CHP Burdur'daki diyaliz skandalını araştırdı: Klima kimyasalı diyaliz tankına karışmış
CHP'li Kayıhan Pala, 2 hastanın öldüğü Burdur'daki diyaliz skandalına ilişkin "Klima sisteminde kullanılan kimyasal maalesef diyaliz için kullanılan saf su tankına karışmış" iddiasında bulundu.
DUVAR - CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala ve CHP Samsun Milletvekili Murat Çan, Burdur Devlet Hastanesi'nde 2 hastanın hayatını kaybetmesine neden olan diyaliz skandalıyla ilgili yaptıkları incelemenin ardından TBMM’de basın toplantısı düzenledi.
Kayıhan Pala incelemeleri sırasında engellendiklerini söyledi. Pala şunları kaydetti:
"Biliyorsunuz 25 Mayıs Cumartesi günü Burdur Devlet Hastanesi'nde hem sabah hem öğleden sonra diyaliz seansına giren hastalar bu seanslardan sonra fenalaştılar. Tekrar Burdur Devlet Hastanesi'ne getirildiler. Ve sonrasında da 33 toplam hasta Afyonkarahisar'a, Antalya'ya, Isparta'ya çeşitli hastaneler gönderildiler. Neden böyle bir durum olduğuna ilişkin bugün beşinci gündeyiz hala ne Burdur Valiliği'nden ne Sağlık Bakanlığı'ndan herhangi bir açıklama yapılabilmiş değil. CHP Genel Merkezi, pazar günü bir görevlendirme yaptı. Sağlıktan Sorumlu Genel Başkan Yardımcımız Zeliha Aksaz Şahbaz, Samsun Milletvekilimiz Murat Çan ve ben birlikte önce Afyonkarahisar'a oradan Burdur'a sonra Antalya'da dönerken tekrar Burdur'a uğrayarak iki gün içerisinde hasta ve hasta yakınlarını ziyaret etmek istedik, konu hakkında bilgi almak istedik. Ancak üzülerek şunu söylememiz gerekir ki özellikle Afyon'da Afyon Devlet Hastanesi'nden bilgi almakla ilgili çok ciddi bir sorun yaşadık. Bırakın bilgi almayı hasta yakınlarıyla bir araya gelmemiz bile engellendi. Açıkçası buradan Sağlık Bakanı'na sormak isterim; özellikle bu tip olaylarda toplumu doğru bilgilendirmeyerek şeffaflıktan uzak bir tutum sergileyerek ne yapılmak amaçlanmaktadır? Eğer çekinecek bir şey yoksa kısa sürede hastaların, hasta yakınlarının ve bütün toplumun bilgilendirilmesi, aydınlatılması gerekir.
'SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM PROGRAMININ ÇÖKTÜĞÜNÜN BİR ÖRNEĞİ'
Burdur'da hem pazartesi günü giderken ve salı günü dönerken daha önceden Sayın Vali’den randevu almış olmamıza rağmen her iki günde de Sayın Vali’nin bizimle görüşmekten kaçınması kamu yönetimi adına kesinlikle kabul edilebilecek bir durum değil. Hastane yöneticileri bilgi vermekten korkuyor. Valiler, il sağlık müdürleri milletvekilleriyle ve genel başkan yardımcılarıyla bir arada olmaktan çekiniyor. Açık söylemek gerekirse böyle bir kamu yönetimi olmaz. Bu kamu yönetiminin yaşadığı çöküntünün ve sağlık sistemi açısından da Adalet ve Kalkınma Partisi'nin 2003 yılından bu yana uyguladığı sağlıkta dönüşüm programının çöktüğünün bir yeni örneği olarak karşımızda duruyor maalesef. Antalya'da hasta yanlarıyla bir araya gelme şansımız oldu. Hasta yakınlarının ortak yakınmasını söyleyeyim size; Burdur'dan hiçbir yetkili üstünden üç dört gün geçmiş olmasına rağmen kendilerini arayıp ne durumda olduklarını sormak ihtiyacı bile duymamışlar. Bunlar kabul edilemez.
'KLİMA SİSTEMİNDE KULLANILAN KİMYASAL KARIŞMIŞ'
Bizim edindiğimiz izlenim, resmi açıklama olmadığı için bunları iddia düzeyinde sizinle paylaşıyoruz; hastanenin klima sisteminde kullanılan bir kimyasalın önce hastanenin arıtma sistemine oradan da maalesef diyaliz için kullanılan saf su tankına karıştığı biçimindedir. Dolayısıyla saf suyla diyalize girmek zorunda olan hastalara bir kimyasal karıştığı, kirlendiği için hastalar maalesef diyaliz sonrası fenalaşmış durumdadır."
'BUNUN ÜZERİNİ NASIL KAPATIRIZ DEDİLER'
ANKA'nın haberine göre CHP Samsun Milletvekili Murat Çan da şunları söyledi:
"Hastayı müşteri, kurumu işletme olarak gören yapıyla 21 yılda kurdukları sistemde özellikle niteliği değil niceliği ön planda tutan hastayı değil dosyayı tedavi eden bir sistem kurulmasının sonucu bu skandalı büyütmüştür. Daha sonra skandalın büyüklüğünü 30 küsur vakayı kendileri gördüklerinde bunun üzerini nasıl kapatırız dediler, milletin vekillerine daha doğru ifadeyle millete devletin kapısını kapatırsak belki bu olayı biraz soğuturuz şekline evrilmiştir. Bu merkezde ucube sistemin tek adam rejiminin bir il yönetiminde nasıl daha büyük bir kaosa daha büyük bir infiale sebep olacağının net bir şekilde görüntüsüdür.
Sağlık Bakanı’na gelince Cumhuriyet tarihinin hakikaten pandomimlerle anılacak bir bakanımız var. Hekimlere ve sağlık emekçilerine para sayma hareketleriyle dalga geçerek hakaret etmeyi tercih etmiş Sayın Sağlık Bakanı hala bir açıklamada bulunmamakta, görüntü vermemektedir."
Ne olmuştu?
Burdur Devlet Hastanesi'nde 25 Mayıs'ta saat 08.00-12.00 ile 12.00-16.00 seansında diyalize giren hastalardan bazıları baş dönmesi, mide bulantısı, şuur bulanıklığı ve nakil aracından inememe şeklindeki şikayetlerle hastaneye geldi. Hastalardan bazılarının durumunun ağırlaşması üzerine yetkililer, gün içinde diyalize giren hastaların tamamına telefonla ulaşıp, hastaneye gelmesini istedi. Bazıları da ambulansla hastaneye getirildi. İlk etapta sağlık durumu ağırlaşan 18 hasta, ambulanslarla hastanelere sevk edildi. Yetkililer, farklı illerden ambulans talep etti. Sağlık Bakanlığı'nın talimatı ile gün içerisinde diyaliz tedavisi gören 33 hastanın tamamı hastanelere gönderildi. Hastalardan 23'ü Antalya'da, 6'sı Afyon'da, 3'ü Isparta'da, 1'i de Denizli'de tedaviye alındı. Bu hastalardan 14'ü entübe edildi. Entübe edilen hastalardan 11'i normal solunuma başladığı için cihazdan ayrılırken, 3'ünün entübe vaziyette tedavisine devam edildi.
Antalya Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde tedavisi süren Mustafa Demir (70) dün öğle saatlerinde hayatını kaybetti. Antalya Şehir Hastanesi'nde tedavi gören hastalardan Saniye Aksöz de bugün sabah saatlerinde yaşamını yitirdi. Olay ile ilgili adli ve idari soruşturma sürerken, 31 hastanın tedavisi devam ediyor.
HASTALARDAN 12'Sİ TABURCU EDİLDİ
Bu arada skandala ilişkin Burdur İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:
"25 Mayıs 2024 Cumartesi günü Burdur Devlet Hastanesi Diyaliz Ünitesinden hizmet almış olup çevre illere nakilleri gerçekleştirilen hastalarımızın durumları hakkında süreç Müdürlüğümüz tarafından çok yakın takip edilmektedir. Antalya ilinde 23 hastamızın, Afyon ilinde 6 hastamızın, Isparta ilinde 3 hastamızın ve Denizli ilinde 1 hastamızın takipleri yapılmıştır. 2 hastamız Antalya ilinde, 1 hastamız da Afyon ilinde entübe halde tedavi altındadır. 28.05.2024 Salı günü, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi altındayken, birlikte KOAH rahatsızlığı da bulunan 70 yaşındaki Mustafa Demir ve 29.05.2024 Çarşamba günü, entübe halde 2. basamak yoğun bakım hastası olup, diyaliz tedavisi de alan ve Antalya Şehir Hastanesi'nde yoğun bakım servisinde takibi yapılan konjestif kalp yetmezliği hastası 87 yaşındaki Saniye Aksöz adlı hastalarımız yapılan tüm müdahalelere rağmen vefat etmişlerdir. Bugün itibari ile Afyon iline sevk edilen hastalardan 5'i ve Antalya Şehir Hastanesi'nde takip edilen hastalardan 7'si taburcu edilmiştir, diğer hastalarımızın durumları iyiye gitmektedir. Kederli ailelerimize başsağlığı diler, tedavisi devam eden hastalarımıza acil şifalar dileriz. Konuyla ilgili adli ve idari soruşturma devam etmektedir. Süreç ve hastalarımızın durumları hakkında kamuoyunu bilgilendirmeye devam edeceğiz."
(HABER MERKEZİ)