Buna devam etmek gerek. Ancak CHP seçmeni açısından bir izah sorunu olduğu da ortada. CHP seçmenine atılan adımları daha iyi anlatmanın yolları bulunmalı” oldu.

MHP’DEN TOKALAŞMA YORUMU

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Meclis açılışında DEM Partili yöneticiler ile selamlaşıp tokalaşmasının da yankıları sürüyor. Atılan adımın amacı ve sonuçlarına dair birçok senaryo var. Görünen o ki bu senaryolara yenileri de eklenecek. MHP’li yöneticiler gündem belirleyen durumdan memnun. Bahçeli’nin bazen bir yüzük, bir şarkı ya da bir tokalaşma ile günlerce süren bir tartışmaya neden olduğuna dikkat çeken bir partili, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in “normalleşme” adına attığı birçok adıma işaret ederek, “Aritmetik ağırlık yetmez. Aslolan siyasi ağırlık” diyor.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI NE KADAR OLACAK?

Siyaset gündeminin yanı sıra ekonomi gündemi de önümüzdeki haftalarda yoğunlaşacak. Meclis yaklaşık 2 ayı bulacak bütçe mesaisine başlayacak. Yıl sonunun önemli gündem maddelerinden biri de açlık sınırının altına inen asgari ücrete ne kadar zam yapılacağı olacak. 2024’te yüzde 49 zamla 17 bin 2 lira olan asgari ücretin 2025 yılı artışı aralık ayı başında toplanacak Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından karara bağlanacak. Ancak bugünden artış oranıyla ilgili tahminler yapılmaya başlandı. İktidar kulislerinde yıl sonu enflasyon oranı ve 2025 yılı hedef enflasyon oranı ve yeniden değerlenme oranları da dikkate alınarak çeşitli tahminler dile getiriliyor. Bu kapsamda 2025 asgari ücret zammının yüzde 36-37 civarında olabileceği konuşuluyor. Bu asgari ücretin yaklaşık 6 bin lira artışla 23 bin lira ile beklentinin çok çok altında olması demek.