CHP Giresun'da fındık için toplandı: Taban fiyatı açıklayın

Yaklaşan hasat sezonu öncesi Giresun'da toplanan CHP'nin bölge milletvekilleri ve il başkanları fındık için basın açıklaması yaparak taban fiyatın açıklanmasını talep etti.

Fotoğraf: Faceebook
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Karadeniz Bölgesi'nde yaklaşık 500 bin ailenin geçimini sağladığı fındık için yaklaşan hasat mevsimi öncesi Karadeniz Bölgesi'ndeki illerin CHP’li milletvekilleri ve il başkanları Giresun'da ortak basın açıklaması yaptı. 

Giresun'un Tarihi Fındık Pazarı mevkisindeki CHP İl Binası önünde yapılan açıklamaya Giresun Milletvekili Elvan Işık Gezmiş, Ordu Milletvekilleri Seyit Torun ve Mustafa Adıgüzel, Samsun Milletvekili Mustafa Çan, CHP Tarım ve Orman Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem ile Giresun, Ordu, Trabzon, Rize, Sinop, Düzce, Gümüşhane ve Bayburt il başkanları katıldı.

CHP Giresun İl Başkanı Gökhan Şenyürek'in okuduğu açıklamada fındığın Karadeniz Bölgesi'nin başlıca geçim kaynağı olduğu belirtilerek 2 milyonu aşkın kişinin geçiminin fındığa bağlı olduğu vurgulandı.

Fındığın, Cumhuriyet'in kuruluşundan bu yana stratejik öneme sahip tarım ürünü olma özelliği taşıdığını belirten Şenyürek, "Son yıllarda iktidarın hatalı tarım politikaları ve kötü ekonomi yönetiminin sonucu olarak fındık üreticisi emeğinin karşılığını alamamakta, her yıl katlanarak artan girdi maliyetlerini karşılayamamakta ve tarım alanlarının verimliliğinin arttırılması için gereken kaynağı ayıramamaktadır" dedi.

'MALİYETLER KATLANIRKEN DESTEK TUTARI 10 YILDIR AYNI KALDI'

Artan maliyetler karşısında fındığa verilen ücretin yeterli olmaması sebebiyle üreticilerin fındık hasadından vazgeçerek büyükşehirlere göç ettiğini kaydeden Şenyürek, son yıllarda kahverengi kokarca zararlısı nedeniyle de üretimde yüzde 15 varan kayıplar meydana geldiğini belirtti.

Fındığa 2012 yılında dekar başına 150 lira alan bazlı destek verildiğini kaydeden Şenyürek, bu tutarın 2014'ten bu yana 170 lira olarak uygulandığını ve buna karşılık mazot, gübre, ilaçlama ve işçilik giderlerinde yüzde 1000’den fazla artış yaşandığını ifade etti. 

Şenyürek, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"Fındık üreticisi emeğinin ve alın terinin karşılığını alamamakta, tabiri caizse; fındığın kaymağını üreten değil fındık baronları yemektedir. Her hasat sezonu öncesi üretilen spekülasyonlar ve çeşitli ayak oyunlarıyla fındık fiyatı tepetaklak edilmekte, bu sene de tekrar edilen bu kirli senaryoyla serbest piyasada 140 liraya kadar yükselen fındık fiyatı; a’dan z’ye diğer tüm ürün ve mamullerde fiyat artışı yaşanırken 100 liraya kadar düşürülmüştür. İçerisinde bulunduğumuz ekonomik koşullarda başta hammaddesi fındık olan çikolata ve krema olmak üzere hemen her gün tüm ürünlere zam gelirken fındık alım fiyatının anormal seviye aşağı düşürülmesi akılara zarar veren maksatlı bir durumdur.

Tüm bunlar mevcut iktidar yetkilileri başta olmak üzere herkes tarafından çok iyi bilenmesine rağmen, halen fındık üreticisinin hakkı yenilip, gasp ediliyorsa; iktidar sahipleri fındık üreticisine sahip çıkmıyor, fındık baronlarına çanak tutuyor demektir."

'2024 TABAN FİYATINI AÇIKLAYIN'

Yine bir fındık sezonun arifesindeyiz. Üreticilerimiz hasat için gün sayıyorlar. Fakat ne yazık ki ortada ne bir taban fiyat var ne de fındık alım politikası. İktidara sesleniyoruz; Ülkemize her yıl milyarlarca dolar döviz girdisi sağlayan, dolaylı yoldan 2 milyonu aşkın insanın geçim kaynağı, Milli ve stratejik tarım ürünü olan fındıkta taban fiyatını açıklamak için hala neden bekliyorsunuz? 2024 yılı fındık taban fiyatı bugünden tezi yok derhal açıklanmalıdır.

Genel Başkanımız Sayın Özgür Özel ve bölge milletvekillerimizin deklare ettiği gibi; açıklanacak fındık alım taban fiyatı kesinlikle ve kesinlikle 160 liranın altında olmamalı, ayrıca dünyaca ünlü Avrupa Birliği tescilli Giresun kalite yağlı fındığımıza gerçekçi bir fiyat farkı verilmelidir. Geç ve üreticiyi memnun etmeyecek bir taban fiyat açıklaması ile üreticinin bir yıllık beklentisi boşa çıkarılmamalıdır. Fındık üreticisi baronların eline mahkum edilmemeli, fındık baronlarının ekmeğine iktidar eliyle yağ sürülmemelidir.

'TMO'NUN ÖDEMELERİ 20 GÜNÜ GEÇMEMELİDİR'

"Fındık taban fiyatı açıklanır açıklanmaz devlet adına müdahil alım yapacak olan Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) alım politikası hızla belirlenmeli, üreticinin teri kurumadan alım kampanyasına başlanmalıdır. Ekonomik koşullar ve fındık fiyatının spekülasyonlara açık bir tarım ürünü olduğu göz önünde bulundurularak, TMO’nun alım sonrası ödeme takvimi kısa vadeli olmalı, 20 günü geçmemelidir. Devletimiz fındığa ve fındık üreticisine sahip çıkmalı, baronların yanında değil, üreten, şehrine, bölgesine ve ülkesine katma değer katan üreticinin yanında olmalıdır.

Cumhuriyet Halk Partisi, fındık tarımı yapılan şehirler ve Karadeniz Bölgesi İl Başkanları ile Milletvekilleri olarak, ülkemiz ve bölge ekonomisi adına son derece kritik öneme sahip olan fındık üretimi ve fındık üreticisinin sorunlarının çözümü, sektörün geliştirilmesi için doğru politikaların acilen hayata geçirilmesini, en öncelikli tedbir olarak; önümüzdeki hasat döneminde artan girdi maliyetlerinin karşılanabildiği, üreticinin emeğinin karşılığını alabildiği en az 160 liradan düşük olmamak üzere taban alım fiyatı belirlenmesi, fiyat istikrarının sağlanması için TMO tarafından doğru kararların alınması gerektiğini önemle deklare ederiz."

 

(HABER MERKEZİ)